Maand #4: Ecotarisch eten op budget – voorlopige conclusie

KookKlaar-andijviestamp-vierkant-WEB-600
Wat blijkt: ecotarisch eten binnen het Nibud-budget is haalbaar – maar het kost wel moeite. Ik heb besloten ook februari en maart nog aan dit onderdeel te wijden. Het is namelijk superinteressant om te zien waar ik de mist inga én -relevant om dat niet meer te doen (want: I’m on a budget, baby!).
 
Ik ontdekte bovendien al een aantal verrassend lekkere en makkelijke manieren om, naast die overspendmomenten, juist keurig binnen het budget te blijven (ook als er onverwachte gasten mee-eten!), en die deel ik graag met jullie.
 

Read More

Weekmenu #5: pompoen-cannelloni, stamppot met #nowaste compote en safraansardientjespasta

ecotarisch-weekmenu-5Tekengebied 32@2x

De mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest – en dat gaat ook op voor extreem volgeplande weken. Ik leef in continu vrees voor van-hot-naar-her-drukte, maar dat blijkt tegenwoordig altijd mee te vallen. Langzaam leer ik het, dan niets-doen. Onder druk van de kinderen, dat wel: die hebben momenteel veel behoefte aan gewoon, zitten en zijn. 

Ook leer ik iets minder magisch-realistisch met tijd om te gaan. En, cruciaal: daarop te anticiperen. Lees: goed in de agenda kijken en (drie)dubbele afspraken toch maar afzeggen. Klinkt simpel genoeg, maar als je zoals ik onbewust uitgaat van onbeperkte uren in onbegrensde dagen, met onmetelijke energie – tja, dan is dat nog een flinke kluif.
Read More

Maand #4: Betaalbaar eten binnen de grenzen van de planeet (met kinderen!)

ecotarisch-dieet-veggie-cake-weggooigroentesoep

Betaalbaar eten – dat is een behoorlijke uitdaging. Zeker als je niet zoveel tijd kunt vrijmaken, of nog niet zoveel kook skills onder de knie hebt. Het is daarnaast een absolute must voor mij: vanaf 2020 ga ik flink budgetteren.

En omdat voedsel één van mijn grootste kostenposten is, onderzoek ik deze maand hoe ik dat het best aan kan pakken. Maar we beginnen bij het begin: aan wat voor budget moet je ongeveer denken?

WAT IS BETAALBAAR?

Gelukkig is er het Nibud, oftewel: het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Dat is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens. En dat heb ik hard nodig, want ik weet van toeten noch blazen als het over budgetteren gaat.

Volgens Nibud geeft een klein gezin (zoals dat van ons, waarin sprake is van co-ouderschap met twee kinderen, per dag gemiddels €13,73 uit aan voeding. Dat is dus op basis van driepersoonshuishouden. Op een dag zonder de kinderen: €6,77 – op basis van eenpersoonshuishouden. Duidelijk.

WAAROM BETAALBAAR?

Misschien vraag je je af: waarom is het belangrijk om te budgetteren? Voor mij is dat is om verschillende redenen interessant:

 • lagere kosten (duh!): sinds de scheiding heb ik niet alleen minder te besteden, ik heb ook minder buffer. Ik moet dus simpelweg beter letten op wat ik uitgeef.
 • meer rust: want minder opties. Voor iemand als ik, die graag groots denkt en doet, is boodschappen doen een feest. Al die opties! Tegelijkertijd levert dat niet alleen een veel te volle boodschappenkar (en dito voorraadkast) op, maar ook veel keuzestress. Door met een strak budget te werken, wordt dat een stuk minder.
 • gezonder: ja, echt. Dat werkt zo: laagbewerkt is over het algemeen goedkoper en doorgaans gezonder. Een zak aardappels is goedkoper dan een bak aardappelpuree, om maar wat te noemen. Bloem, eieren en suiker zijn goedkoper dan een kant-en-klare taart.
 • duurzamer: als je minder en bewuster koopt, koop je ten eerste minder impulsief en vanuit emotie. Dat scheelt een boel hoogbewerkte boodschappen (hallo, reep chocolade!). En datgene wat je koopt, zul je ook eerder daadwerkelijk opeten, waardoor je minder verspilt.

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen:

 • weinig ruimte voor improvisatie: want improviseren is over het algemeen duurder en foutgevoeliger (dat je thuiskomt, en je ineens ziet dat je al een pak melk had staan) 
 • niet meer spontaan uit eten: dat is echt prijzig – zeker in verhouding tot zelf koken
 • en hoe doe je dat met gasten? Het voelt al snel karig, terwijl ik graag gasten ontvang,en die ook graag goed verzorg.
 • groenten en fruit zijn duurder dan koek en snoep. En de kinderen geven, helaas pindakaas, aan dat laatste de voorkeur. De jongste een fruit tienuurtje mee geven werkt alleen als dat blokjes mango zijn. Duur (om over het niet-ecotarische gehalte van voorgesneden mangoblokjes in plastic maar te zwijgen).

Daarom is het goed om deze maand eens goed in dit thema te duiken. Ik rekende de exacte bedragen uit, verdeelde ze naar week-met-kinderen en week-zonder-kinderen, en houd een kasboekje bij. Ook benoemde ik de volgende subthema’s:

 • Wat zijn dure voedingsmiddelen? Hoe vervang je die?
 • Hoe shop je duurzaam bij goedkope supermarkten?
 • Wat eet je dan wel? Voorbeeld weekmenu (let op: haalbaar en betaalbaar!)
 • Hoe kun je besparen – en toch gezellig en lekker eten?
  • pimp je restjes
  • leer vermeerderen in geval van gasten
  • op = op

Ik heb er zin in! Iets zegt me dat dat niet heel moeilijk gaat zijn. Een ecotarisch dieet bevat veel biologische, laagbewerkte producten en groenten, en weinig dierlijke biologische voedingsmiddelen. Geen diepvriespizza, geen kant-en-klaar maaltijden – dat is duidelijk.

> bekijk de uitgangspunten van een Ecotarisch Dieet

Maar ja.. de kinderen

Maar hoe ga ik om met de wensen van de kinderen? Ik wil hem niet extreem beperken in hun dieet; zij willen graag frisdrank, chips & snoep, mango- of meloenblokjes, Innocent Smoothies, vleesvervangers, kant&klare noodle soup… kortom: het soort spul dat ofwel duur is als je het biologisch wil kopen, ofwel gewoon niet biologisch te krijgen is. Ook willen ze graag aandacht van hun moeder; ik wil dus ruimte houden om naast hen op de bank te kunnen zitten in plaats van non-stop in de keuken staan of allerlei specifieke winkels af te fietsen.

Plan van aanpak

Om dit goed te kunnen doen, houd ik in januari mijn boodschappenbonnen bij. Het belangrijkste is om te zien wat nu eigenlijk dure voedingsmiddelen zijn – naast bovenstaande kinderwensen en de usual suspects als bio-dynamische kaas en vlees, biologische paddestoelen en gemaksproducten (o zo handig als je dag anders loopt dan gepland!) als voorgesneden groenten en kant&klare bladerdeegbodems voor no waste quiches. Hoe ga ik die vervangen, zonder mopperige kinderen en zonder mijn budget (in zowel tijd, als geld, als energie) te overschrijden? Keep you posted!

Ook leren om in één jaar haalbaar, betaalbaar en schaalbaar duurzaam te eten?

De komende 12 maanden ontdek ik, aspirant-ecotariër, in 12 maanden hoe je duurzaam eet, op een manier die haalbaar is (lees: vol te houden, binnen een ‘normaal’ leven), die betaalbaar is (lees: volgens Nibud-richtlijn) en die bovenal schaalbaar is – met andere woorden: voor iedereen die duurzamer willen leven toe te passen is.

Zo werkt het Ecotarisch Jaar-Experiment

Het Ecotarisch Jaar-Experiment geeft deelnemers die duurzamer willen eten structuur, tips en inspiratie. 

Als we de 12 maanddoelen halen, eten we aan het eind van het jaar zonder al te veel gedoe lekker binnen de grenzen van de planeet, volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad en binnen de grenzen van het Nibud. Doe mee!

PS: Op de foto een heel ecotarisch hapje: soep van #weggooigroenten met een plak gegrilde veggie cake.

Weekmenu 49: superstevige Chili sin Carne, Purple Hutspot, truffelsoep (om mee te oefenen) en Easy does it Traybake

weekmenu47Tekengebied 32@2x

‘De mens wikt, God beschikt’, stond er op een tegeltje dat ik wekelijks op mijn Culemborgse folderwijk tegenkwam. Dat leek me, toen al, een zeer toepasselijk motto. Die god, daar kun je over twisten, maar het feit dat je niet alles in de hand hebt… tja, dát is me inmiddels wel duidelijk.

Maar wat ik er ook in las: wikken is goed. Nadenken, vooruitplannen, alles zo goed mogelijk op orde brengen – en het dan door het leven (of in mijn geval momenteel een zeer hardnekkige keelontsteking) in de war laten schoppen. Dankzij het vooruitplannen wordt het dan namelijk toch nog een lekkere week :-) Read More

Aquafaba en de superlokale meringues (zo makkelijk is het zelf vegan meringues maken!)

Dosia-Bakt-Vegan-Review-Gwenns-Bakery-3

Aquafaba – dat is het kookvocht van kikkererwten. Nu niet meteen moeilijk kijken – aquafaba vind je gewoon in een blikje of potje kikkererwten. Kwestie van opendraaien en afgieten boven een kom, et voila: aquafaba. In tijden van (hyper)lokaal en ecotarisch eten is aquafaba je beste vriend: je gebruikt minder eieren én bonen zijn een ontzettend duurzame eiwitbron. Read More

Bonen à la Van Boven

fasolada-met-kaas-uien-cake

Bonen zijn de bom! Toch eet ik ze veel te weinig; ik vind zelf peulvruchten koken namelijk best ingewikkeld. Terwijl ik dat wel zou moeten, van mezelf, in plaats van in blik of pot te kopen*. Dus dan begint de stress: hoe krijg je dat nou net zo lekker? Of liever nog: lekkerder?

Yvette van Boven deelde in het Volkskrant Magazine een supertip voor nog lekkerder bonen. Ik heb het recept uitgescheurd en in de keuken gehangen, maar voor iedereen zonder Blendle hier het recept. Read More

Ecotarisch Weekmenu #47: #nowaste Norma, bonensoep à la Van Boven en geen-gedoe-hutspot

weekmenu47Tekengebied 32@2x

Hoe is het daar? Hier is het goed: afgelopen week zijn we precies nul keer gezwicht voor kant-en-klare fast food. Zelfs niet na een zeven kilometer lange helletocht op de fiets, door de regen, met de hond voorop en een kind achterop. Toen heeft namelijk het thuisgebleven kind gekookt en konden we natgeregend en wel aanschuiven en genieten van een zeer goed gelukte paddopasta! Het duurt even, maar dan heb je ook wat. En dan heb ik het niet alleen over het opstellen van een weekmenu…
Read More

Ecotarisch Weekmenu #46: romige knoflookchampignonpasta, goudenbietjestaart en pesto pasta met aubergine

weekmenu46Tekengebied 32@2x

Week 46 alweer! Met de Sint die dit weekend aankomt, en die waterkou van de afgelopen week, zit ik inmiddels volop in wintermodus (inclusief winterjas, handschoenen en extra dikke sjaal). Die seizoensverandering zie je ook terug in het aanbod van groente en fruit. Winter is coming, ook qua keuzevrijheid…
Read More