Gedachten
comments 3

MoestuinMaaltje: Bosaardbeien-crumble To Go

makkelijk moestuinrecept diana van ewijk meriam beek

Naast kruiden (en asperges en rabaraber en tuinbonen en raapstelen en nog veel meer) is juni ook de maand van het zomerkoninkje, oftewel de aardbei!

Bosaardbei

moestuinmaaltje meriam beek

En bij de AH-moestuintjes is het zelfs de bosaardbei. En dat is een heel bijzondere, vind ik dan… Ik weet niet hoe het komt, maar ik heb heel veel waardering voor de bosaardbei. Klein, onopvallend, eigenlijk onooglijk, onder bomen, aan randjes van bossen, onder de struiken, en zoals bij ons in de tuin, onder de bankjes langs de muur.**

On-kruid

Het is eigenlijk net een on-kruid, want als je ‘t laat gaan, breidt het zich flink uit. Toch verbaast het me dat AH de bosaardbei in de moestuintjes heeft opgenomen, het is een vrij onbekende vrucht en ligt nooit in de winkel… Misschien juist omdat het zo’n makkelijke plant is, bijna als onkruid zo sterk, en daardoor loont het zeer de moeite om te zaaien. En volgens veel kenners is de bosaardbei veel lekkerder dan de gecultiveerde gewone aardbei.

Zelf plukken

makkelijk moestuinrecept diana van ewijk

Maar voor dit moestuinmaaltje hebben we toch maar gewone aardbeien gebruikt. Simpelweg omdat we voor dit lekkere recept wel heel veel bosaardbeitjes moesten vinden en dat lukte niet. En dat terwijl je de aardbeien nu overal zelf kan plukken***. In je eigen achtertuin, of bijvoorbeeld de Buytenhof in Rhoon. En dat is dan weer een superleuk zomeruitje voor komend weekend.

MoestuinMaaltje: Bosaardbeien-crumble To Go

makkelijk moestuin recept diana van ewijk

Speciaal voor deze laatste weken voor de zomervakantie maakten we een lekker aardbeientoetje voor in de broodtrommels. Lekker met bosaardbeitjes en gewone aardbeien, en supermakkelijk te maken ook. Fijn voor in de ochtendspits!

Ingrediënten: Bosaardbeiencrumble to go

makkelijk moestuin recept diana van ewijk

 • bosaardbeien, zoveel als je kunt plukken, of een bakje aardbeien (250gr)
 • een restje vla (vanille is lekker!)
 • kneepje citroen
 • evt schepje suiker
 • 4 biscuitjes (of een ander koekje – dat best oud mag zijn)
 • kleine lege glazen potjes (de lege potjes waar kappertjes in hebben gezeten zijn perfect qua maat!)

Bereidingswijze: Bosaardbeiencrumble to go

makkelijk moestuinrecept diana van ewijk

 • Aardbeien halveren, grote in vieren snijden. (Mocht je toch veel bosaardbeitjes hebben kunnen oogsten, laat ze dan vooral heel!)
 • Mengen met een kneepje citroensap, evt een schepje suiker.
 • Stop een lepel van het mengsel in het glazen potje, verkruimel een biscuittje en schep er een flinke lepel vla op. Vul het potje met meerdere lagen tot het vol zit.
 • Zet de potjes in een ovenschaal, gevuld met een klein laagje water (da’s veiliger voor de glazen potjes, zo worden ze niet te heet) en schuif in een oven van 180C voor 10 minuten.
 • Als ze klaar zijn, deksel erop en laten afkoelen (of als je het niet kunt laten, voorzichtig leeg lepelen, maar pas op, is heet!)

Ook erg leuk voor een picknick!

>> download het moestuin recept MoestuinMaaltje Bosaardbeiencrumble to go <<

Kweekweetje Bosaardbei

De echte bosaardbei is klein maar fijn, en lekker fris-zoet!  Zowel het blad als de vrucht hebben een geneeskrachtige werking, goed tegen maag en darmproblemen. Het kroontje uitspugen is dus niet meer nodig!

Heb je de bosaardbei eenmaal in de tuin staan (waarschijnlijk op een bosachtig, vochtig, schaduwrijk stukje in de tuin**, bijvoorbeeld onder een boompje of struik), dan kom je er niet snel meer van af, want ze vermeerdert zich gemakkelijk. En anders stop je zelf de uitlopers in de grond, of scheur je een plant in tweeën en plant je ‘m op een andere plek


Wil je meer slimme kweekweetjes?

Kijk op mijn persoonlijke blog voor meer slimme kweekweetjes en groene handigheidjes. Inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord.

Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, plus ons speciale #MoestuinMaaltje-snijplankje) deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten.

Volgende week: een moestuinrecept met broccoli!

 

*) Een #MoestuinMaaltje is een makkelijk moestuin recept, gebaseerd op één van de 20 soorten mini-moestuintjes die Albert Heijn heeft uitgedeeld. Recepten die niet alleen lekker zijn (ook voor kinderen), maar ook makkelijk om te maken (samen met je kinderen). Ook geven we per groente- of kruidsoort een slim kweekweetje, zodat de kans dat je ook echt kan oogsten van je AH moestuintje groter wordt. Uitprinten en bewaren dus, want je kunt nog tot ver in september blijven oogsten!

**) Geheel niet in de aard van de bosaardbei, staan ze bij mij in de (gemeenschappelijke) tuin onder een rijtje bankjes, in de halfschaduw, maar als de zon komt in de volle zon met bijbehorende warmte. Daar gedijt ze dus prima, nog zijn kenmerk van een on-kruid?

***) Of natuurlijk gewoon kopen bij de AH…

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

3 comments

 1. Pingback: MoestuinMaaltjes: 20 x eten van de Moestuinpotjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *