Gedachten
Reageer

Meer groente eten: weekoverzicht #4 (plus 3 tips)

Maak een voedzame groentesoep van verlepte groenten uit je eigen groentela.

Het ging zo goed, vorige week – en dús kwam er deze week een terugslag. Dankzij de drie meer-groente-eet-strategiën kon ik ’t redelijk opvangen, maar relaxed was anders…

In dit blog een weekoverzicht van ons meer-groente-eet-avontuur, de momenten waarop ik er bijna de brui aan gaf en wat ik van afgelopen week geleerd heb. 

Weekoverzicht #4

Om aan onze max groentetax te komen, zette ik afgelopen week weer drie strategieën in:

  1. de hele dag door groente eten
  2. het avondeten starten met weggooigroente-soep
  3. onze hele portie ADH-groenten tijdens de vijfdaagse schoolweek eten

> lees hier meer over onze 3 strategieën om als gezin meer groenten te eten

Maandag

Maak een voedzame groentesoep van verlepte groenten uit je eigen groentela.

Vroeger (als in: toen de kinderen nog baby’s waren) leek dat me het grootste geluk: een huis vol kinderen en langswaaivriendjes, die dan allemaal, complimenteus en goedgetafelmanierd, mee zouden eten. In die droom zou manlief natuurlijk het middagprogram draaien en het avondeten cheffen, en dan zou ik, als het hele gebroed netjesgepoetst rond de dampende pannen zat, in mijn carrièrepakje en op carrièrehakjes op het laatste moment binnenvallen, mijn taken voor die dag volbracht en vol energie voor een liefdevol tafel/bad/bedritueel.

Goed.

De realiteit is zes tikjes anders. Die carrierehakjes liggen ergens achterin de kast (wegens dat ik tóch liever schoenen draag waar ik ook werkelijk met plezier op loop), die dampende pannen verzorg ik zelf (sinds ik kan koken dóe ik dat ook graag, gelukkig!) en dat stukje van die aanwaaivriendjes is niet zo laat-maar-aanwaaierig als je wel zou denken… Speelafspraken worden soms al weken van tevoren vastgelegd (het zal wel iets met de grote stad te maken hebben) en trouwens: 9 van de 10 keer kunnen wij (qua bed&breakfast, banen en haperend energieniveau) ternauwernood ons eigen gebroed aan. Gelukkig heeft de oudste inmiddels vriendinnetjes heeft die zich daar niet door laten weerhouden. Die dan ineens voor de deur staan en, idyllewaardig, gezellig meeëten.

Wat schotel je dat gruttenleger dan voor? Nou gewoon: de kliekjes van vrijdag + extra pot bonen + halve liter bouillon :-)
Tot de laatste druppel werd ‘ie leeggeschept, deze pan. Succes dus qua smaak, en ook qua doelstelling, want: bommetjevol groenten en verder alleen bonenbonenbonen.
Hiephoi voor deze eerste dag van de week: we haalden met gemak de maxgroentetax en aten er nog lekker en veelkoppig bij ook :-) #weggooigroentesoep

>> bekijk recept #weggooigroentesoep Diepvriesspinazie 

Dinsdag

Vandaag fietste ik van hot (Rijswijk, waar ik de eerste Groentezooi Podcast opnam met Mirjam!) naar her (via school, naar huis, naar Flowers & Sours, naar BlueCity) en moest ik onverwachts overwerken.
De bonensoep van gisteren was op, dus de kinderen aten geen #weggooigroentensoep… Wél maakte de man een aubergine-tomatenpastasaus die er, met veel smaak en weinig spaghetti, inging. Daarbij serveerde hij een flinke bak rauwkost, en zo haalden we toch nog de #maxgroentetax. Lang leve de groentegevulde sauzen!

Woensdag

Maak een voedzame groentesoep van verlepte groenten uit je eigen groentela.

Ik werkte over, en was pas om half 9 thuis. Hulde voor manlief: die maakte, tegen heug en meug, maar hij dééd het mooi wel: een #weggooigroentesoep van courgette. Samen met een groenterijke lunch en het avondeten (ik ben glad vergeten wat dat was, maar het zat vast en zeker vol groenten – dat doet ‘ie dan wel weer heel trouw!) haalden we ook vandaag de #maxgroentetax.

Donderdag

Wát. Een. Week. 
Op de één of andere manier (het zal wel een overlevingstrucje van de natuur zijn, in dezelfde lijn als vergeten hoe intens veel pijn een baby krijgen doet, zodat je een tweede keer durft) vergeet ik elk jaar weer hoe heftig die eerste maand terug naar school is. 
Omdat je jezelf plus drie nukkige anderen weer in dat strakgeplande gezin-met-twee-schoolgaande-kinderen-ritme terug moet dwingen. Dat hebben we dit jaar goed opgevangen, al zeg ik het zelf, met op tijd terugwennen aan vroeg-naar-bed, een avondspitsplanning opstellen die in ieder geval de schijn van regelmaat geeft en het maken van feestelijke #meenaarschool-trommeltjes die niet alleen gezond, maar ook gevarieerd en verrassend zijn. Geen kinderen met suikerdips dus, en dat scheelt. En toch…
En tóch verloopt deze derde week verloopt stukken minder florissant, met twee keer onverwachts overwerken, een niet-geplande ouderavond en een verjaarsfeestweekend waarin we de boel feestelijk de boel hebben gelaten. Gevolg: de grutten zijn moe en chagerijnig (en wij ook, als ik eerlijk ben), de koelkast is leeg, ondanks een lastminute supermarktbezoek, en we hebben nog twee dagen te gaan, waarna het tweede verjaarsfeestweekend volgt, met pyama party en al. 
Het frietverlangen is dan groot deze dagen. Waarbij de friet ook gerust mag worden ingewisseld voor roze koeken, dikke repen chocola of met kaas overladen pizza’s. 

Gelukkig was er nog wat weggooigroentesoep van gisteren over – en picknickte ik vandaag op een mooi plekje in de schaduw, aan het water te tikken, in plaats van bij de plaatselijke snackbar. 
Op de grond is het al een beetje herfstig, maar voor mij in de plomp peddelen een meerkoet en twee kuikens. Deze week tijgeren we niet goedschiks dan wel kwaadschiks nog even door en vólgende week gaan we gewoon weer volgens het boekje doen…  

Vrijdag
Maak een voedzame groentesoep van verlepte groenten uit je eigen groentela.

Vrijdag eten we altijd bij Stroop Rotterdam, omdat we die avond onze Rechtstreex Pop-Up Groentewinkel runnen. Op het menu: Indiase Wortelsoep van regenboogwortels – met een halve bloemkool en een kwart pompoen die al een paar dagen door de koelkast dwaalden. Lekker pittig dankzij pepertjes en gember!
Op deze #weggooigroentensoep had eigenlijk alleen jongste dochter wat te mekkeren (te wárm), de rest, inclusief speeldate, at er met zichtbaar genoegen van :-) 

Conclusie

De drie strategieën werken goed, dat bleek wel, deze halverwege haperende week: het zorgde, ondanks overwerken en lege koelkast, dat we toch elke dag onze #maxgroentetax haalden. Maar ik zou er graag wat meer gemak in hebben, niet dat gestress.

Ook krijgen we steeds vaker rauwkost terug. Vooral de jongste klaagt: ze heeft geen tijd om het op te eten zegt ze, en wil liever snoep en koek mee naar school. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren, maar ik ga wel op zoek naar wat alternatieven, zodat het openen van haar lunchtrommel geen straf wordt…
Hieronder mijn leermomenten!

Meer groente eten: leermomenten

  • Leermoment 1: de kinderen vinden het saai worden
    Ze hebben het wel een beetje gezien, dat gezonde gedoe van mij… En dus komen de schijfjes komkommer, de tomaatjes en de worteltjes steeds vaker onaangeroerd retour.
    Oplossing: 
    Ik doe deze week mee aan de EasyPeasy Lunchbox Challenge. De focus: meer creativiteit en groenten, minder suiker. Kom maar op met die dagelijkse inspiratie, ik zit er helemaal klaar voor! 
  • Leermoment 2: houd je voorraden op peil
    Een #weggooigroentesoep maken is niet ingewikkeld – maar wel ingewikkelder dan ‘m niet maken. Zeker als het betekent dat je eerst nog naar de winkel moet voor een missend ingrediënt.
    Oplossing:
    Ik vul mijn voorraden aan en zorg ervoor dat ik ten alle tijden een voedzaam en lekker groentesoepje uit mijn mouw kan schudden. Dat betekent vooral: voldoende bouillon, bliktomaten, uien en knoflook in huis hebben.
  • leermoment 3: voorbereiden is key
    Geloof me, als er iets is waar ik geen zin in heb als ik gaargesmurfd thuis kom met twee hangry koters in mijn kielzog, is het wel uien snipperen. Maar ja: een gesnipperd uitje is de basis van een fijne bak soep…
    Oplossing: 
    Ik snipper aan het begin van de week een hele bak uien voor. In een stevig luchtdicht bakje, hup, in de koelkast. Kan net die morele weerstand overwinnen…

Kortom: ik kan weer aan de slag volgende week!

Zelf ook meer groenten eten?

>> lees artikel Meer groente eten voor gezinnen: 3 strategieën
>> lees artikel Weggooigroente-soep tegen voedselverspilling en voor max groentetax

Da’s alvast een mooi begin :-)

Enne: benieuwd hoe het ons afgaat? Volg me op Facebook, Twitter en Instagram, ik laat regelmatig zien hoe het gaat (of juist niet gaat!) met onze dagelijkse #maxgroentetax.

 
 

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *