Gedachten, Sjieke Soep, Soep
comment 1

Zwartpaarse Bonensoep

maaltijdsoep-diana-van-ewijk

Een aanrechtagrariër – dat ben ik sinds een half jaar. Het begon met een mini-moestuintje van Albert Heijn, spreidde zich uit over mijn hele vensterbank/aanrecht en inmiddels kom ik (dankzij mijn recente groenteboerinschap) ook regelmatig in echte moestuinen.

Biologisch-dynamische groenten

makkelijk moestuinrecept

Groenteboerin Linda, in haar biologisch-dynamische groententuin. (foto: Hoeve Biesland)

Zo was ik laatst in de biologisch-dynamische moestuin van Hoeve Biesland, waar groenteboerin Linda het scepter zwaait. Zij gaf ons (een groepje wijkchefs van Rechtstreex*) een rondleiding door haar moestuin. Daar proefden we, rechtstreeks van de struik, onder andere Nieuw-Zeelandse spinazie en Paarse Melde.

De Nieuw-Zeelandse spinazie (eigenlijk geen echte spinazie, maar wel een heerlijke bladgroente) hakte ik in een snelle pasta met spek en spinazie. En van de paarse melde maakte ik een spannende bonensoep – die het ook koud prima doet. Fijn op zomerse dagen!

Soupe de la Semaine: Zwartpaarse Bonensoep

Paarse melde is nogal een specifieke groente… Heb je geen paarse melde ter beschikking? Dan kun je ook prima spinazie gebruiken! Je krijgt dan niet die paarsrode kleur, maar het is net zo lekker.

Ingrediënten Zwartpaarse bonensoep

  • 1 ui (gesnipperd)
  • 4 tenen knoflook (gesnipperd)
  • 100 gram paarse melde* (gewassen en de grote blaadjes in stukjes gescheurd)
  • 2 tomaten (in blokjes)
  • 300 gram zwartoog-bonen (geweld)
  • 1 liter bouillon
  • peper en grof zout naar smaak
  • 1 theelepel verse munt (gehakt) (of een snufje gedroogde munt)
  • 200 gram crème fraîche

Bereidingswijze Zwartpaarse bonensoep

  • bak de uitjes aan, voeg de knoflook toe en laat een minuut of 10 zweten
  • voeg de paarse melde en de tomatenblokjes toe en bak op middenhoog vuur, tot de melde geslonken is
  • voeg de bouillon toe, en de zwartoogbonen, breng aan de kook en laat een minuut of tien koken,
  • kieskeurige eters? Pureer de soep dan nu, zodat ze een glad geheel te eten krijgen.
  • meng de munt met de crème fraîche en wat grof zout. Goed roeren en los serveren.

Klaar! Serveer met een klodder munt-crème fraîche en dikke sneden geroosterd brood. Lekker!

 

 

*) Rechtstreex is een Rotterdamse club die lekkere, lokale producten levert – aan de klant, rechtstreeks van de boer. Waarom? Omdat ze geloven in een korte en transparante voedselketen. En dat kan – als je samen bestelt. Samen met je buren, je vrienden, je wijkgenoten.

Hoe dat werkt?IMG_7838.JPG

Nou, eigenlijk heel simpel: je bestelt je verse fruit, groente, zuivel, eieren, vlees, en brood via Rechtstreex.nl, en haalt ze vervolgens op bij je wijkchef. Werkt als een trein, is heel betaalbaar én milieuvriendelijk, want: je groenten, fruit, vlees en zuivel legt zo min mogelijk voedselkilometers af.

Extra leuk: sinds 26 juni runnen  Sarina (buurvrouw en rechtgeaarde foodie) en ik een Rechtstreex-afhaalpunt bij Stroop, Rotterdam!

Ben / ken jij een Rotterdammer en wil je brood van Jordy’s, worst van de Firma Bijten, de lekkerste boerenkaas uit Streefkerk, verse siroop van Pinky Rose, mooie gezonde appeltjes en peren uit Woerden, of kakelverse eieren uit Vreeland op tafel zetten?

>> meld je aan voor de nieuwsbrief van Rechtstreex!
(scroll even naar beneden en kies voor Spangen (Stroop) als wijkchef :-))

Eerst meer weten over Rechtstreex Rotterdam-West en Stroop? Snappen wij helemaal. Hieronder vind je meer informatie:

>> veelgestelde vragen over Rechtstreex bij Stroop, Rotterdam (Spangen)

Comments

comments

1 comment

  1. Dat klinkt weer heerlijk! Maar waar kun je die zwartoogbonen krijgen? Leuke naam trouwens voor een boon :-) Groetjes, Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *