Gedachten, Podcast
comments 3

LLP 01: Roken, siroperen & infuseren met Manenwolf’s rokerij en foodlab (Podcast)

Lekker Lokaal Podcast: Manenwolf's Foodlab, geïnterviewd door Diana van Ewijk, van Soephoofd.nl

Welkom bij Lekker Lokaal, de podcast over onafhankelijke food labels in Rotterdam en omstreken.

Voor deze serie podcasts interview ik lokale makers met goede verhalen. Rotterdamse voedselondernemers die bij Rechtstreex zijn aangesloten, en wiens producten ik dan ook verkoop in mijn Pop-Up Groentenwinkel bij Stroop Rotterdam in Spangen.

Korte keten: in gesprek met de maker

Lekker Lokaal Podcast: Manenwolf's Foodlab, geïnterviewd door Diana van Ewijk, van Soephoofd.nl

Met de Lekker Lokaal Podcast gaan we direct naar de bron: de voedsel-ondernemer zelf. Want dat is het grote voordeel van de korte voedselketen van Rechtstreex: dat je de maker/boer/teler of raper gewoon kunt bellen.

Ambacht vs Massa-productie

Lekker Lokaal Podcast: Manenwolf's Foodlab, geïnterviewd door Diana van Ewijk, van Soephoofd.nl

Dat staat in schril contrast met het voedsel dat je in supermarkt kunt kopen: dat wordt gemaakt door machines. En als je daar een vraag over wil stellen, dan krijg je de klantenservice aan de lijn; mensen die het doorgaans ook niet weten, omdat ze geen idee hebben hoe de producten gemaakt worden – daar is de industriële voedselketen namelijk veel te lang en ondoorzichtig voor.

Vertrouwen wie je voedt

Lekker Lokaal Podcast: Manenwolf's Foodlab, geïnterviewd door Diana van Ewijk, van Soephoofd.nl

Eten is ongelooflijk ingewikkeld geworden de laatste jaren, met wilde verhalen over Big Food, lobby-intriges en globale schandalen. Ik ben pas sinds een jaar geïnteresseerd in eten, en heb me in die tijd enorm ingelezen. Maar: hoe meer je leest, hoe ingewikkelder het wordt.

Lekker Lokaal Podcast: Manenwolf's Foodlab, geïnterviewd door Diana van Ewijk, van Soephoofd.nl

Wetenschappers spreken elkaar tegen, onderzoek is nooit sluitend en ondertussen schrijven zelfbenoemde goeroes hele boekenkasten vol over clean eating, paleo, raw, vegan…

Ik wil graag weten wat ik eet – zonder dat ik daarvoor een hele theorie hoef te bestuderen. Ik wil voedsel eten dat is geteeld/gekweekt/gemaakt door mensen die (letterlijk, misschien) dicht bij me staan. Die ik durf te vertrouwen. En vertrouwen begint met kennis, kennismaken en rondsnuffelen in de keuken.

Manenwolf’s rokerij en foodlab

Lekker Lokaal Podcast: Manenwolf's Foodlab, geïnterviewd door Diana van Ewijk, van Soephoofd.nl

In deze aflevering van Lekker Lokaal Podcast reis ik daarom af naar de keuken van Manenwolf’s rokerij en food lab in Rotterdam, waar ik kennis maak met Sasker Scheerder.

Wat ga je leren van dit gesprek?

  • wat siroperen en infuseren is – en waarom je vooral dat laatste gewoon zelf thuis kunt doen
  • het verschil tussen koud en warm roken
  • waarom Sasker geen e-nummers gebruikt – met één uitzondering
  • waarom de nederige ui Saskers all time groentenfavoriet is
  • hoe je lekkere en ook nog gezondere friet kunt maken met een oude conserveringstechniek
  • Saskers gouden tip voor makers die een voedsel-onderneming willen starten

Shownotes

  • waar kun je Manenwolf’s rokerij & foodlab-producten proeven/kopen:
    • proef elke derde zaterdag van de maand Manenwolfs rokerij en foodlab op Rotterdamse Oogst West. Elke eerste zaterdag van de maand bereiden de Tempeh Tijgers wraps en broodjes met Manenwolf’s Tempeh van Zwarte Bonen op de Oogstmarkt op het Noordplein 
    • bestel Manenwolf’s rokerij & foodlab-producten bij Rechtstreex
    • koop Manenwolf’s rokerij & foodlab-producten in Rotterdam bij oa Buiten, WAAR, FoodeliciousUit je eigen Stad en Groos
  • recept Gepekelde Friet: flikker een iets te groot snufje zout in water, doe er de geschilde aardappelen bij, en laat een nachtje staan. Spoel de volgende dag de aardappels af, snijdt tot frieten en verwerk op de manier waarop je normaalgesproken friet maakt.
  • Saskers inspiratiebron: Frank’s SmokehouseBakkerij De Ondergrondse, Make Mead Like a Viking én zijn kop-tot-staart-schoonouders, die hij bij deze de groeten wil doen :-)
  • recept voor Gepekelde Mayonaise (klik hier) 
    NOOT: dit recept is niet van Sasker, maar van Sally Fallon. Proberen op eigen risico dus!

Meer podcasts over Rotterdamse voedselondernemers?

  • subscribe op iTunes
  • download Stitcher en voeg Lekker Lokaal Podcast toe aan je favorieten, dan krijg je elke aflevering automatisch binnen.
  • volg Soephoofd op:

Luister de Lekker Lokaal Podcast

Benieuwd? Je kunt de podcast op twee manieren beluisteren:

  1. luister Lekker Lokaal Podcast op iTunes
  2. Luister direct op Soundcloud. Of klik hieronder op afspelen. Of download ‘m voor onderweg, in bad of voor het slapengaan: 

 

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Podcast

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

3 comments

  1. Pingback: Korte Keten Voedselondernemer WildVleesch (podcast Lekker Lokaal)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *