MoestuinMaaltje: Pittige SpikkelPannenkoekjes

moestuinmaaltje-diana-van-ewijk-meriam-beek

Mijn eerste moestuinervaringen heb ik een paar jaar gelden opgedaan met rucola. Samen met een buurman had ik het een en ander voorgezaaid in de keuken, dat vervolgens net iets te lang laten staan, waardoor we dus van die beetje pierige steeltjes hadden, om uit te planten. Niet al te florisssant, maar…

… we waren niet voor één gat te vangen en besloten ter plekke ook een paar rijtjes rucola te zaaien, en nog wat overgebleven stekjes van de Rotterdam Zaait-markt** geplant, in de hoop toch nog wat te kunnen oogsten. Een mens moet wat, toch?

Maar ja… hoe gaan die dingen?

We zijn die hele moestuin vervolgens volledig vergeten. Dat alle groenten het geweldig deden, was dus niet dankzij mij.

Met name de rucola deed het erg goed, en groeide maar door! Dat bleek heel handig: “Geen tijd om te koken? Ik knip wel even wat rucola voor door de pasta!” “Niet genoeg sla? Pluk ik toch een handje rucola, altijd lekker!”

Tot ver in het najaar heb ik geplukt, ook toen er eenmaal bloemetjes aan zaten. Daardoor werd de rucola iets minder pittig, maar dat kon ‘ie wel hebben, want hij deed z’n naam zeker eer aan (als raketsla…)

Moestuinmaaltje: Pittige SpikkelPannenkoekjes

makkelijk-moestuin-recept-diana-van-ewijk-meriam-beek

Pittige SpikkelPannenkoekjes Ingredienten.
Moestuin recept voor 6 personen

voor de pannenkoekjes

  • 75 gram rucola, gewassen
  • 110 gram zelfrijzende bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 ei
  • 50 gram gesmolten ongezouten boter
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 150 ml melk
  • 6 bosuitjes, dun gesneden
  • 1 eiwit
  • olijfolie voor het bakken

voor de limoenyoghurt

  • ½ pot Griekse yoghurt
  • geraspte schil van 1 limoen
  • 2 eetlepels limoensap
  • eventueel koriander

Bereidingswijze Pittige SpikkelPannenkoekjes

voor de limoenyoghurt

  • schep de yoghurt in een kom.
  • rasp de limoen en pers het sap
  • roer de limoenrasp en sap door de Griekse yoghurt. Breng eventueel op smaak met zout, peper en wat gesneden koriander.

voor de pannenkoekjes

  • Hak of knip de rucola fijn.
  • Doe de bloem, het bakpoeder, het ei, de gesmolten boter, zout, komijn en melk in een schaal en klop met een garde totdat het een egaal beslag is geworden. Voeg de gesneden uitjes en de rucola toe. Klop het eiwit in een aparte schaal tot het stijf is en de punten overeind blijven staan. Vouw het eiwit voorzichtig door het beslag.
  • Giet een klein beetje olijfolie in een koekenpan en laat de pan op een middelhoog vuur warm worden. Schep twee eetlepels beslag in de pan voor elk pannenkoekje. De pannenkoekjes moeten ongeveer 7 cm in doorsnee en ongeveer 1 cm dik worden. Bak 2 minuten aan elke kant of totdat ze een mooie goud-groene kleur krijgen. Zet de schaal pannenkoekjes en de limoenyoghurt op tafel, en smullen maar!

>> download het recept MoestuinMaaltje SpikkelPannenkoekjes met Rucola

Volgende week: een moestuin recept met dille!

KweekWeetje Rucola

rucola-test-kind

In de moestuin is het een heel makkelijke groente, die het (bijna) altijd en overal doet. Je kunt het zelfs binnen in een pot het hele jaar door kweken! Zaai elke twee weken een nieuw rijtje, zo heb je het hele jaar door verse rucola.

Wil je meer slimme kweekweetjes?

Kijk op mijn persoonlijke blog voor meer slimme kweekweetjes en groene handigheidjes. Inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord.

Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, plus ons speciale #MoestuinMaaltje-snijplankje) deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten.

 

 

*) Een #MoestuinMaaltje is een makkelijk moestuin recept, gebaseerd op één van de 20 soorten mini-moestuintjes die Albert Heijn heeft uitgedeeld. Recepten die niet alleen lekker zijn (ook voor kinderen), maar ook makkelijk om te maken (samen met je kinderen). Ook geven we per groente- of kruidsoort een slim kweekweetje, zodat de kans dat je ook echt kan oogsten van je AH moestuintje groter wordt. Uitprinten en bewaren dus, want je kunt nog tot ver in september blijven oogsten!

 

**)

moestuinmaaltje-op-rotterdam-zaait

Rotterdam Zaait is een initiatief van de dames achter het geweldige Rotterdamse Oogst! En heel leuk: wij gaan op 23 mei op de markt staan met onze #MoestuinMaaltjes. Het idee: kookworkshops voor kinderen, gebaseerd op onze moestuinrecepten. Zet ‘m alvast in je agenda!

Comments

comments

6 Comments

  1. Wat leuk! Binnenkweken ging bij ons helemaal mis. Nu ‘m in de tuin gezaaid. Ben heel benieuwd. De kropsla staat er wel al goed bij. Ook erg fijn.

    • Dat hoor ik steeds meer, Patricia: mislukte Albert Heijn-moestuintjes.. Eerlijk gezegd hebben wij de boel hier wel aangestuurd, qua watergeven enzo. Toch een iets te grote verantwoordelijkheid, geloof ik :-) Gewoon een zak rucola kopen en bakken, deze pannenkoekjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *