Provençaalse Spinaziesoep

IMG_5797.JPG

Wat is er nou lekkerder om die luie winter van je af te schudden dan een flinke dosis spinazie*?
Nou gewoon: spinaziesoep. Lekker op zijn Provençaals, met flink veel kruiden. En met aardappel en witte bonen, want het is best nog fris buiten.

Wist je trouwens…

… dat je spinaziesoep gerust mag opwarmen? Op Culy vond ik de volgende uitleg:

“Zoals je misschien al weet bevat spinazie de stof nitraat. Dit kan worden omgezet tot nitriet, wat schadelijk kan zijn voor het lichaam. Deze stof gedijt het beste in een lauwwarme omgeving en het ontstaan hiervan kan dan ook simpelweg worden voorkomen door de spinazie direct en zo snel mogelijk af te laten koelen.

Heb je je spinazie gekookt, gebakken of in ieder geval verwarmd? Zet een overgebleven portie dan direct in de koelkast. Dit geldt overigens ook voor andijvie**, een eveneens nitraatrijke groentesoort.”

Dus nu dat akkefietje opgehelderd is, kun je gewoon lekker 5 liter van deze spinaziesoep  maken. Ook lekker als lunch namelijk.

Ingrediënten Provençaalse Spinaziesoep

  • olijfolie
  • 6 tenen knoflook, gesnipperd (meer mag ook altijd, natuurlijk :-))
  • 2 uien, gesnipperd of in ringen (wat je zelf lekker vindt)
  • een Provençaals kruidenmixje (ik nam: theelepels Peterselie, Bieslook, Majoraan en Rozemarijn, plus twee lauriebladen)
  • 4 aardappels, in blokjes
  • 450 gram spinazie
  • 1/2 liter groentenbouillon
  • een pot of blik witte bonen (of cannellini bonen, ook lekker!)
  • citroensap (vers is het lekkerst, met uit zo’n knijpflesje kan ook gerust)
  • zout en peper

Bereidingswijze Provençaalse Spinaziesoep

  • Verhit de olijfolie in een grote soeppan
  • Fruit de uien en knoflook op een zacht vuurtje, een minuutje of tien
  • Voeg het Provençaals kruidenmixje toe en bak nog even een minuutje
  • Voeg de groentenbouillon, een kwart liter water en de laurierbladen toe en breng aan de kook
  • Gooi de aardappelblokjes erbij, zet het vuur lager en laat zachtjes koken tot de aardappelblokjes gaar zijn
  • Gooi de spinazie erbij en laat zo’n twee minuten koken (of: tot de spinazie geslonken is)
  • Spriets er wat citroensap bij en breng op smaak met zout en peper…

… klaar!

Extra lekker met een zachtgekookt ei natuurlijk :-)

 

 

*)

Popeye – die kon pas spinazie eten! Kijk, terwijl de uitjes fruiten, lekker even dit vintage Popeye-filmpje, waarin Olijfje, dankzij dat overmatig spinazie-eten natuurlijk, een bere-sterke en ondeugende tweeling krijgt. Gelukkig blijkt het maar een droom… kan ze haar naughty chair voorlopig weer opbergen :-)

**) Ik ben dol op spinazie, maar andijvie – die kan ik niet uitstaan. Ik kijk dan ook niet uit naar het moment dat onze mini-moestuinjes met andijvie tot wasdom komen…

Comments

comments

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *