Gedachten, Recepten, Simpele Soep, Soep
comments 3

Snelle Spinaziesoep: makkelijk recept

snelle-spinazie-soep

“Soep maken van spinazie/prei/courgette… Kan dat dan?!” sputtert menigeen als ik weer eens begin over soep maken van de groenten die in je koelkast liggen te verpieteren. Ja, is het antwoord: dat kan. 

En het is niet alleen een supersimpele manier om van je restzak spinazie (of die verpieterende courgette/gerimpelde aubergine/verlepte sla) af te komen, het is ook nog eens supergezond én superlekker. In dit artikel leg ik uit hoe je snel en simpel soep maakt van spinazie.

Wist je dat bladgroenten, en met name spinazie, heel vaak weg worden gegooid? Hier vind je een overzicht van de meest weggegooide groenten van Nederland.
Want hoe gaat dat? Je koopt zo’n grote zak bij de supermarkt, maakt er een salade of smooothie van – en hup, daar blijft weer een berg spinazie liggen. Na een paar dagen in de koelkast zijn de blaadjes onaantrekkelijk verlept, en na nóg een paar dagen zwemmen slierten spinazie zieltogend in een laagje bruingroen vocht. Dat wordt uiteraard zonder pardon in de compostemmer gekieperd.

Zonde! Niet alleen van je geld, maar ook van alle energie die er in is gaan zitten om die zak spinazie uberhaupt in de supermarkt te krijgen. Voor elke kilo voedsel die je weggooit, kun je meteen ook 1.3 liter benzine door de gootsteen gooien.

Verwerk je restjes spinazie daarom voortaan, vóór ze in een papperig geheel veranderen, in een mooie groene soep. Zó klaar, superlekker en goed tegen voedselverspilling.

Snelle spinaziesoep: simpel recept

zo maak je snelle spinaziesoep

 • 250-500 gram spinazie (of een andere bladgroente, zoals sla, andijvie of raapsteeltjes. Mixen kan natuurlijk ook!)
 • 300 gram knolgroenten (in gelijkmatige blokjes, zodat ze gelijkmatig gaarkoken. Hoe kleiner je snijdt, hoe sneller gaar!)
  Ik gebruikte koolraap en zoete aardappel, maar knolselderij of gewone aardappel kan ook.
 • 1 flinke ui, gesnipperd
 • 2 flinke theelepels ras el hanout
 • sap en rasp van een halve citroen
 • 500 ml bouillon (groente- of tuinkruiden is het lekkerst)
 • zout en peper naar smaak

Snelle Spinaziesoep: bereidingswijze

Dit recept voor snelle spinaziesoep draai je zó in elkaar met de #weggooigroentesoep-methode.

Ik maakte deze snelle spinaziesoep met een flinke zak spinazie die niet meer al te jofel was., een behoorlijk gerimpelde koolraap (die ik een paar weken geleden met 5 broertjes kreeg van Rechtstreex), een zoete aardappel en een ui. Een paar flinke theelepels ras el hanout en de citroen zorgen voor een fijn Arabisch tintje.

Snelle Spinaziesoep: bereidingswijze

 • Snipper een flinke ui en fruit, zo’n 5 minuten op matig vuur, tot ‘ie glazig is, voeg de kruiden toe en laat nog 5 minuten stoven, op middelmatig vuur, tot alles zacht is.
 • Voeg de kleingesneden knolgroenten toe en laat even mee stoven. Maak in de tussentijd de bouillon. Voeg de citroensap en de rasp toe (en geniet even van de heerlijke geur die nu vrijkomt!)
 • Schenk de bouillon bij de groenten in de pan tot ze groenten nèt onderstaan. Houd je bouillon over? Geen probleem, die bewaar je gewoon in de koelkast tot je volgende #weggooisoepje.
 • Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat een minuut of 15 à 20 rustig pruttelen. Twee keer zo lang als op de poster, klopt… Dat komt omdat knolgroenten langer nodig hebben om gaar te koken.
 • Roer de laatste vijf minuten de spinazie erdoor en laat slinken.
 • Pureer (als je dat lekker vindt) en serveer!
  LET OP: heb je aardappels gebruikt als basis? Pureer dan NIET – aardappels pureren levert namelijk behanglijm op, en dat eet niet lekker. Stamp in dat geval de soep liever fijn met een stamppotstamper, of gebruik een pureeknijper.

Is dat makkelijk of makkelijk? Dat dacht ik ook, inderdaad :-)
Enne: extra lekker met gebakken champignons als topping!

Gratis Snelle Soepposter

Makkelijk soep maken? Verspil minder groente én eet meer groente met #Weggooigroentesoep. Free printable mini-poster van Soephoofd, gemaakt door Handletters.nl

Of je nu spinazie, prei, aubergine of courgette overhebt – met de #weggooigroentesoep-methode draai je in 20 à 25 minuten een snelle soep in elkaar. Handig!
>>  download GRATIS de Weggooigroentesoep-Poster
Goed voor je lijf, voor je portemonnee én voor het milieu, omdat je voedselverspilling daarmee tegengaat.

Nóg sneller weggooigroentesoep maken?Eet gezonder, bespaar meer, verspil minder: maak met SoepStarter snel en makkelijk soep van groente die je anders weg zou gooien.

Heb je geen tijd en energie meer over? Dan is SoepStarter erg handig. Met SoepStarter maak je binnen 15 minuten soep van groenten die je anders weg zou gooien. Zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder.
>> lees meer over SoepStarter

SoepStarter is verkrijgbaar in 3 verschillende smaken en kost €3,75. SoepStarter is bovendien eindeloos houdbaar, en bewaar je gewoon in je voorraadkast. Gewoon proberen dus!

Comments

comments

3 comments

 1. Pingback: Meer groente eten

 2. Pingback: Ggggroente: stamppot rauwe andijvie met gepocheerd ei -

 3. Pingback: Minder voedsel verspillen: 5 tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *