DonderDagHap, Gedachten
Reageer

DonderDaghap: Pasta, spek & spinazie

IMG_5933.JPG

De afgelopen weken deelde ik al twee van mijn favoriete DonderDagHappen. Makkelijke recepten die een gegarandeerd succes zijn bij hongerige kinderen die om een uur of zeven thuiskomen van voetbal of zwemles. Maar écht makkelijk is het pas…

… als je er zelf geen vinger naar uit hoeft te steken. Laat gewoon één van je kinderen koken*.

Zelfkokende kinderen

Snel – dat is het niet echt als je kinderen voor het eerst zelf laat koken. Je bent wel even zoet met begeleiden (en scherpe-messen-management, red.) maar het is wél lekker makkelijk.
Zo zat ik heerlijk aan de keukentafel (met vooruit, een glaasje wijn en een bakje nootjes), zoon G. op schoot met een voorleesboek, en dochter E., voor het eerst helemaal alleen, achter het fornuis.

Héél erg gezond is trouwens ook niet, al die spekjes, room en pasta – maar dat compenseer je met lekker veel (wél heel gezonde) spinazie. Win-win.

Favoriet sinds 2010

Al sinds 2010, toen Janneke Vreugdenhil dit supersnelle Pasta-Spek-Spinazierecept in NRCnext publiceerde, is het een favoriet bij de eigen ploeg. Maar het wordt ook altijd met gejuich ontvangen door de mee-etende vriendenschare van negen en zes***…

En als zoon G. weer eens een tijdje geen groen wil eten, pureer ik een handvol spinazie met een scheutje slagroom en roer die los door zijn pasta, zo valt het minder op;-)

Ingrediënten Pasta-Spek-Spinazie

snel-recept-diana-van-ewijk

 • 500 gr pasta
 • 250 gram magere spekreepjes
 • 600 gram gewassen blad- of wilde spinazie (oftewel  gewoon twee grote zakken)
 • 200 ml slagroom
 • Italiaanse kruiden (gedroogd of uit de vriezer)
 • 1 ei
 • 2-3 teentjes knoflook, fijngesneden of geperst
 • olijfolie
 • Parmezaanse kaas

Bereidingswijze Pasta Spek Spinazie

 • Kook de pasta beetgaar in een grote pan.
 • Bak intussen de spekjes in wat olijfolie uit op middelhoog vuur. Roer de slagroom en Italiaanse kruiden erdoor en laat op laag vuur een beetje indikken. Voeg op het laatst de knoflook toe.
 • Giet de pasta af en doe de bladspinazie in de pan waar de pasta in heeft gekookt.
 • Voeg pasta en saus toe aan de spinazie en roer goed, zodat de spinazie slinkt. Voeg als finishing touch een rauw ei toe (zoals bij een carbonara). Roer nogmaals, maak op smaak met zout en peper en leg een deksel op de pan. Na een paar minuten opscheppen en serveren met Parmezaanse kaas.

En…

… de pan gaat schoon op. Kind kan de was doen! Of nou ja, die doe ik dan wel, als zij gekookt heeft :-)

Liever een ander makkelijk recept voor drukke (donder)dagen?

>> lees DonderDaghap: Pastinaak met chorizo, boerenkool en linzen
>
> lees DonderDaghap: Orecchiette

 

*) Meriam is buurvrouw, schoolpleincollega, vaste kinderruiler** van Diana – en heeft haar leven een stuk beter op orde. Zij heeft een kind meer, maar op de één of andere manier slaagt zij er wél in om iedere dag lekker en biologisch te koken, neemt zij wél de tijd om koekjes te bakken (ook met Diana’s kinderen) en gaat zij op die ene sneeuwrijke dag in Rotterdam wél sleetje rijden op de dijk.
Naast dit bijna perfecte gezinsleven is Meriam ook nog officieel ‘ondernemer in het groen’ en beheert zij ‘s zomers een mini-schaapskudde in Delfshaven. Stoer!

**)

Meriam is namelijk moeder van drie kinderen, waarvan de oudste twee het toevalligerwijs heel goed met de twee van Diana kunnen vinden. Dat zorgt ervoor dat Diana en Meriam vaak kinderen ruilen in vakanties en op margedagen. Handig!

IMG_5479.JPGHierboven links: Meriam’s dochter. En rechts: Jettie.

***) Dat zijn vaak ook de kinderen van Diana, die zo tegen donderdag alle soepen wel zat zijn :-)

Comments

comments

In categorie: DonderDagHap, Gedachten

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *