Gedachten, Weekmenu
comment 1

Lekker Lokaal: Cuppa Joe. Of ijskoude koffie uit Rotterdam.

lekker-lokaal-cuppa-joe-rotterdam

Ik sta in het Vierhavengebied, aan de rand van Rotterdam, waar enorme zeecontainerschepen onverstoorbaar langs stadsmoestuinen en pop-up Art Galleries stomen. En toch… het ruikt hier niet naar petroleum. En ook niet naar natte olieverf. Het ruikt naar koffie. Kakelvers gemalen koffie. Die geur komt uit het industriële pand waar we voor staan.

De ruige buitenkant oogt vooroorlogs dankzij de ruwe bakstenen – maar binnen is het hypermodern. In enorme koelcellen staan gigantische vaten Cold Brew. Onherkenbaar in blauwe pakken gehulde mensen scharrelen eromheen, checken grafieken, nemen monsters, knikken goedkeurend.

We staan voor de stadsfabriek van Cuppa Joe, het Rotterdamse cold brew-koffielabel van Laura Jongmans en Gaia van Reenen. Of nou ja…

… ik sta voor hun droomfabriek, in een toekomstige realiteit.

In het echt brouwen Gaia en Laura hun cold brew coffee nu nog even vanuit een pop-up lab aan de Weegbree-straat in Rotterdam. En omdat ze ook die veelkoppige crew nog niet hebben, hijsen ze zich twee keer per week in een enorm blauwe pak om hun koude koffie te brouwen.

Blauwe pakken aan de Weegbree-straat

lekker-lokaal-eten-rotterdam

Over die blauwe pakken wil ik natuurlijk meer weten. Waarom wordt cold brew gebrouwen door een soort reuze-smurfen?

En nu ik toch aan het vragen ben: wat ís cold brew coffee eigenlijk? Ik proefde het voor het eerst op het zonovergoten dakterras van Sanne (Rechtstreex’ regelneef en één van de drie illustere Ferme Kolen – maar daarover in een later artikel misschien meer) en was meteen geïntrigeerd. Cold brew coffee… daar moest ik meer over weten. Gelukkig wilden Laura Jongmans en Gaia van Reenen mijn vragen wel beantwoorden.

Tweevrouws-team*

lekker-lokaal-rotterdam

Cuppa Joe is een initiatief van Gaia van Reenen en Laura Jongmans. Gaia is chef kok; ze werkte onder andere bij Boudewijn op de Nieuwe Binnenweg. En ze werkte in Parijs, waar ze ontdekte dat koken écht haar passie is. Ze reisde wat af, en kwam onder andere in Australië terecht; daar ontdekte ze cold brew – en was ze direct verliefd. Eenmaal terug in Nederland besloot ze, samen met Laura, Cuppa Joe te starten.

De taakverdeling is helder: Gaia proeft, ontwikkelt nieuwe smaken en brouwt de koffie. En, o ja: ze rondt daarnaast ook nog haar studio Commerciële Economie af.

Laura is meer de prater van het stel. Zij hing een paar jaar geleden haar baan als manager aan de wilgen om Communicatie & Multimedia Design te studeren. Zij zorgt ervoor dat Cuppa Joe ook buiten Rotterdam bekend wordt. Dat lukt aardig; Cuppa Joe ligt inmiddels ook in Den Haag en Nijmegen.

Goed bezig dus – maar hoe zit het nou met die smurfenpakken?

lekker-lokaal-eten-rotterdam“Tja,” lacht Laura, “dat ziet er een beetje gek uit – maar het is wel echt nodig.” Gaia legt uit dat het hele proces van boon tot fles gekoeld is. “We dragen die speciale kleding en werken we met handschoenen en mondkapjes om de voedselveiligheid te borgen – het hele brouwproces is namelijk erg arbeidsintensief.”

Hoewel Gaia en Laura grootse plannen hebben, werken ze nu nog met zijn tweeën. “Wij willen graag bovenop ons product zitten,” zegt Gaia. “Alles zelf doen is op dit moment de enige manier om de kwaltiteit te borgen,” vult Laura aan. “Omdat de koffie van boon tot fles door onze eigen handen gaat, zien we precies wat er gebeurt, en kunnen we al doende het proces verbeteren.”

Okee. Wat is cold brew coffee?

14: Koffie-Tonic #31daysof_oneinthehand

Een foto die is geplaatst door Instagramblogger.nl (@elianeroest) op


Cold brew coffee is letterlijk: koudgebrouwen koffie. Een complex brouwsel met lage zuurgraad en een lange, zachte en zoete afdronk.

De vraag is natuurlijk: waarom zou je dat drinken?
“Een flesje bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid cafeïne als een dubbele espresso,” vertelt Gaia. “Maar er zit veel meer dan in een dubbele espresso, namelijk 250 milliliter.” Aha, dat maakt Cuppa Joe een perfecte oppepper op hete dagen: wel de smaak én de boost van koffie – zonder dat je daar een loeiheet drankje voor hoeft te drinken.

Bovendien is een goede cold brew stukken beter dan een cola’tje.
Cold brew is namelijk een heel puur product dat alleen bestaat uit koffie en water, en dat dus geen enge E-nummers of zoetstoffen bevat.

Maar… hoe drink je koude koffie?

lekker-lokaal-eten-rotterdam

Zó uit het flesje drinken kan altijd. Verder is Cuppa Joe lekker als hoofdingrediënt in een ijskoffie. Normaal gaan er bakken suiker in een ijskoffie, maar omdat Cuppa Joe koud wordt gebrouwen, heeft ‘ie dat niet nodig.

Cuppa Joe is ook lekker in dat andere hippe zomerdrankje: Coffee Tonic, ofwel: koffie-tonic. En ja, dat is exact wat je denkt dat het is: een glas gevuld met ijsklontjes, koude koffie en een flinke dosis tonic. Een beetje vreemd – maar wel heel erg lekker.

Meer Cold Brew Coffee-inspiratie nodig?

>> bekijk alle Cuppa Joe Cold Brew Coffee-recepten voor cocktails en mocktails <<

Denk: de Creamy Joe of de Cold Brew Float (zonder alcohol) of White Russian, Irish Cold brew of Joe’s Stout (met alcohol).

Hoe wordt Cuppa Joe gemaakt?

Cuppa Joe wordt gebrouwen met koud water, en is daardoor niet bitter. Om dat voor elkaar te krijgen, luistert het zetten van cold brew nauw. Niet dat het ingewikkeld is – het is vooral tijdrovend. Een echte cold brew staat tussen de 12 en de 24 uur in de koelkast om op smaak te komen. De koffie wordt daarna gefilterd en gebotteld. Je bewaart ‘m in de koelkast.

Die tijd heeft de koffie trouwens echt nodig, want zonder verhitting zou je anders gewoon water met een vaag koffie-aroma drinken. Een goede cold brew, die lang heeft kunnen trekken, smaakt heel intens.

Waar zou ik niet gewoon een espresso laten afkoelen?

Goede vraag! Als je hete koffie af laat koelen, wordt ‘ie bitter. Dat heeft iets te maken met zuren die veranderen bij afkoeling. Rustig aan, dan breekt het lijntje niet – dat blijkt dus ook voor koffie te gelden :-)

Hoe verantwoord is Cuppa Joe?

Cuppa Joe wordt in kleine oplages gebrouwen, met biologische koffiebonen die een organic boer voor hen verbouwt. “Maar officieel is Cuppa Joe geen fair trade koffie,” legt Laura uit. “Dat komt omdat het aanvragen van een biologisch certificaat heel prijzig is. En de koffieboeren waar wij mee werken, investeren hun geld liever in het nóg lekkerder maken van hun koffiebonen en in de mensen die er werken, dan in het verwerven van een dure certificering.”

Hoe Lekker Lokaal eten Gaia en Laura?

lekker-lokaal-rotterdam

Als echt Rotterdamse makers (of nou ja: brouwers :-)) ben ik benieuwd naar hoe Gaia en Laura zélf eten. Koken ze lekker lokaal? En hoe doen ze dat dan, als drukke ondernemers?

“Ik heb het geluk dat Gaia chef-kok is,” zegt Laura eerlijk. “Zij heeft altijd (of nou ja… bijna altijd) zin heeft om zelf te koken. Dat is lekker, gezond en ze haalt er veel voldoening uit.”

Toch rijden Laura en Gaia niet stad en land af om ingrediënten te scoren. “We halen twee keer per week verse boodschappen op de markt bij Blaak,” zegt Gaia, “en voor ons vlees gaan we naar de biologische slager. Dat vinden we erg belangrijk en gewoonweg veel lekkerder. We eten trouwens lang niet iedere dag vlees – dat heb je helemaal niet nodig. We eten eigenlijk vooral veel groenten!”

En ze drinken veel koude koffie, natuurlijk :-)

Proeven?

Wil je zelf proeven hoe koudgebrouwen koffie nou eigenlijk smaakt? In Rotterdam kun je voor een ijskoude Cuppa Joe terecht bij Highstreet Hotdogs, GROOS, Bio Bodega, Ver van Hier. Nog makkelijker: je kunt je Cuppa Joe bestellen bij Rechtstreex, en tegelijkertijd met je lekker locale groenten en fruit ophalen bij een wijkchef bij jou in de buurt.

Geen Rotterdammert?

Geen nood, ook in Den Haag wint het ijskoude kopje koffie terrein. Cuppa Joe is in de Hofstad verkrijgbaar bij Cheesecake Company, De kleine en grote Staat, de Zwarte Ruiter en binnenkort Walter Benedict.

En zelfs in Nijmegen kun je aan je daily fix of Cuppa Joe komen: daar serveert T’s winkel/café/theebar het Rotterdamse bakkie.

Meer info over Cuppa Joe cold brew coffee?

>> naar de website van Cuppa Joe

 

*)

Bekijk het filmpje en ontdek waarom Gaia en Laura doen wat ze doen.

Comments

comments

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *