Gedachten, MoestuinMaaltje
comment 1

MoestuinMaaltje: Prei Rösti-rondjes

makkelijk moestuin recept

Vind jij dat ook zo akelig klinken? Ik wel, maar Diana niet. Dus maakte ik ze vorige week even snel tussen door, met een restje prei, een korstje kaas een handje kruiden uit de tuin en wat aardappels.

IMG_1708

Feestelijke prei-rosti’s voor een zomerse dag…

Verrassend

En zo makkelijk als het klinkt, was het ook! Tussen de andere kookactiviteiten door flanste ik ze letterlijk in elkaar en waren ze verrassend lekker. De volgende dag tijdens de lunch met Diana en kids zijn ze door allemaal met smaak gegeten. Alleen G. wilde ze niet proberen.

Niet vies, niet vrolijk

Zoals ik al eerder door heb laten schemeren, ben ik niet alleen maar enthousiast over de moestuintjes van AH, zeker niet met de keus van de groenten. Prei is er ook zo een, die ik niet gekozen zou hebben. Niet dat het vies is, maar ik word er ook niet vrolijk van. Natuurlijk kun je het overal doorheen doen. Er zijn maar een paar recepten voor mij met prei; een ovenschotel met prei, gehakt met indiase curry, tomaat en aardappelpuree, een recept via een vriendin van mijn zus. En de hele lekkere kikkererwten-preisoep van Jamie Oliver.

MoestuinMaaltje: Prei Rösti-rondjes

IMG_1699

En nu deze dus! Leuk om samen te maken, goed voor een feestje vanwege de muffinvormpjes, die doet het altijd goed bij de kinderen. Dus deze keer maak ik ze samen met zoon G., die dat steeds leuker begint te vinden. En dan nog weken roept: die hebben wij gemaakt hè **. Denk dat ‘ie ze dan wel wil proeven!

Ingrediënten Prei Rösti-rondjes

 • 1 prei
 • 6 middelgrote aardappels
 • verse kruiden, bv munt, tijm, salie, bieslook
 • knoflook
 • 3 eieren
 • 1 flinke handvol  geraspte kaas

Bereidingswijze Prei Rösti-rondjes

 • Verwarm de oven voor op 180 C.
 • Vet de muffin-vormpjes in.
 • Snij de prei, kruiden en knoflook fijn, met de hand of keukenmachine
 • Rasp de aardappels, laat even uitlekken en roer daarna door de gehakte prei en kruiden.
 • Klop de eieren los met de geraspte kaas, roer het door de groenten.
 • Breng op smaak met zout en peper.
 • Schep het mengsel in de muffin-vormpjes (¾ vol).
 • Bak in de oven, ca. 30-40 minuten, tot de bovenkant goud gekleurd en knapperig is.

Is altijd lekker, bijvoorbeeld voor een picknick, feestje of mee naar school voor de lunch (na de vakantie dan…)

 

IMG_1724

En Gijs… wilde wel likken maar niet proeven…

>> download het moestuin recept MoestuinMaaltje Prei Rösti-rondjes <<

Kweekweetje Prei Rösti-rondjes

Omdat prei eigenlijk overal in past, saus, schotel en soep, is het fijn dat je bijna het hele jaar uit eigen tuin kan oogsten. Je zaait ze vlak na elkaar,  zomerprei zaai je vanaf maart  en winterprei vanaf mei. Van de zomerprei oogst je wat je nodig hebt van juli tot begin van de winter, daarna haal je alles eruit, en vriest het fijn gesneden rauw in, prima voor in stoofschotels en soepen. Vanaf januari kun je dan weer verse winterprei oogsten tot april.

Wil je meer slimme kweekweetjes?

Kijk op mijn persoonlijke blog voor meer slimme kweekweetjes en groene handigheidjes. Inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord.

Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, plus ons speciale #MoestuinMaaltje-snijplankje) deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten.

Volgende week: een moestuinrecept met basilicum!

*) Een #MoestuinMaaltje is een makkelijk moestuin recept, gebaseerd op één van de 20 soorten mini-moestuintjes die Albert Heijn heeft uitgedeeld. Recepten die niet alleen lekker zijn (ook voor kinderen), maar ook makkelijk om te maken (samen met je kinderen). Ook geven we per groente- of kruidsoort een slim kweekweetje, zodat de kans dat je ook echt kan oogsten van je AH moestuintje groter wordt. Uitprinten en bewaren dus, want je kunt nog tot ver in september blijven oogsten!

**) Net als bij de lamp boven de tafel, of de appeltaart…

Comments

comments

In categorie: Gedachten, MoestuinMaaltje

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

1 comment

 1. Pingback: MoestuinMaaltjes: 20 x eten van de Moestuinpotjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *