Zo werkt het Ecotarisch Jaar-Experiment: 12 maanddoelen

Ecotarisch Jaar-Experiment-Kick-offTekengebied 10@2x

Het Ecotarisch Jaar-Experiment geeft deelnemers die duurzamer willen eten structuur en praktische handvatten. In 12 maanden onderzoekt aspirant-ecotariër Diana van Ewijk 12 verschillende onderdelen van een duurzamer dieet.

In die zoektocht naar een duurzaam dieet dat haalbaar, betaalbaar en schaalbaar is, staat elke maand een ander doel centraal. Als we die doelen één voor één, maand voor maand halen, eten we aan het eind van het jaar zonder al te veel gedoe binnen de grenzen van de planeet, volgens de richtlijnen van het World Healthcare Organisation en binnen de grenzen van het Nibud.

> lees meer over het Ecotarisch Jaar-experiment

Hoe werkt het Ecotarisch Jaar-Experiment?

Om het overzichtelijk te houden, deel ik de maand op in vier weken.

 1. Week 1: We onderzoeken het maandthema en ontwikkelen een plan om het in de praktijk te brengen.
 2. Week 2: We blikken terug en stellen vast wat de struikelblokken zijn – en wat mogelijke oplossingen.
 3. Week 3: We vertalen de oplossingen naar een recept of kooktechniek
 4. Week 4: We vatten samen en delen een werkbaar handvat plus praktische tips over hoe je het ecotarisch dieet in de praktijk kunt brengen.

Zo leer je in één jaar alles over het ecotarisme en verduurzaam je bijna spelenderwijs je dieet.

De 12 maanddoelen Ecotarisch Jaar-Experiment

 1. Oktober: Van een flexitarisch naar een ecotarisch dieet
 2. November: Minder voedsel verspillen
 3. December: Meer lokaal eten
 4. Januari: Betaalbaar boodschappen doen
 5. Februari: Haalbare kaart
 6. Maart: Minder vlees eten
 7. April: Minder eieren eten
 8. Mei: Zuivel en kaas minderen
 9. Juni: Weg met die suikerverslaving!
 10. Juli: Vaker zelf koken en thuis eten (en drinken!)
 11. Augustus: Vaker samen eten
 12. September: Minder overbodig plastic gebruiken

Ga je mee op ontdekkingstocht naar een planeetvriendelijk dieet?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang alle tips, tricks en ervaringen keurig in je mailbox.
Word lid van de groep aspirant-ecotariërs – samen is het toch leuker leren!

Het Ecotarische Jaar-Experiment: Haalbaar, schaalbaar én betaalbaar: binnen een jaar eten binnen de grenzen van de planeet – en van je eigen lichaam

Ecotarisch Jaar-Experiment-Kick-off - diana van ewijk

Eten binnen de grenzen van de planeet – wat betekent het eigenlijk? Simpel: de ecotariër eet duurzaam. Haar voedselkeuze heeft een positief effect op het eigen lijf én het ecosysteem waar zij deel van uitmaakt; het land waarop dat voedsel gegroeid is, de waterwegen en lucht waar gebruik van gemaakt is, de boerderijen of fabrieken waar het in verwerkt is en de mensen en dieren die daar bij betrokken zijn. De ecotariër eet dus bewust. Ecotarivist Diana van Ewijk onderzoekt het in het Ecotarisch Jaar-Experiment dat in oktober van start gaat.

Want duurzaam eten: dat is simpel – maar niet per se makkelijk. Ons voedselsysteem omspant de hele wereld en is verre van transparant. Wie weet hoe, waar en door wie de tomaat in jouw kant-en-klare pastasaus gekweekt is? Om van iets ogenschijnlijks simpels als een hoogbewerkt bouillonblokje nog maar te zwijgen.

Daarbij komt dat onze kennis van voedsel over het algemeen laag is. Wist jij bijvoorbeeld dat je in januari beter andijvie kan eten die uit Spanje wordt geïmporteerd dan andijvie van Hollandse bodem? En – hou je vast – in mei geldt precies het omgekeerde.

Bovendien: food is een hype. Van clean eating goeroes en strikte locavoren tot hardcore paleo’s: iedereen en zijn moeder heeft een mening over wat we ‘moeten’ eten. De wetenschap dan? Tal van onderzoeken spreken elkaar tegen. Of zijn onleesbaar voor de huis-, tuin- en keukenconsument – die daarom afhaakt, óf op zoek gaat naar een goeroe die het in Jip&Janneke-taal uitlegt en daarbij de subtiliteiten uit het oog verliest.

“Door al die onduidelijkheid kun je je gek door laten maken, maar ik, ecotarivist, kies een andere weg,” zegt van Ewijk. “Ik geloof dat iedereen die eet, co-creator is van ons voedselsysteem. Je eet minstens drie keer per dag – en dat betekent dat je drie keer per dag kunt stemmen voor een beter voedselsysteem.” Meewerken aan een duurzamere wereld, driemaal daags, met je mes, vork en lepel – dat kan dus. Maar: dan moet je wél goed geïnformeerd zijn.

In een jaar haalbaar, betaalbaar en schaalbaar duurzaam eten

De komende 12 maanden ontdekt aspirant-ecotariër Diana van Ewijk in 12 maanden hoe je duurzaam eet, op een manier die haalbaar is (lees: vol te houden, binnen een ‘normaal’ leven), die betaalbaar is (lees: volgens Nibud-richtlijn) en die bovenal schaalbaar is – met andere woorden: voor iedereen die duurzamer willen leven toe te passen is. Het doel? “Ik wil huis-, tuin- en keukenconsumenten helpen duurzame keuzes te maken, met grote nadruk op de dagelijkse maaltijd – en zo een positieve impact bij elke maaltijd realiseren. In die zin ben ik dus een ecotarivist,” zegt Van Ewijk. “Ik geloof enorm in de grote kracht van het kleine verschil.”

Zo werkt het Ecotarisch Jaar-Experiment

Het Ecotarisch Jaar-Experiment geeft deelnemers die duurzamer willen eten structuur. In de zoektocht naar een duurzaam dieet dat haalbaar, betaalbaar en schaalbaar is, staat elke maand een ander doel centraal. Als we die doelen één voor één, maand voor maand halen, eten we aan het eind van het jaar zonder al te veel gedoe binnen de grenzen van de planeet, volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad en binnen de grenzen van het Nibud.

> Bekijk hier de maandthema’s
> Word lid van de groep aspirant-ecotariërs – samen is het toch leuker leren!

Planeetvriendelijk Pasen – wat doen we met de restjes?

No-waste-springdays-kliekjeskookschrift-soephoofd-social-media-banners-EXTRA-IG-campagne-extra2Tekengebied 17@2x

We eten in Nederland, met zijn allen, maar liefst 32 miljoen eieren met Pasen. Maar: daarvan verspillen we er grofweg 4,5 miljoen. Doodzonde, want met al die eieren gooien we ook het water en de energie die nodig was om ze te produceren weg én veroorzaken we (enorme) onnodige co2-uitstoot. Soephoofd onderzoekt hoe dat anders kan – en geeft een praktische tip om dat per direct te veranderen. Read More

No Waste Spring Days – 13 recepten tegen verspilling

kliekjes-recepten-tegen-voedselverspilling-pasen-lente

Het KliekjesKookschrift ‘No Waste Spring Days’ bevat acht makkelijke recepten waarmee je onaantrekkelijke paasrestjes en andere lentekliekjes omzet in verrassend lekkere hapjes. Van brunchcroissant tot (al dan niet gekookte) paaseieren – met deze tips en technieken tover je ze om in Rainbow Pickled Eggs, sambal goreng telor en een te gekke fruitcake. Lekker – en nog lekker duurzaam ook!

Soephoofd deelt dit gratis e-book  in het KliekjesCollectief, de besloten Facebook-groep waarin (thuis)koks hun beste restjesrecepten delen.Gratis: zo kan iedereen de kliekjesrecepten downloaden en zijn/haar leven per direct een tikje verduurzamen.

Read More

Zo maak je pesto van restjes sla (restjesrecept Slazak-pesto)

sla-spread-ggggroente-recept-kliekjes-vierkant

Als we onze kliekjes opeten in plaats van weggooien, redden we samen 700 miljoen kilo voedsel van verspilling. Daarmee bespaar je een heleboel co2-uitstoot, tijd én geld – en het is nog lekker ook! Probeer deze SlazakPesto eens. 

Omgerekend gooien jij en ik elk jaar zo’n 40 kilo voedsel in de vuilnisbak – dat komt neer op zo’n 145 euro! Zonde, van die kliekjes kun je de héérlijkste recepten maken. Maak bijvoorbeeld eens pesto van sla – je restjes sla, wel te verstaan! Read More

No Bake Cake: Griekse arretjescake van restjes chocolade en sloffe koek

griekse-arretjescake-mosaiko-vegan-plantbased-kliekjescollectief-soephoofd

Als we onze kliekjes opeten in plaats van weggooien, redden we samen 700 miljoen kilo voedsel van verspilling. Maar hoe zet je een onappetijtelijk kliekje om in een lekker hapje? Dat ontdek je in het KliekjesCollectief. Dit recept voor Griekse arretjescake is daar een mooi voorbeeld van: verwerk je overgebleven chocolade en zachtgeworden koekjes in deze no bake cake! Read More

Zo maak je Mac&Cheese-balls (kliekjesrecept voor macaroni/rijst/quinoa)

kliekjescollectief-mac-cheese-balls-vegan-no-waste-soephoofd

Jij en ik gooien elk jaar ruim 40 kilo aan perfect eetbaar voedsel weg. Zonde – van de verspilde grondstoffen, maar óók voor je portemonnee. Want omgerekend gooi je zo’n € 145,- in de vuilnisbak. Zonde, want van die kliekjes kun je de héérlijkste recepten maken. In het KliekjesCollectief gaan we daarom op zoek naar de lekkerste kliekjesrecepten. Deze Mac&Cheese balls, die je maakt van een restje macaroni of een kliekje pasta, zijn daar een goed voorbeeld van!

En als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, kun je voortaan al je granenrestjes omzetten in van die kekke semi-culinaire (borrel)hapjes. Read More