DonderDaghap: Pastinaak met chorizo, boerenkool en linzen*

donderdaghap-diana-van-ewijk-meriam-beek

Met de lente in het vooruitzicht neem ik afscheid van de winter (die eigenlijk geen winter mocht heten). Met deze lekkere, snelle stoofschotel met linzen en vol met groenten! Linzen zijn niet echt snel…

… maar wel gemakkelijk en supergezond. En gelukkig vinden ze het bij mij thuis allemaal erg lekker! Zeker zoon N., die kun je zelfs wakker maken voor een portie petit sale uit blik, een Frans klassiek linzenstoofpotje met vlees (ooit opgedoken tijdens een vakantie, waar ik meestal zwaar beladen met blikken confit en gesiers de supermaché weer uitkom, op weg naar huis).

Van muffe kool naar lekker hapje

Lekker met spinazie en yoghurtsaus, liefst met een stukje gebakken zalm (ook al à la Jamie), in een zomerse salade met citroendressing, tomaatjes, een handje rucola en feta, of in dit lekkere stoofpotje met boerenkool. Dat vind ik vooral leuk aan dit gerecht, dat het met boerenkool is. Eigenlijk hou ik niet zo van die muffe kool, het lukt mij nooit daar een lekkere stamppot van te maken. Maar deze combi is super!

En hoewel het koken van de linzen wel wat tijd kost, is de rest heel simpel en kun je multi-taskend (nog even mailen, de was vouwen of rommel opruimen) toch nog op tijd aan tafel zitten met een gezonde hap en vrolijke gezichten! (en voor de ploegendiensten: gewoon lekker warm houden voor de tweede shift, die juichend aanvalt na een zware voetbaltraining ;-))

Ingrediënten Pastinaak met chorizo, boerenkool en linzen

IMG_5875.JPG

  • 6 pastinaken (of gecombineerd met winterwortel, totaal ca 700 gr)
  • 4 el olie
  • 4 takjes rozemarijn, van de tak geritst en fijn gesneden of gedroogd uit een potje
  • 300 gr chorizo, in plakjes
  • 200 gr du puy of groene linzen *
  • een zak boerenkool (300gr), evt beetgaar geblanceerd
  • zout en peper

Bereidingswijze Pastinaak met chorizo, boerenkool en linzen

IMG_5874.JPG

  • kook de linzen in ca 40 min gaar**, voeg voor extra smaak een laurierblaadje en teentje knoflook toe aan het kookwater., giet af als de linzen beetgaar zijn.
  • schil de pastinaken (en wortel) en snijd ze in mooie schuine plakken.
  • bak de pastinaak met de rozemarijn in de olie in een koekenpan of braadpan zachtjes met af en toe omroeren, tot de stukjes zachter worden en beetje verkleuren (ca 5/6 min).
  • doe de chorizo erbij, draai het vuur iets hoger en bak al roerend tot de worst gaar en knapperig is (ca 5/6 min).
  • voeg de linzen toe en boerenkool toe en schep om. Bak een paar minuten mee tot de boerenkool is geslonken maar nog wel heldergroen. Meteen serveren.

En de ploegendienst…

… kwam juichend binnen, omdat het zo lekker rook (zoon N: ‘Ik wist het, linzen!’)  maar vond het vooral fijn dat we pas net aan tafel zaten, zodat we toch gezellig met z’n allen gegeten hebben.

 

 

*) Voor de oplettende lezer: inderdaad, alweer van Jamie! Wat is die man toch een keukenprins…

**) *Wil je nog sneller of gemakkelijker, neem dan een blik linzen. Maar dan moet je het wel doen met de groene linzen. Du puy linzen blijven veel steviger en vind ik dus lekkerder, maar die heb je niet in blik (alhoewel, mss wel bij een goeie natuurwinkel?).

***) Meriam is buurvrouw, schoolpleincollega, vaste kinderruiler** van Diana – en heeft haar leven een stuk beter op orde. Zij heeft een kind meer, maar op de één of andere manier slaagt zij er wél in om iedere dag lekker en biologisch te koken, neemt zij wél de tijd om koekjes te bakken (ook met Diana’s kinderen) en gaat zij op die ene sneeuwrijke dag in Rotterdam wél sleetje rijden op de dijk.
Naast dit bijna perfecte gezinsleven is Meriam ook nog officieel ‘ondernemer in het groen’ en beheert zij ‘s zomers een mini-schaapskudde in Delfshaven. Stoer!

****)
Meriam is namelijk moeder van drie kinderen, waarvan de oudste twee het toevalligerwijs heel goed met de twee van Diana kunnen vinden. Dat zorgt ervoor dat Diana en Meriam vaak kinderen ruilen in vakanties en op margedagen. Handig!

 

IMG_5876.JPG

Blije gezichten aan tafel, da’s pas fijn! (in dit geval boven een bord risotto met paddestoelen, ook erg lekker)

Comments

comments

Filed under DonderDagHap, Gedachten

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *