DonderDaghap: Orecchiette (snel recept voor eten in ploegendienst)

IMG_5812.JPG

Ideaal, die DonderDaghap. De donderwathap? De DonderDagHap: iedere week een snel recept voor eten in ploegendienst, door Meriam Beek*. En nog lekker ook, want deze week kookte Meriam…

Orecchiette met broccoli, ansjovis & citroen

Dinsdag en donderdag zijn voetbaltrainingsdagen. Pappa T en zoon N zijn pas om 19.00 u thuis. En dat is te laat voor dochter E en zoon G, dus eten we in twee groepen. En dan moet het eten wel makkelijk en snel zijn. En natuurlijk lekker, want na al het gestress rondom het koken (het blijft een lastig moment met kleine kinderen) wil je wel rust aan tafel. Vast heel herkenbaar…

Maar daarnaast zoek ik ook naar gezond, dus veel groenten en niet te vaak pasta/aardappels en rijst maar ook bonen en granen, en lekker gevarieerd… en dat gaat niet altijd goed samen met een ‘haastklus’, dus val ik op dagen als deze regelmatig terug op een snelle pasta, zeker op zo’n lekker recept van Jamie!

Ingredienten Orecchiette met broccoli, ansjovis & citroen

IMG_5813.JPG

 • 350 gr orechietta
 • 250 gr broccoliroosjes
 • 6 el olijfolie
 • 4 tenen knoflook, 1 geplet, 3 gehakt
 • 75 gr verse broodkruimels
 • 8 ansjovisfilets, gesneden
 • geraspte schil van 1 citroen
 • 1 chilipeper, gesneden (of gedroogde chilivlokken, nog sneller;-)

Bereidingswijze Orecchiette met broccoli, ansjovis & citroen

 • kook de pasta 5 minuten, voeg dan de broccoliroosjes toe en kook ze 4 minuten zachtjes mee, tot de pasta en broccoli al dente zijn. Laat ze uitlekken.
 • verhit 2 el olie en bak hierin de geplette knoflook en broodkruimels goudbruin, doe ze over in een mooie kom (het oog wil ook wat, dat bevordert de eetlust!)
 • schenk nu 3 el van de olie in de pan en bak hierin de gehakte knoflook en de ansjovis 3 minuten, tot de ansjovis smelt. Roer de geraspte citroenschil en de chilipeper erdoor.
 • voeg de pasta, broccoli toe en de rest van de olie. Schep alles door elkaar, voeg nog wat peper toe en bestrooi met wat broodkruimels.

En de ploegendienst…

…vond het een groot succes! Want het was niet alleen een erg lekker, maar ook gezond én snel recept! Zeker met het schaaltje broodkruimels.

Dus wij gaan dit vaker eten, maar dan vooral met MEER! Want als de pasta eenmaal lekker is, dan wil iedereen ook veel. Dus met volkoren of speltpasta (gezonder en vult beter), 3x meer broccoli (ik had 500 gr en heb er nog een handje tomaatjes overgegooid!) en 2x meer ansjovis-knoflook-citroenrasp (want dat maakt het echt superlekker!)

En als je na het eten nog tips voor mij hebt, zie ik ze graag!

 

 

*) Meriam is buurvrouw, schoolpleincollega, vaste kinderruiler** van Diana – en heeft haar leven een stuk beter op orde. Zij heeft een kind meer, maar op de één of andere manier slaagt zij er wél in om iedere dag lekker en biologisch te koken, neemt zij wél de tijd om koekjes te bakken (ook met Diana’s kinderen) en gaat zij op die ene sneeuwrijke dag in Rotterdam wél sleetje rijden op de dijk.
Naast dit bijna perfecte gezinsleven is Meriam ook nog officieel ‘ondernemer in het groen’ en beheert zij ’s zomers een mini-schaapskudde in Delfshaven. Stoer!

**)

Meriam is namelijk moeder van drie kinderen, waarvan de oudste twee het toevalligerwijs heel goed met de twee van Diana kunnen vinden. Dat zorgt ervoor dat Diana en Meriam vaak kinderen ruilen in vakanties en op margedagen. Handig!

IMG_5479.JPGHierboven links: Meriam’s dochter. En rechts: Jettie.

Comments

comments

Filed under Gedachten

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

1 Comment

 1. Heel erg lekker! Wij gaan dit ook vaker eten. Na tip gelijk twee keer zoveel ansjovis erin gedaan. Geen orechietta in huis dus tortellini gebruikt, en broccoli gecombineerd met groene asperges. Citroen erover uitgeknepen. Dankjewel, ook namens alle tieners hier.
  x,
  M

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *