Gedachten
comment 1

Meer groente eten: om minder groente weg te gooien

weggooigroentesoep

Sinds ik zo verwoed bezig ben ons gezin voldoende groenten voor te schotelen, spelen groenten een steeds grotere rol in mijn leven. Waar het hart van vol is… barst het hoofd van uit elkaar, blijkt.

Zo kwam deze week onderstaand gedicht ineens bovenploppen – en dat leverde me zomaar een nieuw idee op voor mijn #weggooigroentesoep!

Jonge sla

Alles kan ik verdragen,
het verdorren van bonen,
stervende bloemen, het hoekje
aardappelen, kan ik met droge ogen
zien rooien, daar ben ik
werkelijk hard in.

Maar jonge sla in september,
net geplant, slap nog,
in vochtige bedjes, nee.

——————————
uit: Alles op de fiets (1970), Rutger Kopland

Het is een prachtig gedicht – alleen kan ik me er niet meer zozeer in vinden. Toen ik het voor het eerst las (voor mijn lijst, toen ik een jaar of 16 was), werd ik er op slag weemoedig van – en dat gevoel bleef dagenlang hangen.
Tegenwoordig voel ik slechts een klein steekje van melancholie – misschien komt dat omdat ik twee nog best jonge slaatjes thuis heb rondlopen, en ik die met de dag weerbaarder zie worden? Hoe dan ook: met jong spul heb ik niet snel medelijden.

Mijn medelijden richt zich meer op het oude, bijna afgeserveerde spul.

Een bos wortels, gerimpeld en slap, met donkeruitgeslagen loof.
Blaadjes salie, weerloos in hun cellofaan verpakking, die ze niet heeft kunnen beschermen tegen het bederf.  
Tomaten, met donsbaarden van witte schimmel.
Paprika’s die er van boven gezien nog prima uitzien, maar als je ze oppakt onderaan onherstelbaar verslapt blijken te zijn… Het zal wel iets met mijn eigen verval te maken hebben, maar daar kan ik dus echt slecht tegen.

Top 10 meest weggegooide groenten van Nederland*

 1. 1.    Aardappel (42,7%)
  2.    Sla (35,1%)
  3.    Bloemkool (23,9%)
  4.    Komkommer (18,3%)
  5.    Broccoli (14,6%)
  6.    Boontjes (14,2%)
  7.    Spinazie (12,6%)
  8.    Andijvie (10,9)
  9.    Uien (10,4%)
  10.   Wortel (9%)

Dit soort lijstjes, die kan ik dus bijna niet aan. Vooral niet als ze je vergelijkt met dít lijstje.

De top 10 van de meest gekochte groenten

 1. Sla***
 2. Tomaat 
 3. Komkommer
 4. Paprika
 5. Roerbak-/wok-/stoofgroenten (zoals prei)
 6. Champignon 
 7. Sperzieboon
 8. Witlof
 9. Wortel 
 10. Bloemkool    

Wat een overlap! Dat is toch frappant? Het lijkt me logisch om daar eens wat aan te doen, namelij: gewoon opeten, die groente. En daar kan ik wel een handje bij helpen…

Weggooigroentesoep: de uitdaging

kliekjessoep-aardappel-prei-spinazie.jpeg

Deze week begin ik er aan: weggooigroentesoep op basis van de meest weggegooide groenten uit bovenstaand lijstje.
Daarbij wordt de uitdaging om niet in ingewikkelde recepten te vervallen, of stiekem extra boodschappen te doen… Want een goede #weggooigroentesoep is in 20 minuten klaar, maak je van restjes uit eigen koel- en voorraadkast en bestaat voor minstens 50% uit groenten.
Wish me luck!

Enne: heb jij een lekker recept met één van deze meest weggegooide groenten? Kom maar door! Twee weten immers meer dan één :-)

 

 

*) Percentage = het aantal mensen dat deze groente in hun top 3 ‘meest weggegooide groenten’ plaatsten.

**) In gewicht is de ui de meest verkochte groente en staat prei ook in de top 10. 

***) Daar is die sla van Kopland weer… Veel te jong uit hun bedden geplukt, 3 keer gewassen in ijswater, in een krakerig zakje gestopt om uiteindelijk, hebberig gekocht door een supermarktklant die de beste bedoelingen had om uiteindelijk toch, via koelkast en groentela, te eindigen in de vuilnisbak – of op de composthoop, in het beste geval.

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

1 comment

 1. Pingback: Snelle spinaziesoep: simpel recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *