over Diana van Ewijk

Een prettig leefbare planeet – hoe dan? Ik geloof in de veranderkracht van competent twijfelen. En in gedeelde hoop. Als je eerlijk durft te kijken naar wat je denkt en voelt, snap je waarom je doet wat je doet. Wat voor jou echt belangrijk is. En dán kun je jouw kracht inzetten om dingen te veranderen. 

Maar: twijfel is eng. Want loslaten wat je hebt is spannend. Daarom deel ik in mijn eigen twijfel. Misschien herken je iets. En ik geef praktische tips om vanuit die twijfel aan de slag te gaan. In je eentje. En beter nog: met anderen. Want alleen ga je sneller. Maar samen kom je verder.

Wat is competent twijfelen?

Lange tijd heb ik een hekel gehad aan mijn eigen eeuwige twijfel. Altijd maar alles tegen elkaar afwegen – soms zo lang dat ik tot niets meer kwam.

In de zomer van 2021, in een Delftse ijssalon, zag ik ineens in dat twijfel ook zo zijn schoonheid heeft. Twijfel nodigt uit om om onderzoek te gaan. Het is een aanmoediging om ergens voor te gaan. En dat is precies wat nodig is, nu. 

Dus koester je twijfel. We staan met zijn allen op een kantelpunt: het oude systeem werkt niet meer. Maar hoe het dan wel moet – dat is nog niet duidelijk. Niemand heeft de routekaart naar een prettig leefbare planeet. Alleen als we onze twijfel omarmen, de inzichten die dat oplevert delen en samen op zoek gaan, vinden we de weg naar voren. 

Hoopvolle veranderkracht

Ik geloof dat competente twijfel je helpt hoopvolle veranderkracht te vinden, in jezelf en met anderen. En: dat competent twijfelen alleen lukt als je je kwetsbaar op durft te stellen. Naar jezelf en naar anderen.

In die kwetsbaarheid ontstaat een verbinding waarin ongemak kan bestaan. En juist in dat ongemak zitten de dingen die ertoe doen. Wie haar – of zijn, of hun – hoge muren afbreekt, ervaart meer liefde, vertrouwen en hoop. 

Wie zich kwetsbaar opstelt, gaat middenin het leven staan. En dat is waar we elkaar moeten ontmoeten, mensen. Buiten onze bubbels herontdekken we dat we elkaars levens verrijken, in plaats van verzuren. Dat we samen die sleutel naar een prettig leefbare planeet in handen hebben.

Ben jij benieuwd? 

Lees mijn columns en twijfel met mij mee. Of stuur me een berichtjeIk zet graag samen met jou vraagtekens bij wat je voelt, denkt en doet. Zodat je ontdekt wavoor jou echt belangrijk is

En dán kun je jouw kracht inzetten om dingen te veranderenEn vanuit hoop het gesprek aangaan. Zo vind je mensen met wie je het verschil gaat maken. En werken we samen aan een prettig leefbare planeet voor iedereen, nu en later.