Zoet-Gepofte Knoflooksoep

knoflook-maaltijdsoep-diana-van-ewijk

Gelukkig ben ik geen vampier*, want dan zou ik ver van deze soep moeten blijven… Deze soep wordt namelijk gemaakt met drie hele bollen knoflook. Drie bóllen – je leest het goed. Niet drie teentjes, dus.

Heb je morgen een belangrijke afspraak, romantisch of werkgerelateerd? Blijf dan ook verre van deze soep. Voor alle anderen**: maken, in grote soeppannen. Deze soep is namelijk altijd lekker – behalve dus als je morgen een belangrijke afspraak hebt :-)

Ingrediënten Zoet-gepofte KnoflookSoep

IMG_5564.JPG

  • 3 grote bollen verse knoflook, de teentjes losgemaakt maar niet gepeld
  • 800 gram witte bonen (uitgelekt, uiteraard)
  • een flinke klont roomboter
  • extra vergine olijfolie
  • 1 middelgrote, witte ui, gepeld en gesnipperd
  • 300 ml slagroom
  • 1 liter knoflookkruidenbouillon (die van Zonnature is fantastisch)
  • 2 el wittewijnazijn
  • zeezout en vers gemalen zwarte peper
  • handje verse korianderblaadjes

Bereidingswijze Zoet-geroosterde KnoflookSoep

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat de bollen knoflook intact, maar haal wel de losse schillen eraf. Hak vervolgens met een scherp mes de bovenkant van de bol af: de teentjes liggen nu aan de bovenkant bloot. Zet de bollen op hun billen op een stukje aluminiumfolie, besprenkel met olijfolie en zeezout en pak ze stevig in.
  • Zet de bollenpakketjes in een ovenschaal in de oven en pof ze een uur. (Kijk intussen fijn wat Graaf Dracula-filmpjes, via het filmpje hieronder!)
  • Haal uit de oven, maak de gepofte knoflook-pakketjes voorzichtig open en laat ze iets afkoelen.
  • Fruit intussen in de soeppan, in die flinke klont boter, de witte ui op laag vuur tot hij heel zacht en glazig is (neem hier ruim de tijd voor, en zeker 10 minuten!)
  • Voeg de witte bonen toe aan de soep.
  • Roer de room en bouillon erdoor, breng alles aan de kook en laat het 10 minuutjes zachtjes doorkoken terwijl je op de knoflook wacht.
  • Knoflook afgekoeld? Druk er dan de zachte pulp uit en roer die door de soep.
    De schilletjes gooi je zonder pardon weg.
  • Voeg ook de witte-wijnazijn toe en laat de soep nog 5 minuten pruttelen.
  • Breng de soep met zout en peper.. klaar!

Serveer de gepofte knoflooksoep in belachelijk grote kommen en serveer met een gekookt ei en vers brood!

 

 

*)

Natuurlijk moet graaf Dracula dan erbij. En dan was ik Doornroosje, goed? Oh man, ik wou dat het al lente was – ik zit enorm in een winterslaapmodus…

**) Ben jij (licht) gevoelig voor knoflook? Dan kun je deze soep misschien ook beter even overslaan. Of er een bolletje minder ingooien, want hij blijf lekker.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *