Knolvenkel-Vissoep

maaltijdsoep diana van ewijk

Vissoep… sinds het incident met de kreeftensoep (a long long time ago, but I can still remember*) is het tricky. Ik bedoel: het klinkt heerlijk, maar ergens in mijn hoofd zingt een stemmetje: “Vissoep?! Getverdemme!” – maar met dit recept ben ik daar bijna helemaal van af…

Knollen en schubben

maaltijdsoep diana van ewijk

Eigenlijk is dat heel raar, want naast vis bevat deze soep ook knolvenkel. Venkel! Een groente die ik pas sinds heel kort weet te waarderen – en dan nog maar mondjesmaat. Maar in combinatie met de vis is deze maaltijdsoep écht een aanrader.

Soupe de la Semaine: Knolvenkel-Vissoep

maaltijdsoep diana van ewijk

Deze Knol-venkel Vissoep heeft verschillende voordelen: hij is snel klaar, hij bevat veel groenten en hij is zowel koud als warm lekker. Fijn voor Hollandse zomers, want hij warmt je op als je zeiknat bent geregend, en hij is het ideale koele diner voor na een smoorhete dag.

Knolvenkel-Vissoep: Ingrediënten

  • 60 ml olijfolie
  • 250 gram krielaardappeltjes, in de schil, in plakjes van 1 cm dik
  • 1 knolvenkel, in dunne reepjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 250 ml water
  • flinke scheut wittewijn-azijn
  • 250 gram crème fraîche
  • 1 kilo witvis (bijvoorbeeld Pangasius, liefst biologisch gekweekt)
  • 1 eetlepel gedroogde dille
  • 2 eetlepels verse dille
  • parten citroen (met schil, biologisch, voor erbij)
  • zout en peper naar smaak (let op: eet je deze soep koud, dan moet je ‘m iets meer zouten dan wanneer je ‘m warm eet. Dit omdat zout in koude gerechten minder smaakversterkend werkt.)

Knolvenkel-Vissoep: Bereidingswijze

  • Verhit de olijfolie in je soeppan en voeg de krieltjes en de gedroogde dille toe. Bak zachtjes aan, tot de krieltjes zachter worden. Dit duurt zo’n drie minuten.
  • Voeg de venkel en de knoflook toe, breng op smaak met peper en zout en bak zachtjes, tot de venkel iets zachter is. Dit duurt zo’n twee minuten – iets korter dus dan de krieltjes.
  • Voeg de witte wijn-azijn toe en smoor een paar minuten
  • Voeg het water toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur lager en laat zachtjes pruttelen, een klein kwartiertje, tot de aardappeltjes gaar zijn.
  • Voeg de crème fraîche toe, en de vis, en doe het deksel op de pan.
  • Kook nog zo’n vier minuten, tot de vis gaar is.
  • Haal de pan van het vuur en roer de dille door de soep. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
  • Serveer in grote kommen, met wat verse dille er overheengesprenkeld, en voor ieder een kwart citroen. Lekker met een goed stuk stokbrood!

Eetze allemaal!

 

*)

**) Lekker met knalverse knolvenkel! Ik maakte ‘m met een knolvenkel uit de buurt van Rotterdam – dus nog lekker lokaal ook :-) Deze knolvenkel was nog over van onze groentewinkel… Sarina en ik runnen namelijk een afhaalpunt van Rechtstreex in Spangen.

Rechtstreex is een Rotterdamse club die lekkere, lokale producten levert – aan de klant, rechtstreeks van de boer. Waarom? Omdat ze geloven in een korte en transparante voedselketen. En dat kan – als je samen bestelt. Samen met je buren, je vrienden, je wijkgenoten.

Hoe dat werkt?IMG_7838.JPG

Nou, eigenlijk heel simpel: je bestelt je verse fruit, groente, zuivel, eieren, vlees, en brood via Rechtstreex.nl, en haalt ze vervolgens op bij je wijkchef. Werkt als een trein, is heel betaalbaar én milieuvriendelijk, want: je groenten, fruit, vlees en zuivel legt zo min mogelijk voedselkilometers af.

Plus: Sarina en ik delen elke week een Lekker Lokaal Weekmenu, op basis van groenten en fruit van het seizoen – dat je direct bij ons in kunt kopen. Is dat handig, of wat?

Comments

comments

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *