Gedachten, MoestuinMaaltje
comments 3

MoestuinMaaltje: Romige Radijsjes

mini-moestuintje-moestuinmaaltje-diana-van-ewijk

Of het nu in de lucht zit of niet, met dit groeizame weer is iedereen aan de zaai gegaan. Overal zien we leuke moestuintjes staan: in kleurige zakken, lege melkpakken of afgedankte ijsbakken, in glazen potjes en onder PETflessen, en nog veel meer!

Hartstikke leuk, maar… hoe krijg je die sprietjes groot? En vooral: wat ga je in vredesnaam maken met die bergen radijzen en bossen krulpeterselie? Simpel: een #moestuinmaaltje, natuurlijk!

Wat is een #moestuinmaaltje?

makkelijk-moestuin-recept-moestuinmaaltje-diana-van-ewijk

Een #MoestuinMaaltje is een makkelijk moestuin recept, gebaseerd op één van de 20 soorten mini-moestuintjes die Albert Heijn heeft uitgedeeld. Recepten die lekker zijn (ook voor kinderen) én makkelijk om te maken (samen met je kinderen). En we geven per groente- of kruidsoort een slim kweekweetje, zodat de kans dat je ook echt kan oogsten van je AH moestuintje groter wordt.

Bonus: van het recept en het kweekweetje hebben we* een fijne printable gemaakt, zodat je ‘m makkelijk kunt maken én bewaren. Want je kunt nog tot ver in september blijven oogsten, natuurlijk!

MoestuinMaaltje: Romige Radijsjes

moestuinmaaltje-diana-van-ewijk

Radijsjes groeien snel en makkelijk, en zijn daardoor ideaal voor kindermoestuintjes.

Kinderen vinden radijs vaak een beetje pittig – en dus niet zo lekker**. Jammer, want radijsjes zijn wél erg leuk om te kweken met kinderen: ze groeien vroeg, snel en makkelijk, en ze zien er nog leuk uit ook.

Gouden tip:
Jonge radijsjes, die in het voorjaar gezaaid en geoogst zijn, zijn helemaal niet zo pittig. Dat komt omdat ze meer water bevatten dan zomer-radijsjes. Een radijsje dat minder water krijgt wordt pittig. Geef je radijsjes altijd genoeg water, dan krijg je lekker knapperige frisse radijsjes!

MoestuinMaaltje Romige Radijsjes: ingrediënten

mini-moestuintje-moestuinmaaltje-diana-van-ewijk

  • restjes groenten, bijvoorbeeld wortel of pastinaak, radijs, meiknol, paprika, augurken en zilveruitjes (voor een friszuur effect)
  • yoghurt
  • mayonaise (of, als je extra gezond wil doen: een avocado)
  • zout en peper

MoestuinMaaltje Romige Radijsjes: bereidingswijze

  • Neem je (restjes) groente, en snij alles heel fijn (dit kan in de keukenmachine of bijvoorbeeld met een ouderwetse hakker)
  • Maak een sausje van hangop (da’s yoghurt die je in een vergiet met theedoek erin een avondje laat uitlekken in de koelkast) en mayo (voor een extra gezonde variant vervang je de mayo voor een rijpe avocado), en voeg nog een snuf zout en peper toe
  • Roer alles door elkaar en stop in een lege, schoongemaakte pot.
  • Klaar!

Heel lekker op een boterham met (smeer)kaas of op een cracker als supergezond tussendoortje! Ook voor kinderen, want zoon N. doopte deze romige radijzenspread om tot Overheerlijk! Nu klinkt het in onze keuken dus regelmatig: ‘Mama, mag ik een cracker met Overheerlijk mee naar school?’

>> download hier het #MoestuinMaaltje Romige Radijsjes

Volgende week: een #moestuinmaaltje met spinazie!

Meer lezen over moestuinieren?

Wil je meer slimme kweekweetjes? Kijk op mijn persoonlijke blog voor meer slimme kweekweetjes en groene handigheidjes.
Inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord.

Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, plus ons speciale #MoestuinMaaltje-snijplankje) deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten. (nog even geduld hiervoor, want ze zijn nog druk aan het tekenen :-))

 

 

*) We, dat zijn Diana van Ewijk, Marlis Zimmermann en ik. Wij hebben de handen inéén geslagen om ervoor te zorgen dat die 44 miljoen (!) mini-moestuintjes die Albert Heijn weg heeft gegeven echt opbloeien en tot lekker maaltje worden verwerkt.

Want wat moet je anders met die bossen peterselie en die bergen radijs? Een #moestuinmaaltje maken natuurlijk!

**) Ook getraumatiseerd door radijzen? Lees de column Radijzenvrezer van Diana!

 

Comments

comments

In categorie: Gedachten, MoestuinMaaltje

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

3 comments

  1. Pingback: MoestuinMaaltjes: 20 x eten van de Moestuinpotjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *