Lekker Lokaal Weekmenu #07: Porkchops, Perenpita’s & Pastinaak à la Ottolenghi

mushroom-gratin690-2

Maart roert zijn staart – ook alvast in februari. Terwijl opa en oma op de Veluwe een wandeling door een wonderwit bos maken, liepen wij onder een strakblauwe Rotterdamse lucht in onze lente-jasjes… Prima, wat mij betreft – maar vandaag is het weer steenkoud. 

Omdat het bijna Voorjaarsvakantie is, en iedereen bij ons thuis een beetje op en af aan het kwakkelen is, delen we weer lekker veel goede en gezonde gerechten in ons Lekker Lokaal Weekmenu. Iedere vitamine is belangrijk, met al die bacterien in de lucht…

Klik & kookze!

Lekker Lokaal Weekmenu** op basis van seizoensgroenten

Hieronder vind je vijf gerechten. Je kunt de titel van ieder gerecht aanklikken, waarna je bij het recept komt. Klik & kookze!

1. Pita’s met gegrilde peer, feta en winterpostelein

ah-pitabroodjes (beeld via Allerhande)
Met al die rondhobbelende griepgevallen probeer ik in iedere maaltijd extra veel groenten te stoppen – of fruit, zoals in deze pita’s met gegrilde peer, feta en winterpostelein! De gegrilde peer geeft dit Griekse gerecht een karamelachtige smaak – perfect met de zoutige feta en de frisse postelein. Ik maak er dan ook nog Zoetgevooisde Wortelsalade bij, zodat we er allemaal tegenaankunnen, deze week.

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • peren
  • feta (uit Kinderdijk)
  • rode kool
  • wortels
  • winterpostelein

2. Geroosterde pastinaak (en knoflook!) – op zijn Ottolenghi’s

ottolenghi1

(beeld via The Guardian)
We blijven het zeggen: de oven is je beste vriend – in de keuken, dan. Snijd de groenten, zet ze in de oven, ga een half uurtje zitten lezen in je meest comfortabele stoel, mix een dressinkje, doe de aardappels bij de groenten, lees nog een half uurtje, mik de tomaten erbij, dek de tafel en voila: je supergezonde groentenschotel is fertig!

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:

  • pastinaak
  • rode uien
  • mosterd (van Mosterd en Meer)
  • ipv zoete aardappels gebruik ik graag gewone Hollandse aardappels – La Rattes zijn hier heerlijk in!

3. Romige Zwammenschotel (met prei, mosterd en gruyere)

mushroom-gratin690-2

(beeld via Seasons & Suppers)
Romig en kazig – perfect na een herfstige plensbui, of een winterse sneeuwwandeling. Zelfs bij onverwachts lenteweer een feestje op je bord, dankzij de frisse citroen…

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • roomboter (van Brandwijk)
  • prei
  • oesterzwammen (in het recept staat champignons, dus dat mag ook, maar ik ben persoonlijk een giga-zwammenfan :-))
  • mosterd (van Mosterd en Meer)
  • meel (van Molen de Walvisch)

4. Wintersalade met Kikkererwten en Pompoen

wintersalade-kikkererwtenJe gelooft het niet, maar ik begin zo langzamerhand een salade-liefhebber te worden… Deze winterse salade zit boordevol groenten en is ook nog lekker – op mijn padvinders erewoord! De granaatappelpitjes zorgen voor een imago-boost à la Rens én een verrassende bite. (beeld: Lisa goes Vegan)

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • kikkererwten (Familie Klompe)
  • pompoen (muscaat pompoen van Kwekerij Booij)
  • rode uien
  • winterpostelein (of sla mix, vast ook erg lekker!)

5. Porkchops met Procuitto en Stiltonporkchops

Vooruit, het is een beetje een zondags recept, maar hee: de Voorjaarsvakantie begint vrijdag, dus het is wel tijd voor een feestje, toch? Ik vond dit recept toen ik me rot googlede naar een rijk recept voor de schouderkarbonades die ik bij De Buytenhof bestelde. Vanwege algehele malaise heb ik het nog niet gemaakt, maar geloof mij: ergens volgende week gaat het ervan komen! Lekker met een romig knolselderijpureetje… (beeld: Jamie Oliver)

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • schouderkarbonades (de Buytenhof)
  • knolselderij
  • appels

Kookze deze week weer!

 

 

*) de groenten en fruit in dit recept zijn zoveel mogelijk lokaal én van het seizoen ingekocht, en  kun je bestellen bij Rechtstreex. Extra makkelijk dus voor Rotterdammers :-) 
Enne: woon je in Rotterdam-West, Delfshaven of Spangen? Ik ben, samen met Sarina, wijkchef bij Stroop, Rotterdam! Lees hier meer over Rechtstreex Spangen, Rotterdam-West.
Vandaag of morgen bestellen, is vrijdag of zaterdag ophalen!

**) Een weekmenu? Dat is niet suf, dat is superhandig: 1x nadenken en boodschappen doen, 5 x lekker eten. Onze weekmenu’s zijn bovendien extra-superhandig voor wie zijn boodschappen bij Rechtstreex bestelt: kijk wat er op de lijst staat, zoek er leuke recepten bij, en bestel datgene wat je voor je weekmenu nodig hebt. Een kind kan de was doen.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *