Gedachten
comments 2

Op reis: Vakantiepark met kinderen

reistips kinderen door Michal Oppenheimer

Een vakantiepark; het walhalla voor kinderen en (jonge) ouders. Een plek waar je alle vertier binnen handbereik hebt. Waar voldoende speeltuinen, zandbakken, voetbalveldjes, beesten en andere kinderen zijn om de jouwe te vermaken. Een plek bovendien waar je…

… je kind(eren) zonder scrupules over kunt dragen aan een animatieteam dat leuke dingen met ze doet. De plek waar het gezegde ‘Als mijn kind het naar zijn zin heeft, hebben wij ook een leuke vakantie’ is uitgevonden.

Wij draaien dat gezegde liever om:

‘Als papa en mama het naar hun zin hebben, dan hebben de kinderen ook een leuke vakantie’.

reistips kinderen

Lekker egoïstisch, maar net zo waar is onze ervaring. En dus slepen wij onze kinderen onder andere mee naar verre oorden. Mee naar Cuba gaan ze. Naar Thailand, Amerika en Tonga. En guess what? Er staat al weken een glazen potje bij ons op tafel waarop staat ‘geld voor Tonga’ en waar de kinderen elke keer als ze een snoepje eten, een centje in stoppen. Omdat ze zo graag terug willen naar deze paradijselijke eilanden*, maar wij ze uitgelegd hebben dat dat ontzettend duur is.

En toch… het vakantieparkgevoel

Geen feest voor het oog... maar dus wel een feest voor de kinderen.

Geen feest voor het oog… maar dus wel een feest voor de kinderen.

Dat wij een egoïstische inslag hebben en van verre reizen houden, betekent niet dat wij het niet naar ons zin kunnen hebben op een vakantiepark. Integendeel. Sinds we kinderen hebben, zijn wij het concept vakantiepark gaan waarderen. Met name als tijdelijk alternatief voor ons stadse leven; we zijn er lekker even uit en we hoeven niet ver weg. Je zal ons er geen weken vinden, maar een weekendje houden we het er meestal prima uit.

Binnen het concept vakantiepark kunnen we overigens niet alles waarderen.

Grootste afknapper is toch wel de standaard stoffering van een deel van de bungalows. Wie heeft in vredesnaam die oerlelijke geel met blauw geruite stof uitgekozen voor de banken en gordijnen. Is er werkelijk iemand die dat mooi vindt? Wij in ieder geval niet. En dus proberen we die huisjes tegenwoordig zoveel mogelijk te mijden. Want je moet het ook niet overdrijven, dat vakantieparkgevoel…

Wat we ook niet fijn vinden, is dat altijd een aantal noodzakelijke basisvoorzieningen ontbreekt in vakantieparkhuizen. Zit je net lekker op de wc, kom je er bijvoorbeeld achter dat er geen wc-papier is. En als je geluk hebt en het is er wel, dan is het op zeker de allergoedkoopste schuurpapieren variant. Ook heb je altijd te weinig afwasmiddel, mist er iets essentieels in de besteklade en heb je met een koffiezetapparaat en waterkoker nog geen thee of koffie**.

Onze kinderen zal dit allemaal een zorg zijn.

Zij vinden het vooral heerlijk op zo’n park. Logisch, want er is eigenlijk altijd wat te doen en er is vaak ook wel iemand om dat mee te doen. En dat is voor ons toch de essentie van (een korte) vakantie; dat je allemaal kunt doen waar je zin in hebt. En dus lezen wij een boek en genieten van onze genietende kinderen – inclusief de rust die dat met zich meebrengt.

Hoewel, die rust is ook maar relatief. Want waar genieten onze kinderen het meest van op een vakantiepark? Van het min of meer subtropische zwembad en van het meer of minder grote indoor klimparadijs.

Afgelopen voorjaar waren wij op Texel.

op reis met kinderen

(beeld: Vakantiepark de Krim)

We boekten eigenlijk per ongeluk (vanwege de combinatie prijs en een beoordeling van 8+) een huisje op vakantiepark de Krim. De kinderen konden hun geluk niet op, want klein en simpel bleek bij aankomst niet voor te komen in het woordenboek van De Krim. Wisten wij veel…

Waar je het op het gemiddelde vakantiepark moet doen met een rechthoekig zwembadje…

op reis met kinderen vakantiepark

… hebben ze hier een groot, organisch gevormd bad met golfslag, glijbaan, bubbels en peuterbadje. En daar wilden onze kinderen natuurlijk heeeeeeel graag in, ook diegenen zonder zwemdiploma. Dus legden wij ons boek maar weer neer en genoten van onze rondzwemmende kinderen…

En natuurlijk moesten ze naar het indoor speelparadijs;

een enorme loods vol met klimkooien, roetsjbaan, trampolines en springkussens in schreeuwend rood, geel en blauw. En, om het geheel in stijl af te maken, fel verlicht door enorm tl-balken. Not our kind of paradise, zogezegd.
Wij probeerden het ons gemakkelijk te maken aan één van de lompe houten tafels op stoelen die niet lekker zaten. We probeerden een tijdschrift uit de leesmap, maar het werd niets. Nog een geluk dat het niet druk was waardoor het aantal decibel onder de kritieke grenswaarde bleef. En dat maakte deze speelhel net draaglijk. Al kwamen wij er niet aan lezen toe, laat staan aan genieten…

Een vakantiepark met kinderen; het lijkt zo makkelijk,

… maar voor ons blijft het balanceren tussen een leuke vakantie voor de kinderen en een papa en mama die het naar hun zin hebben. De kinderen vragen met enige regelmaat wanneer we weer teruggaan naar dat huisje met die vette binnenspeeltuin. Mocht het er nog een keer van komen, dan kunnen wij ons alvast schrap zetten …

Vier tips voor een geslaagde verblijf in een vakantiepark

Dan geven we je hierbij vier tips om je verblijf op z’n minst draaglijk te maken… Meer tips nodig? Download de superhandige vakantiepark paklijst, om het ook voor jezelf leuk te houden!

1. Zoek een park dat bij je past
Vakantieparken komen in alle soorten en maten, dus zoek er één die bij je past. Het scheelt al een heleboel als je uit het raam van je huisje kijkt (of op je terras zit) en het uizicht bevalt je. Wij zitten bijvoorbeeld het liefst in een vrijstaand huisje in een bosrijke omgeving met buren op gepaste afstand. Om een vakantiehuisje te boeken, gebruiken wij meestal de website www.bungalows.nl. Daar kan je de beschikbare huisjes op allerlei verschillende parken vinden in binnen- en buitenland. Houd er rekening mee dat bovenop de genoemde (stunt)prijzen nog extra kosten komen. En let vooral ook op de waarderingen van anderen…

2. Check voor vertrek de ’15-dingen-die-je-niet-moet-vergeten-als-je-naar-een-vakantiepark-gaat-checklist’

Een bezoekje aan een vakantiepark vraagt net iets meer voorbereiding dan alleen het afwerken van de gemiddelde paklijst. De ervaring leert dat er in je huisje of bungalow altijd een aantal noodzakelijke basisvoorzieningen ontbreken. Dingen die je echt beter van huis mee kunt nemen. Omdat het zinloos – en soms ook gewoon enorm onhandig – is om ze ter plekke te moeten aanschaffen.

De checklist – gemaakt door Yvonne, grafisch en illustratief ontwerp (www.huishoutmaakt.nl) – kan je hier downloaden.

3. Go with the flow (verstand op nul & blik op oneindig)

Het vakantiepark is in veel opzichten net de camping; je bent allemaal op vakantie en dat schept een band. En dat is dan weer een legitimatie om zonder dat je elkaar kent gesprekken aan te knopen. Met name over of gerelateerd aan de kinderen. Niet mijn ding, maar om nou de hele tijd chagrijnig rond te lopen om te voorkomen dat iemand je aanspreekt… Dus maak het jezelf gemakkelijk en babbel tijdens je verblijf op het vakantiepark af en toe gezellig met een wildvreemde en beweeg ook vooral mee met de wensen van je kinderen; speeltuin, animatie, zwembad, kinderdisco, etc. Dat boek lees je thuis wel weer…

4. Plan tripjes in de omgeving
Als het vakantieparkgevoel je teveel dreigt te worden, kan je je natuurlijk opsluiten in je huisje. Een beter alternatief; ga op stap. Al ga je maar ergens boodschappen doen of een wandeling maken. Kan je je daarna weer vrolijk in het ‘vakantiepark-feestgedruis’ storten…

Ga je, ondanks deze tips, liever niet naar een vakantiepark met de kinderen? Lees dan mijn tips voor een vakantie met kinderen – in een AirBnB. Vaak verrassend betaalbaar, en dus fijn voor (grote) gezinnen!

 

* Dochter F heeft leren lopen op Ha’apai, één van de eilanden van het koninkrijk Tonga in de Stille Oceaan. De filmpjes die we daarvan gemaakt hebben, hebben de kinderen al honderden keren bekeken. Deze zijn ongetwijfeld voeding voor hun wens er nog een keer heen te willen (want de jongste twee zijn er überhaupt niet geweest).

** Wij schreven hierover eerder het blog15 Dingen die je beter van huis mee kunt nemen als je naar een vakantiepark gaat’. Nog makkelijker wordt het nu Yvonne – grafisch en illustratief ontwerp (www.huishoutmaakt.nl) – dit lijstje omgetoverd heeft tot een handige en leuke checklist. Deze kan je hier downloaden.

*** Michal heeft samen met Sander maar liefst vier kinderen; tienjarige zoon P, zesjarige dochter F, vierjarige zoon M en tweejarige zoon I. Ze doet iets werkgerelateerds met (project)management en houdt – net als Sander – van reizen. Dat deden ze al voordat ze kinderen kregen, maar daarna zijn ze er gewoon mee doorgegaan. En daar schrijven ze dan weer blogs over op Reiswijzer kids&co.

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Michal heeft samen met Sander twee keer zoveel kinderen als Diana - en toch gaat ze vier keer zo relaxed op vakantie met die grutten. Michal runt niet voor niets Reiswijzer Kids&co: een onuitputtelijke bron van informatie voor wie graag een leuke vakantie met de kinderen heeft - zónder in een vakantiepark te moeten bivakkeren.

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *