Gedachten
comment 1

TaartjesTest: is De Kleine Kapitein, Rotterdam een kindvriendelijk café?

De Kleine Kapitein verkoopt natuurlijk het allergaafste speelgoed van Rotterdam: je vindt er heel verantwoord en zelfs eco-spul (zoals de vliegtuigen uit petflesrecycling voor in bad), maar over de kiloknaller doen ze ook niet kinderachtig (zoals de handboeken voor Minecraft).

Gastblogger Carolien Hoogland reviewde het cafeetje van De Kleine Kapitein met haar twee kinderen Max (8) en Maya (2). Lees je mee?

Met de verhuizing van de Meent naar de Botersloot zit De Kleine Kapitein niet alleen in een prachtig pand, maar heeft er ook een cafeetje bij. Het Haarlemse Meneer Paprika (ook een toffe speelgoedwinkel met café) ging ze voor en zit elke dag tjokvol  spelende kinderen en kletsende ouders. Maar… hoe is dat in Rotterdam?Tijd voor een TaartjesTest in het centrum van Rotterdam!

TaartjesTest: op zoek naar een kindvriendelijk café

taartjestest caroline hoogland

(deze foto is gemaakt door Marlieke, die op Ooseniem.nl meer mooie foto’s van De Kleine Kapitein deelde!)

Observatie op een zaterdagochtend: de speelhoek bij het cafe is interessant genoeg om de aandacht van de aanwezige koters (allemaal in de leeftijd dreumes/peuter/kleuter) lang genoeg vast te houden om je koffie langzaam te drinken, je blik te laten dwalen langs de kleurige boekenplanken en misschien (heel misschien!) wat eigen gedachten te hebben.

kindvriendelijk cafe rotterdamHet speelgoedwinkelgedeelte van de Kleine Kapitein (foto: Waytoplay.nl)

Tot het moment dat je je kind uit de winkel moet plukken… de verkenning van ‘speelgoed om te spelen’ versus ‘om te kopen’ gaan namelijk naadloos in elkaar over.

TaartjesTest: De Kleine Kapitein, Rotterdam

kindvriendelijk cafe rotterdam

1. Wat vind je van de taart?
“Lekker.”
Carolien: “We aten een appel-baksteen van Dudok. Op zaterdagochtend waren er meer soorten, zoals Red Velvet en iets met kwark en vruchtjes.
2. Wat vind je van de bediening?
“Heel aardig”.
Carolien: “Er staat niemand speciaal achter de bar van het cafe – je wordt geholpen door iemand uit de winkel.”
3. Wat vind je van het cafeetje, qua hoe het eruit ziet?
“Heel mooi, zo met stickers en kleurplaten!”
Carolien: “Ze hebben het hier over de ramen, die er inderdaad erg leuk uitzien.”
4. Wat doe je als de taart op is? Kun je hier leuk spelen?
Carolien: “Max (8) kan er niet zo goed spelen, Maya (2) wel. We vinden vooral de grote kar mooi (met wielen die in de lucht zweven), en de treinbaan met onder andere Brio-treinstellen in de vorm van een krokodil (weer eens wat anders dan een olietanker). Max kan er wel heel goed speelgoed uitzoeken…”
5. Zou je hier terug willen komen?
“Ja! Volgens mij (Max, red.) is er niet zoveel wat ik slecht aan dit ‘half café, half bibliotheek, half speelgoedwinkel’ vind.”

Welke drie dingen vind je het leukst?

taartjestest

De jongste TaartjesTest is even een beetje afgeleid….

Ding 1: de kinderen zo zien spelen

Maya vraagt zich bij binnenkomst steevast af “Waar zijn de andere kindjes?” Blijkbaar valt de Kleine Kapitein inmiddels in de categorie dagverblijf of speeltuin.

Ding 2: het speelgoed

Behalve de speelhoek is de Kleine Kapitein natuurlijk tot de nok toe gevuld met prachtig speelgoed. Lekker inspiratie opdoen en tellen hoeveel nachtjes het nog is tot je verjaardag/Sinterklaas/je rapport/een andere aanleiding waar je ouders voor vallen.

Ding 3: lekker drinken

De Kleine Kapitein verkoopt behalve koffie ook lekkere limonade’s zoals Vlierbloesem en Bionade.

Eindbeoordeling: is De Kleine Kapitein, Rotterdam, een kindvriendelijk café?

Ja! Max en Maya komen er graag. Wat ons grote mensen betreft mogen de schippers de menukaart best uitbreiden, en nog wat meer speelgoed “ter uitprobeer” de speelhoek ingooien. Dan bestellen wij nog een tweede koffie.

Informatie voor mama’s en papa’s

 • koffie voor mama en papa?
  Lekker! Automaat, maar van de betere soort.
 • WiFi?
  Niet via de Kleine Kapitein. Wel ‘Draadloos Rotterdam’, maar die doet het niet.
 • Vertrouwd/Veilig?
  De deur staat – natuurlijk – wagenwijd open. Het cafe zit in een verre hoek aan het raam, met uitzicht op de deur (relevant bij actieve twee-jarigen). Het verkeer op de Botersloot is redelijk rustig maar belangrijker: bijna geen kind komt op het idee om het pand te verlaten. Het speelgoed is veel te aantrekkelijk.
 • Plasgebeuren:
  Er is een verschoontafel bij de WC’s, met een wastafeltje. Geen brilverkleiners.
 • Bijzonder?
  De Kleine Kapitein zit op de begane grond van een pand met monumentale uitstraling. De hoge ramen laten veel licht door. Een beetje navraag bij het stadsarchief leert dat dit van oorsprong het “Telefoongebouw” was.  De oorlog heeft de PTT er opnieuw een pand gebouwd, en ook nu nog is hier de telefooncentrale gevestigd.
  En nog iets: er is geen muziek: heerlijk. Prikkels genoeg.

Je vindt De Kleine Kapitein op:
Botersloot 173
Rotterdam
www.kleinekapitein.nl

Openingstijden: reguliere winkeltijden, dus van 09:00 tot 18:00. Niet op zondag, niet op maandagochtend, maar wel tijdens koopavond.

In de buurt van De Kleine Kapitein

 • De Centrale Bibliotheek
 • Boodschappen: de markt (inclusief de Markthal) en de natuurvoedingswinkel “Groene Passage”.

 

*) Uh… wie is Carolien Hoogland?

Carolien is om te beginnen moeder van Max (2006) en Maya (2012). Begin dit jaar hing ze haar onderzoekswerk aan de wilgen om een “speelvriendelijk cafe” te beginnen in Rotterdam West. Haar gekste, leukste project ooit: www.eenjaarzondergeld.nl – waarin ze inderdaad een jaar zonder geld leefde. Hierboven legt ze uit hoe dat zo kwam en vooral: wat leven zonder geld opleverde. Zeer kijkwaardig!

Comments

comments

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *