Gedachten
comments 2

Meer groente eten: de hele dag door

Je kinderen meer groenten laten eten is zo makkelijk nog niet... Maar het kan wel! Verdelen is het toverwoord. Tips om je kinderen meer groenten te laten eten!

Op een goede dag horen wij als gezin integraal bij de elite. De elite waarvan de ouders én de kinderen genoeg groenten per dag* eet. Hoera! Of… wacht even… dat klopt, op een goede dag halen we die groententax met gemak – maar een week bestaat in ons gezin helaas niet uit louter goede dagen…

Uh… groententax? Yep. Het Voedingscentrum adviseert minimaal 250 gram per dag (voor volwassenen) en 150 à 200 gram per dag (voor kinderen van 4-13 jaar). Wie dat ook echt haalt? Houd je vast: 5% van de volwassenen – en slechts 1% van de kinderen.

Laat ik de hand in eigen boezem steken: we halen die groententax vaak wel, maar in tijden van grote chagrijn/vermoeidheid/spreekbeurt-huiswerk-overwerkstress schiet dat hele groenteneten er soms best wel bij in. Gewoon, omdat het extra werk betekent.
Extra nadenkwerk bij het winkelen, en extra nadenkwerk bij het koken. Net iets waar ik op een stressdag geen ruimte voor in mijn hoofd heb. Er zit dus maar één ding op: die 250 gram groenten per dag eten, dat moet een ‘normaal’ onderdeel van onze dag worden.

Groenten – de hele dag door

Simpel maar spectaculair: Shakshuka! In tomatensaus gepocheerde eitjes.

De truc daarbij is om die groenten te verdelen. Eet ze bij de lunch, als tussendoortje, als voorgerecht én bij de avondmaaltijd. Dan zijn groenten niet meer dat ‘moetje’, maar gewoon, lekker, een tussendoortje. Hieronder wat tips om dat voor elkaar te krijgen:

– groenten bij de lunch

Dat is makkelijker dan je denkt, gelukkig. Sinds ik weer een echte baan-buiten-de-deur heb, lunch ik 3 keer per week met groenten. Denk:

  • een kliekje van de avond ervoor (ook lekker scoren in het kader van no food waste!)
    Vaak zijn dat een (courgetti)pasta met extreem-gevulde-groentensaus, een tomatensoepje met vermicelli en volkoren soepstengels… Lekker opwarmen, in een thermosbakje (ik heb een prima thermosbak van Ikea, à 9,99 euro) en lunchen maar!
  • een salad jar
    een salade in een potje. Heel hip in een weckpot, ook nog.
  • rauwkost
    ik weet het, het klinkt heel vintage – maar het werkt wel: we nemen allemaal standaard een bakje komkommer, paprika-reepjes en cherrytomaatjes mee naar school. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik die ook vaak terugvind als ik ’s avonds de lunchtrommels afwas…
  • groentenspreads en groentenhapjes
    gestoomde groenten met (kerrie)humus, mini-frittata’s vol groenten, ertwenpuree (lekker op een broodje visstick), wortelspread… ik ga ze maken als een malle.
    De uitdaging zit niet zozeer in het maken zelf (makkie, qua keukenskills), maar in

    • a) het echt doen en
    • b) de kinderen er warm voor laten lopen… ik houd u graag op de hoogte :-) 

– groenten als tussendoortje

Bij ons thuis is het rond een uur of vier mekkertijd… dan krijgen de kinderen honger. Ik schotel hen dan een bakje komkommer, tomaatjes en paprika voor (heel vaak dezelfde die mee terugkwamen in het broodtrommeltje!) – die ze, raar maar waar, dan wél zonder mankeren opeten. Soms met een lepel pindakaas om te dippen, of een handje noten, maar meestal gewoon zo.
Af en toe maak ik er een feestje van, dan krijgen ze een groentensmoothie. De Popeye-smoothie bijvoorbeeld; die gaat er ook in als koek :-)
>> bekijk recept Popeye-smoothie

– elke dag een groentensoepje vooraf

De allermakkelijkste manier om meer groenten te eten, is ze te verwerken in een soepje. Bij ons thuis serveer ik die als voorgerecht; een klein schaaltje, zo’n 250 ml, die voor de helft uit groenten bestaat. Da’s 125 gram groenten!
Plus: daarmee werk ik en passant mijn restjes groenten weg, dus ben ik ook nog lekker no waste bezig :-)
Een pannetje groentensoep is in 20 minuten klaar, dus die kook ik meestal terwijl ik ook met het hoofdgerecht bezig ben.
>> lees hier meer over mijn #elkedagsoep-project

– groenten bij de avondmaaltijd

Als je overdag geen groenten eet, dan ‘moet’ je dus ’s avonds 250 gram groenten eten. Met twee volwassenen en twee kinderen zou je minimaal 800 gram groenten op tafel moeten zetten. Dat is een behoorlijke berg sperziebonen op je bordje…
Slimmer is in zo’n geval om meerdere groenten te serveren:

  • serveer twee groentengerechten
    Bij die sperziebonen bijvoorbeeld een gesnipperd uitje en gekarameliseerde worteltjes. Gekookte bietjes met wat feta. Een plukje spinazie met een beetje bloep. Of een gepofte zoete aardappel. 
  • serveer bij de groenten een groentenpureetje:
    boontjes dip je lekker in een doperwtenpureetje, bijvoorbeeld.
  • vervang!
    Vervang een deel van de pasta door courgetti, en een deel van de rijst door bloemkoolrijst, een deel van de aardappels door knolselderij. Of, ook heel geslaagd: een deel van je muffinbeslag door pompoenpuree, voor een ovenheerlijke pompoenmuffin die zonder problemen mee mag naar school.
  • verstop :-)
    Hier ben ik geen voorstander van, maar het werkt wel. Maak een tomatensaus met heel veel tomaten, ui, knoflook, paprika, wortel, bleekselderij en serveer met half-om pasta: half gewone (volkoren)pasta, half courgetti.

*) Groenten… dat blijkt echt een heet hangijzer. Supergezond – maar veel te weinig gegeten. Het Voedingscentrum adviseert minimaal 250 gram per dag (voor volwassenen) en 150 à 200 gram per dag (voor kinderen van 4-13 jaar). Wie dat ook echt haalt? Houd je vast: 5% van de volwassenen – en slechts 1% van de kinderen.

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

2 comments

  1. Pingback: Meer groente eten: 3 strategieën voor gezinnen

  2. Pingback: Groentezooi Podcast 1: meer groente, heel de dag door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *