Ggggroente: Shakshuka

Simpel maar spectaculair: Shakshuka! In tomatensaus gepocheerde eitjes.

Het beste van de lente? Dat er weer seizoenstomaten zijn! Wij bestellen elke week kilo’s tomaten en daar maken we negen van de tien keer Shakshuka van…

Shakshuka is eigenlijk niet veel meer dan een lichtpittige tomatensaus met ei – maar dat ene extra stapje waarbij je de eieren pocheert in de hete saus maakt het wel tien stapjes lekkerder en bijzonderder! 

Ingredienten Shakshuka

  • 1 kilo soeptomaten (in kleine blokjes) (mag je ook vervangen door 2 blikken tomaten – wel van goede kwaliteit graag!)
  • 2 rode paprika’s (in kleine blokjes)
  • 1 aubergine (in kleine blokjes)
  • een grote ui (gesnipperd)
  • een kleine verse knoflook (maar het kan ook met drie tenen van een gewone bol supermarktknoflook hoor :-))
  • rood pepertje (zaadlijsten verwijderen, anders wordt het wel erg pedis!)
  • twee eetlepels tomatenpuree (uit zo’n geconcentreerd blikje)
  • eieren (één per persoon, op kamertemperatuur)
  • een halve bos peterselie (fijngehakt)
  • 2 theelepel cayennepeper
  • 2 theelepel komijnzaad
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 1 scheutje port (of balsamico-azijn, of rode wijnazijn)
  • geraspte kaas

Bereidingswijze Shakshuka

  • Fruit de ui – en neem daar gerust even de tijd voor. Doe dat gewoon als eerste, laat ze tien minuten fruiten en snijd in de tussentijd de rest van je groenten
  • Voeg na een minuut of vijf de knoflook toe.
  • Voeg, als de uien en knoflook lekker zacht zijn, de paprika en tomatenpuree toe en bak een paar minuten mee. (niet vergeten hoor, de tomatenpuree! Deze moet namelijk echt even uitbakken om te ontzuren :-))
  • Blus af met de scheut port, en voeg de kruiden en tomatenblokjes toe, zet het vuur laag en laat een minuut of 15 pruttelen. Langer mag ook – daar wordt ‘ie alleen maar lekkerder van!
  • Proef op smaak: voeg zout en peper toe indien nodig. En is je saus te pittig? Roer er een schepje suiker door, om te compenseren.
  • SHOW TIME! Breek je eerste eitje in een kommetje, maak een kuiltje in je saus en schenk daar het ei in uit. 
  • Herhaal deze stap voor de andere eieren leg een deksel op je pan, zet het vuur laag en laat de eieren in ongeveer 6-8 minuten pruttelen. Controleer regelmatig of ze al gaar zijn. Enne: wat je nu doet is: je eitjes pocheren in je saus. Fancy! 
  • Strooi ten slotte de geraspte kaas en wat fijngehakte peterselie over je Shakshuka, laat nog heel even meewarmen en serveer het geheel in de pan (dat staat leuk op tafel :-)).

Lekker met spaghetti, kikkererwten of witte bonen en geroosterde boterhammetjes!

Tip: maak dubbele portie tomatensaus en vries de helft in. Dan kun je over een paar weken met veel minder moeite weer smullen!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *