Weggooigroentesoep: Spitskool

Maak elke dag een 50%groentesoep van groente die je anders toch zou weggooien! Haal je #maxgroentetax en verminder je voedselverspilling in één moeite door :-)

Meer groenten eten – en minder groenten weggooien? Dat kan: maak elke dag #weggooigroentesoep. Daarmee kun je eindeloos variëren, afhankelijk van de groenten die in je koelkast liggen te verpieteren.

Met #weggooigroentesoep haal je, in 20 minuten per dag, met gemak je #maxgroentetax. Deze week een op het oog moeilijke groente: spitskool.


Spitskool… dat is nu echt zo’n groente die je vooral voor je ziet in heel specifieke situaties. Overgoten met satesaus bijvoorbeeld, in gado-gado. Geflankeerd door zompige witte broodjes en zwartgeblakerde worstjes in de cole slaw of opgediend met aardappeltjes en appel.

Omdat spitskolen vaak nogal gevaartes zijn, blijft in bovengenoemde gevallen meestal een bruut in tweeën gehakte spitskool achter in de groentela, zijn onzeker lot tegemoet. Want tja… wat móet je met een halve spitskool? Nog een keer gado-gado**? Mwah. En zo is menig halve spitskool gedoemd tot de vuilnisbak. Gelukkig blijkt spitskool het fantastisch te doen in een #weggooigroentesoep!

Elke dag #weggooigroentesoep uit eigen groentela

Even nog hoor – wat is een #weggooigroentesoep ook alweer? Een #weggooigroentesoep is een soepje dat je maakt van groenten die je anders eigenlijk weg zou gooien. Spelregels:

  • een #weggooigroentesoep is in 20 minuten klaar
  • voor een#weggooigroentesoep hoef je geen bijzondere ingrediënten in te kopen (anders zit je voor je het weet weer met een berg weggooigroenten!)
  • een #weggooigroentesoepkun je op het achterste pitje laten pruttelen terwijl je de hoofdmaaltijd bereid
  • een #weggooigroentesoep bestaat voor minimaal 50% uit groenten

Als het lukt, dan eet je met 250 ml #weggooigroentesoep alvast 125 gram extra groenten per dag. Ik ben de uitdaging aangegaan om elke dag zo’n #weggooigroentesoep te maken*. En dit weekend was de spitskool dus aan de beurt.

Weggooigroentesoep: Spitskool

Maak elke dag een 50%groentesoep van groente die je anders toch zou weggooien! Haal je #maxgroentetax en verminder je voedselverspilling in één moeite door :-)

Ingrediënten Weggooigroentesoep Spitskool

  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 theelepels Vadouvan (Da’s een kruidenmix van Jonnie Boer. Gewoon doodordinaire kerrie is ook lekker!)
  • 1 flinke (halve) spitskool (of zoveel je over hebt), in blokjes
  • 1 liter bouillon (van goede kwaliteit, zonder suiker, zonder gebakken gistextract en liefst zonder palmolie)

Bereidingswijze Weggooigroentesoep Spitskool

  1. Snipper een flinke ui en fruit, zo’n 5 minuten op matig vuur, tot ‘ie glazig is, voeg de knoflook en kruiden toe en laat nog 5 minuten bakken, op middelmatig vuur, tot alles zacht is.
  2. Hak je spitskool in kleine blokjes en laat even mee stoven. Maak in de tussentijd 1 liter bouillon.
  3. Schenk de bouillon bij de groenten in de pan tot ze groenten nèt onderstaan. Houd je bouillon over? Geen probleem, die bewaar je gewoon in de koelkast tot je volgende #weggooisoepje.
  4. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat een minuut of 10 rustig pruttelen.
  5. Pureer en serveer!

Een eitje, ik zei het toch? 

Wil je een steviger soep? Voeg dan na het pureren in blokjes gesneden vastkokende aardappel toe. En wat gerookte spek of zalm, ook lekker :-)

Gratis Snelle Weggooigroente-Soepposter

Makkelijk soep maken? Verspil minder groente én eet meer groente met #Weggooigroentesoep. Free printable mini-poster van Soephoofd, gemaakt door Handletters.nl

Of je nu spinazie, prei, aubergine of courgette overhebt – met de #weggooigroentesoep-methode draai je in 20 à 25 minuten een snelle soep in elkaar. Handig!
>>  download GRATIS de Weggooigroentesoep-Poster
Goed voor je lijf, voor je portemonnee én voor het milieu, omdat je voedselverspilling daarmee tegengaat.

Nóg sneller weggooigroentesoep maken?Eet gezonder, bespaar meer, verspil minder: maak met SoepStarter snel en makkelijk soep van groente die je anders weg zou gooien.

Heb je geen tijd en energie meer over? Dan is SoepStarter erg handig. Met SoepStarter maak je binnen 15 minuten soep van groenten die je anders weg zou gooien. Zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder.
>> lees meer over SoepStarter

SoepStarter is verkrijgbaar in 3 verschillende smaken en kost €3,75. SoepStarter is bovendien eindeloos houdbaar, en bewaar je gewoon in je voorraadkast. Gewoon proberen dus!

 

 

*) Benieuwd hoe me dat afgaat? Ik ga komende maand bloggen over hoe dat nou gaat, dat elke dag #weggooigroentesoep uit eigen groentela eten. Ik deel daarbij mijn tips, tricks, successen en missers.
Want hoe ga ik dat voor elkaar boksen, naast mijn werk? En hoe krijg ik de kinderen zover dat ze al die soep nog gaan eten ook? Dat lukt alleen als de soep echt lekker is… 
Volg me op Facebook, Twitter of Instagram, met #weggooigroentesoep en leer gerust van mijn fouten :-)  

**) Gado-gado – dat is wat flopkok Mirjam maakt met spitskool! Beluister ons eerste podcast / gesprek over meer groenten eten hier. Morgen komt deel 2 online, met Mirjams recept voor gado-gado met spitskool.

Comments

comments

4 Comments

  1. Pingback: Lekker Lokaal weekmenu 38: Pré-herfstige Pompoenpasta, Chili Sin Carne met Broccomole en... Spitskoolsoep -

  2. Pingback: Meer groente eten kinderen

  3. Pingback: Meer groente eten

  4. Pingback: Groentezooi #5: Meer groente eten – neem het niet te nauw! (podcast met 5 tips) -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *