Gedachten, MoestuinMaaltje
comments 8

MoestuinMaaltje: Zoetgevooisde Wortelpita’s

moestuinmaaltje wortel

Koken is, net als moestuinieren, veel experimenteren en geduld hebben. Afhankelijk van de omstandigheden lukt het de ene keer wel, en de andere keer niet… En net als met koken, kun je veel ontdekken door te proeven.

Een paar weken geleden vlogen bij ons de labels van de moestuintjes, door het iets te bruut openen van de gordijnen, door de keuken – nog voordat er ook maar enig teken van leven uit de potjes gekomen was. Het is bij ons thuis dus de vraag wat er nu opkomt in dat ene potje…

Heb jij dat ook? Geen nood, ik heb een goede truc om ontheemde moestuinpotjes weer een naam te geven: proeven! Zelfs bij zulke kleine blaadjes proef je al heel duidelijk dat het ene blaadje rucola, en het andere radijs of wortel is.

Goed, nu je vrolijk verder kan met kweken, deel ik graag weer een recept met je. Want wat ga je in vredesnaam maken met die bergen radijzen en bossen krulpeterselie? Simpel: een #moestuinmaaltje, natuurlijk!

Wat is een #moestuinmaaltje?

Een #MoestuinMaaltje is een makkelijk moestuin recept, gebaseerd op één van de 20 soorten mini-moestuintjes die Albert Heijn heeft uitgedeeld. Recepten die niet alleen lekker zijn (ook voor kinderen), maar ook makkelijk om te maken (samen met je kinderen). Ook geven we per groente- of kruidsoort een slim kweekweetje, zodat de kans dat je ook echt kan oogsten van je AH moestuintje groter wordt.
Uitprinten en bewaren dus, want je kunt nog tot ver in september blijven oogsten!

MoestuinMaaltje: Zoetgevooisde Wortelpita’sIMG_6413.JPG

Met dit recept hebben we flink geëxperimenteerd. Rauwe wortel, iets gesmoord of zachtgekookt? Iets meer citroen, of juist meer sinaasappelsap of honing… Uiteindelijk, na een smaaktest met alle varianten op een rij, kwam onderstaande licht gesmoorde, zoetgevooisde wortel als winnaar uit de bus! En gelukkig voor mij, vinden ze het thuis voorlopig nog een leuke hobby, die ik er zo op nahoudt…

MoestuinMaaltje Zoetgevooisde Wortelpita’s: ingrediënten

meriam beek voor diana van ewijk

 • 1 bosje koriander
 • 2 el sesamzaad
 • 1 el maanzaad
 • 6 middelgrote wortels
 • 6 volkoren pitabroodjes
 • 1 onbespoten sinaasappel
 • 1 citroen
 • 5 el olijf olie extra vierge

MoestuinMaaltje Zoetgevooisde Wortelpita’s: bereidingswijze

meriam beek voor Diana van ewijk

 • verwarm de pitabroodjes in de oven.
 • was de bos koriander, schud droog, pluk de blaadjes en snij ze fijn en doe ze in een grote kom. Rasp de schil van de sinaasappel boven een kom, rasp de wortels en doe in een andere kom.
 • Rooster de sesam- en maanzaadjes in een koekenpan, voeg de gerasptewortel en sinaasappelrasp en een kneepje sap erbij en smoor de wortels een paar minuten tot ze een beetje zachter zijn, maar niet echt gaar – ze moeten een beetje beet houden! Laat even afkoelen.
 • Pers de rest van de sinaasappel en de citroen, voeg de olijfolie en een snufje zout en peper toe en roer alles door elkaar. Meng de wortel en zaadjes door de korianderblaadjes, voeg de dressing toe en hussel goed door. Voeg honing toe voor een zoetere variant, of extra citroen voor een frissere variant.
 • Laat de broodjes afkoelen, snij ze open en ze samen met de wortel en de rest van de dressing op tafel. Eet ze!

Ook erg lekker met een yoghurt-limoen saus (yoghurt met geraspte limoen en een beetje sap erdoor)

>> download hier het #MoestuinMaaltje Zoetgevooisde Wortelpita’s

Volgende week: een #moestuinmaaltje met spinazie!

Meer lezen over moestuinieren?

diana van ewijk

Zaai je wortels het liefst op de juiste plek; met verpotten loop je grote kans de wortel te beschadigen. Wil je ze toch in een pot, dan in een grote, extra hoge pot, zodat ze alle ruimte hebben om te groeien. Zie je net boven de grond een oranje – vingertje dik wortelkopje, dan is het tijd om te oogsten!

Wil je meer slimme kweekweetjes?

Kijk op mijn persoonlijke blog voor meer slimme kweekweetjes en groene handigheidjes. Inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord.

Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, plus ons speciale #MoestuinMaaltje-snijplankje) deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten. (nog even geduld hiervoor, want ze zijn nog druk aan het tekenen :-))

 

 

*) We, dat zijn Diana van Ewijk, Marlis Zimmermann en ik. Wij hebben de handen inéén geslagen om ervoor te zorgen dat die 44 miljoen (!) mini-moestuintjes die Albert Heijn weg heeft gegeven echt opbloeien en tot lekker maaltje worden verwerkt. Een #moestuinmaaltje, dus!

**) Ook wortelfans in huis? Lees de column Wortelverslaafd van Diana!

Comments

comments

In categorie: Gedachten, MoestuinMaaltje

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

8 comments

 1. Pingback: Lekker Lokaal Weekmenu: Week 33

 2. Pingback: Printbaar Recept: Zoetgevooisde Wortel-salade

 3. Pingback: Lekker Lokaal Weekmenu #07: Porkchops, Perenpita's & Pastinaak à la Ottolenghi -

 4. Pingback: MoestuinMaaltjes: 20 x eten van de Moestuinpotjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *