Gedachten, MoestuinMaaltje
comments 3

Radijzenvrezer. Of: wat doe je met je moestuintje?

radijs-makkelijk-recept-moestuintje

“Kom,” zei de kleuterjuf, haar stem druipend van enthousiasme, ‘We gaan zaaien!”
“Leuk!” dacht ik, vier jaar oud en grif bereid om alles, maar dan ook alles, wat de kleuterjuf zei voor heilige waarheid aan te nemen, “zaaien!”

Man o man, wat viel dát tegen.

Ten eerste: die sprietjes kwamen tergend langzaam op.
En toen ze eenmaal hun langverwachte kopjes boven de donkere aarde uitstaken mocht je ze – onder geen beding – aaien. Ook niet met je allerzachtste vingertjes.
Maar wat de deur echt dicht deed, was toen ik, honderd jaar later, dan eindelijk mocht proeven van dat wat we gezaaid hadden. Toen bleek dat die prachtige roze radijsjes totaal niet smaakten zoals hun zachtsnoeperige uiterlijk had beloofd.

Bitter waren ze – en bitter, dat bliefde ik niet.

Al die moeite voor een armetierige hand vol bittere knolletjes?
Mijn liefde voor zaaien, laat staan oogsten, was behoorlijk bekoeld.

Fast forward 34 jaar.

Als verstandige volwassene weet ik dat radijsjes supergezond zijn.
Als goede moeder heb ik ze dus regelmatig in huis. Ik bedoel: asperges, oesterzwammen, schimmelkazen en mosselen – ik het het allemaal leren eten, dus wat zou zo’n schattig radijsje nou op de zwarte lijst blijven staan?
Maar nee: elke keer dat ik ze probeerde, vond ik ze weer even smerig als eind jaren zeventig. En ik denk dat dat genetisch bepaald is, want mijn kinderen blieven ze ook al niet.

En toch…

En toch ga ik het weer proberen, binnenkort.
Ik heb namelijk een vensterbank bomvol mini-moestuintjes. En laat het gros daarvan nu radijs zijn… Dat betekent dat ik (en jij ook, als je net zo vlijtig bent geweest in het sparen van Albert Heijn Moestuintjes) over een week of wat weer radijsjes mag oogsten.
In overvloed.
Godzijdank gaat Meriam* een geweldig radijzenrecept delen, morgen.

Een recept waarmee ik niet alleen radijzen leer eten – maar waar ik ook mijn kinderen een jeugdtrauma mee bespaar.

Want raad eens wie er elke dag met hun neuzen bovenop het verse, veelbelovende groen hangen? Wie er vechten om de gewassen-in-wording water te geven? Wiens allerzachtste vingertjes ik maar met heel veel moeite van de weligtierende zaailingen af kan houden?
Juist.

Vanaf morgen op dit blog: MoestuinMaaltjes

makkelijk-moestuin-recept-moestuinmaaltje-diana-van-ewijk

44 miljoen mini-moestuintjes gaf Albert Heijn weg. 44 miljoen!
Tuurlijk, dat zaaien is leuk – maar wat moet je straks met die bossen peterselie en die bergen radijs? Simpel: een #moestuinmaaltje maken!

Elke week een MoestuinMaaltje

mini-moestuin-door-diana-van-ewijk

Vanaf morgen deel ik, samen met Meriam en Marlis**, iedere week een recept op basis van de mini-moestuintjes van Albert Heijn. Want: over een paar maanden komt iedereen om in de peterselie – en wat moet je daar nou mee koken? En wat is nou écht lekker, met radijsjes?

Makkelijke recepten zijn het, die je kunt maken met de kinderen. Lekkere recepten bovendien, waarmee je met plezier je rucola-berg en andijvie-lawine opeet. Zelfs die vermaledijde radijzen – daar sta ik hoogstpersoonlijk voor in.

Vanaf morgen dus op dit blog: elke week een #MoestuinMaaltje!
Drie keer raden met welke groente we beginnen…

 

 

*) Meriam, die ken je nog van de DonderdagHappen. Zij heeft de gave om tenmidden van een uitzinnig gillend driekoppig gezin toch nog de lekkerste hapjes op tafel te zetten – die dat gillende driekoppige gezin dan nog opeet ook. Bovendien is Meriam moestuinierder in hart en nieren.

Meriam deelt op dit blog haar onweerstaanbare #MoestuinMaaltje-recepten, inclusief slimme kweekweetjes. En op haar eigen blog deelt ze elke week een extra recept, voor het geval je zoveel rucola, radijs of knippeterselie hebt, dat je het met één recept niet opgekookt krijgt. Fijn!

**) Marlis, die ken je ook al, van de prachtige Mini-Moestuin-labels. Marlis heeft magische handen en droomt letters. Uit haar vingers rollen de mooiste ontwerpen.

Marlis maakt elke week een prachtige printable van het recept, zodat je die makkelijk kunt maken. En ze deelt op haar blog elke week een mooie schoolplaat van hoe zo’n radijs, rucola of knippeterselie nu eigenlijk groeit. Mooi!

>> lees het blog van Letterhand Marlis Zimmermann

Comments

comments

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *