Groentezooi Podcast 1: groente, heel de dag door

Meer groente eten? Dat is een uitdaging - maar wel te doen! In deze podcast bespreken Mirjam en Diana hoe ze meer groenten op de borden en in de buiken kunnen krijgen. Met 3 slimme tips voor drukke gezinnen én gratis #weggooigroentesoep poster!

Keukentafelgesprek over hoe je zelf meer groenten kunt eten – en je kinderen ook. Slechts 5% volwassenen, en maar 1% van de kinderen eet voldoende groente. Zelfbenoemd flopkok Mirjam de Boer wil graag meer groenten eten – maar weet niet hoe. 

In de Groentezooi Podcast gaan Mirjam en ik in gesprek over meer groenten eten – en vooral: hóe dan. We behandelen elke aflevering een specifiek probleem waar Mirjam tegenaan loopt. Ook praten we over hoe het er in onze gezinnen nou aan toe gaat en delen we recepten en kooktips.
>> lees hier waaróm meer groenten eten zo belangrijk is

Meer groente eten: de uitdaging

Meer groenten eten… het is voor veel mensen een uitdaging. In deze podcast ga ik in gesprek met aspirant-groente-eter Mirjam de Boer. Samen zoeken we uit hoe we meer groenten kunnen eten. We bespreken de dagelijkse praktijk, en hoe je daarbinnen, met een aantal slimme tips, op een makkelijke manier meer groenten binnenkrijgt.

Mirjam en haar gezin eten in shifts. Haar kinderen zwemmen vrijwel elke avond, en eten dan vantevoren en achteraf, rond een uur of acht. Dan nog per se 250 gram groenten moeten eten – dat levert vaak een gevecht op, en dat is zonde. 

Meer groente eten: de oplossing

In deze podcast geef ik Mirjam een paar slimme (al zeg ik het zelf :-)) tips om dit specifieke probleem te tackelen.

Tip 1: verspreid het eten van groenten over de dag

Bijvoorbeeld door:

  • groente als lunch
  • rauwkost als 3 uurtje
  • groentesoep voor het avondeten

Zo voorkom je dat je ’s avonds om acht uur in gevecht moet om een moe kind 250 gram groenten op te laten eten.
> lees hier meer over het hele dag door eten van groenten

Tip 2:  eet éérst de groenten, dan de rest

In shifts eten is lastig, maar ook handig; het eerste eetmoment, vlak voor ze naar zwemtraining vertrekken, is uitermate geschikt voor een stevige groentesoep. In de podcast leg ik Mirjam uit hoe je snel en makkelijk een vullende #weggooigroentesoep maakt, van groenten die in je groentela liggen te verpieteren.
>> lees meer over hoe je makkelijk en snel weggooigroentesoep maakt

Tip 3: houd bij wat je precies aan groenten eet

Veel mensen denken dat ze die 250 gram groenten per dag makkelijk halen… maar dat valt nog vies tegen. Mijn advies is om eens een week lang gewoon het aantal groenten dat je eet te wegen en bij te houden in een schriftje. Zo krijg je een mooi overzicht van hoeveel groenten je nu écht eet per dag én kun je makkelijk bijsturen door snel nog wat extra cherrytomaatjes weg te werken….

Om je een beetje op weg te helpen, staat hieronder hoeveel welke groenten ongeveer wegen.

Gewicht per groente

  • cherrytomaat, per stuk: 10 gram
  • komkommer, een kwart: 
  • paprika, schoongemaakt, heel: 100 gram
  • radijsje, per stuk: 4 g
  • bloemkool, per roosje: 12 g
  • augurk, per stuk: 10 gram
  • wortel, per stuk: 90 gram
  • komkommer, per stuk: 400 gram
  • ui, middelgroot, per stuk: 70 gram
  • knoflook, per teentje: 5 gram

Dat was het voor deze keer! In de volgende podcast bespreken we een ander probleem waar Mirjam, in haar queeste om meer groente te eten, tegenaan loopt.

Shownotes

Meer podcasts over #groentezooi?

Luister de Groentezooi Podcast

Benieuwd? Je kunt de podcast op twee manieren beluisteren:

  1. luister Groentezooi Podcast op iTunes
  2. Klik hieronder op afspelen. Of download de Groentezooi Podcast voor onderweg, in bad of voor het slapengaan:

Comments

comments

Filed under Gedachten

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

1 Comment

  1. Pingback: #Weggooigroentesoep Spitskool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *