Gedachten, Simpele Soep, Soep
Reageer

Groene Koolsoep

IMG_5684.JPG

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb de lente in mijn bol. Het wordt eerder licht, later donker en met die koude herfstbuien lijkt het ook afgelopen te zijn. Fijn! Maar ook jammer, want…

… ik ga al dat typisch winterse comfort food danig missen. Boerenkool, hutspot, snert – en deze heerlijke Groene Koolsoep*. Groene Koolsoep?! Klinkt niet bijzonder sexy, ik weet het, maar deze maaltijdsoep is lekker zacht en yummie.

Ingrediënten Groene Koolsoep

  • 40 g rijst
  • 1/8 groene kool in smalle repen
  • 80-100 g verse tomaten (of wees lui, zoals ik, en gebruik tomaten uit blik)
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1/2 1 liter groentenbouillon
  • 1 bosje peterselie, fijngehakt
  • 40 g. Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 eetl. boter
  • zout en peper
  • 50 g spek, fijngehakt

Bereidingswijze Groene Koolsoep

    • Breng de bouillon aan de kook.
    • Voeg de rijst toe en kook deze gedurende 15-20 min. gaar.
    • Kies de mooiste koolbladeren uit en was ze. Dompel ze vervolgens onder in ruim gezouten water. Laat ze uitlekken, verwijder de harde nerf en snijd ze in smalle repen. (Heb je hier geen zin in, dat kan. Maar dan moet je de soep wel langer laten sudderen, zodat de groene kool zacht wordt. Je ziet: tijd kost het sowieso :-))**
  • Laat in een grote soeppan op een zacht vuurtje een beetje boter smelten.
  • Voeg daar de fijngesneden kool en het mengsel van knoflook, peterselie en spek bij. Kruid met peper en zout.
  • Laat de hele bende 5 minuten goudgeel bakken.
  • Voeg er vervolgens de tomaten aan toe en laat nog zo’n 10 minuten op een zacht vuurtje sudderen.
  • Voeg dit mengsel toe aan de hete bouillon en warm het geheel goed door.
  • Heb je kieskeurige kinderen die allergisch zijn voor brokjes en slierten in hun soep? Zet er dan nog even de staafmixer op. Doe ik persoonlijk niet, want ik houd in dit geval wel van een beetje textuur.
  • Voeg er de rest van de boter en de Parmezaanse kaas aan toe.
  • Klaar! Serveer in diepe mokken, met bergjes geraspte kaas erbovenop.

Op de nadagen van de winter!

*) dit recept komt nog uit de tijd dat ik een bio-groentenabonnement van Odin had, en nog geen flauw benul wat je met al die kool, knollen en pastinaken moest doen. In mijn groentelaatje lag destijds wekelijks wel weer wat weg te schrompelen. Zónde natuurlijk, nu zou ik er wel raad mee weten.
**)

Als je tóch staat te wachten… Toupeer je haar, doe iets met veel oogschaduw, trek een lekker hoogopgesneden badpak aan en volg bovenstaande aerobicsles. Tegen de tijd dat je Groene Koolsoep klaar is, kun je misschien wel dit:

Gotta love the 80s!

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Simpele Soep, Soep

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *