Gedachten
comments 7

Romige Rozeval-BladBietenSoep

Een paar weken geleden stond ik in de Lidl. Met in mijn haar mijn handen, en aan mijn voeten een leeg mandje. ‘Wat was het drama?’ vraagt u zich nu misschien af, waarde lezer? Het drama was…

… dat ik nog een soep moest bloggen – en dat ik 0,000 inspiratie had.
Na eindeloos drentelen langs de spruitjes (mwah), de aubergine (al eens gedaan) en de winterpeen (al twee keer gedaan), plukte ik de eerste de beste rode kool uit een kist en zette koers naar de kassa. Ik maakte er een lekkere ZoetZure RodeKool-soep van, dat wel. Maar toch.

‘Dat moet anders,’ dacht ik.

Als ik dan toch elke week een soep in elkaar hak, dan doe ik dat het liefst met liefde, plezier en (ja, zo veeleisend ben ik dan ook wel weer) seizoensgroenten. Niet uit de supermarkt, maar gewoon, van een leuke buurtboer.

Eén probleem: ik heb geen flauw idee wat wanneer in het seizoen is.

Gelukkig ken ik inmiddels wél een lieve buurtboer, die mij zomaar* een enorme krat (biologische) seizoensgroenten overhandigde. Of nou ja… één boer? Ik ken inmiddels een heel stel boeren. De boeren van Rechtstreex!

Rechtstreex van de boer

IMG_6104.JPG

Rechtstreex is een Rotterdamse club die lekkere, lokale producten levert – aan de klant, rechtstreeks van de boer. Waarom? Omdat ze geloven in een korte en transparante voedselketen. En dat kan – als je samen bestelt.

Hoe dat werkt?
Nou, eigenlijk heel simpel: je bestelt je vers fruit, groente, zuivel, eieren, vlees, en brood via Rechtstreex.nl, en haalt ze vervolgens op bij je wijkchef.
Werkt als een trein, is heel betaalbaar én milieuvriendelijk. Extra bonus: Rechtstreex heeft in Rotterdam lekker veel wijkchefs en vooral: een prachtwinkel in de Fenix Food Factory – heel niet erg om daar je verse boodschappen op te halen, toch?

In mijn verrassingskrat zaten allerlei soorten bieten, waaronder ook een mysterieuze bladbiet. En die bladbiet leverde één van mijn allerbest gelukte soepen tot nu toe op. Komt ‘ie…

Soupe de la Semaine: Romige Rozeval-BladBietenSoep

IMG_6105.JPG

Okee, dit Soupe de la Semaine-recept is wellicht iets… complexer… dan normaal. Maar laat je niet van de wijs brengen: het valt reuze mee – en het is zeer de moeite waard. Tot zover deze disclaimer.

Ingrediënten Romige Rozeval-BladBietenSoep

 • 750 gram bladbiet (of rucola, of spinazie, of een mix van deze drie. Allemaal zonder taaie steeltjes!) in repen van 1 centimeter gesneden
 • 500 gram rode linzen (de snelkokende variant)
 • 2 laurierbladeren
 • 5 gram rozemarijn (da’s ongeveer een half potje, maar je mag ook mixen met een kwart potje Provençaalse kruiden)
 • 6 eetlepels olijfolie
 • 1 grote rozeval-aardappel, in blokjes (een doodordiniarie aardappel mag natuurlijk ook! Doe ik niet moeilijk over 🙂 Ik kocht bij Rechtstreex 3 kilo rozevalaardappelen*** voor een luttele 75 cent, dus.)
 • 10 teentjes knoflook, gesnipperd
 • 1 sjalot (maar een gewone ui mag ook), gesnipperd
 • 1 1/2 liter kippenbouillon

Voor de Parmezaanse olie:

 • 60 gram parmezaanse kaas
 • 240 ml olijfolie

Heel makkelijk, en geheid scoren, deze Parmezaanse olie: blender de Parmezaanse kaas met de olijfolie tot een gladde massa en zet in de koelkast tot de soep klaar is.

Bereidingswijze Romige Rozeval-BladBietenSoep

 • Doe de linzen in een pan en vul de pan totdat het water zo’n 2,5 centimer boven de linzen staat, voeg de twee laurierbladen er aan toe en breng aan de kook.
 • Voeg drie eetlepels olijfolie toe, plus de 5 gram rozemarijn, en laat op een laag vuurtje een half uurtje pruttelen (of in ieder geval tot de linzen bijna gaar zijn.)
 • Verhit in een soeppan 3 eetlepels olijfolie en bak daarin de blokjes rozeval-aardappel tot ze bruin beginnen te kleuren (dit kan een kleine 10 minuten duren)
 • Voeg dan de knoflook en uien toe en bak nog een minuut of vijf.
 • Voeg de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat koken tot de aardappelblokjes beginnen te garen.
 • Schep de linzen bij de bouillon en breng weer aan de kook. Laat vervolgens op laag vuur doorsudderen tot de linzen helemaal gaar zijn.
 • Roer nu de bladbiet door de soep en laat 5 minuten meegaren (of tot ze flink geslonken zijn. Bladbiet gaart langzamer dan spinazie, dus proef even!)
 • Klaar! Serveer in flinke mokken, en roer door iedere mok een flinke lepel van de Parmezaanze olie.

Lekker met een pita-tostie kaas of, een gedroogde worstje of een gekookt ei.

 

 

*) Niet helemaal zomaar, ik moest er wel over bloggen. Nou, bij deze dan, lieve Rechtstreexers! Heel veel dank voor de geweldige groentenkrat, de inspiratie en het lekkere soeprecept dat dat heeft opgeleverd. Bladbiet – je verzint het niet. En da’s precies wat ik graag wilde.

**) Met extra veel dank aan Gerda, de ene helft van het duo achter Rotterdamse Oogst (plus bijna-buurvrouw en de moeder van het vriendinnetje van mijn dochter – it’s a small world), die me in contact bracht met Rechtstreex.

***) Een kilo rozeval-aardappelen voor 25 cent? Jawel. Deze rozevalaardappelen waren gekweekt voor ’s lands grootste grootgrutter, maar die had ze niet goed genoeg, want te verschillend van grootte, bevonden. Tssssk. Alleen daarom al: koopt Rechtstreex, mensen!

 

IMG_6106.JPG

 

 

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

7 comments

 1. Pingback: Soupe de la Semaine: überklassieke Aspergesoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *