Stevige Kokos-Pindasoep

soupe-de-la-semaine-diana-van-ewijk

Pindasoep… ik speel al jaren met de gedachte om pindasoep te maken. Toch kwam het er maar niet van. En dat is voornamelijk omdat iedereen die ik ken Afrikaanse pindasoep-recepten aandraagt zodra ik over pindasoep begin te mijmeren. Maar vorig weekend kreeg ik een openbaring…

… een soort Thaise pindasoep met kokosmelk – dat kan natuurlijk ook! Naast pindasaus ben ik ook dol op kokosmelk*, dus zo zou ik twee vliegen in één klap slaan.

En het allermooist? Het is nog een simpel recept ook. Het enige wat je hoeft te doen is een basis maken van bouillon, pindakaas, kip, kruiden en kokosmelk, en die vervolgens over een kom vol lekkers heen te gieten.

Ingrediënten Stevige Kokos-Pindasoep

  • 1 ui (gesnipperd)
  • 3 teentjes knoflook (gesnipperd)
  • 6 kippenbouten (of twee kipfilets), biologisch
  • citroengras (alleen het witte gedeelte)
  • 1,5 liter (kippen)bouillon
  • 1 blik kokosmelk
  • 1/2 pot pindakaas
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 prei (in zo fijn mogelijke ringetjes)
  • 1 courgette (in zo dun mogelijke staafjes)
  • noodles, rijst of miehoen (wat je zelf het lekkerst vindt), gekookt volgens de gebruiksaanwijzing
  • voor erbij:
    • seroendeng
    • kroepoek
    • sambal badjak
    • vier gekookte eieren
    • taugé
  • zonnebloemolie

Vegan versie: Eet je geen vlees? Maak de pindasoep dan met vegetarische bouillon (de Knoflook-Kruidenbouillon van Zonnatura bijvoorbeeld) en vervang de kip eventueel door tofu. Ook lekker!

Bereidingswijze Stevige Kokos-Pindasoep

  • Maak een bouillon: verhit wat zonnebloem-olie in je soeppan, fruit de ui en knoflook, voeg de citroengras toe en bak even, zodat de geuren vrij komen. Leg je kip erbij en braad heel even aan.
    Gooi er vervolgens de bouillon en de kokosmelk bij en laat sudderen tot de kip uit elkaar gevallen is. haal de kip uit de pan en verwijder bot en vel. Pluis het vlees uit en zet apart. (Dit duurt rustig een half uur tot drie kwartier. Zelfs langer als je de smaak van de kip echt lekker in de bouillon wil laten trekken. Geen tijd? Pocheer twee kipfilets in de bouillon, in 20 minuten, en snijdt in reepjes. Ook lekker en stúkken sneller!)
  • Roer de pindakaas door de bouillon. Blijf roeren tot de pindakaas opgelost is.
  • Voeg de ketjap toe. (Ben jij net als ik een rasechte ketjapfan? Voeg dan gerust méér ketjap toe!)
  • Verdeel de fijngehakte prei en courgette, de noodles en de kip over vier kommen. Giet de pindasoep eroverheen en strooi er nog een handje seroendeng overheen. Serveer met extra seroendeng, kroepoek, taugé en sambal voor wie wil. Eetze!

Kijk uit, malloot!

Deze kan natuurlijk niet ontbreken bij dit recept :-) En ben je geen pindasoep-fan? Bekijk dan mijn andere Soupe de la Semaines – het zijn er inmiddels meer dan 20!

Comments

comments

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *