Gedachten, Sjieke Soep, Soep
comments 3

Uberklassieke Aspergesoep

maaltijdsoep diana van ewijk

Ik weet het, ik weet het, we zijn doodgegooid met asperges, de laatste maanden. En toch… toch is de Soupe de la Semaine deze week een überklassieke aspergesoep. Want over 4 dagen is het asperge-seizoen officieel afgelopen. 

Had u niet gedacht, he? Ik ook niet hoor…

Het is dat ik groentenboer-ambities heb…

… en me dus ineens verdiep in het wel en wee van seizoensgroenten. De asperge is er één met een echt eigen seizoen: dit jaar van 9 april tot en met 24 juni.

Asperge-kwekerij Van Beek in Terheijden, waar mijn asperges vandaan komen. Van lekker dichtbij dus, waardoor de kans op 'verhouten' kleiner is.

Asperge-kwekerij Van Beek in Terheijden, waar mijn asperges vandaan komen.

Op 24 juni is het Sint Jan, en stoppen de telers met het oogsten van asperges, omdat de plant dan rust nodig heeft voor het vormen van reservevoedsel in de wortels, zodat ‘ie volgend jaar weer jonge scheuten kan produceren.

Ik vier het einde van het asperge-seizoen met deze semi-klassieke* aspergesoep. Vier je mee?

Soupe de la Semaine: semi-klassieke Aspergesoep

maaltijdsoep diana van ewijk

Ingrediënten semi-klassieke Aspergesoep

 • 750 gram witte asperges**, geschild en de houterige uiteindes eraf gesneden (de schillen & kontjes apart houden, graag; deze gebruik je als bouillon.)***
 • 2 witte uien, gesnipperd
 • 2 stelen bleekselderij, in stukjes
 • 2 stelen prei, in stukjes
 • 1,5 liter (groenten)bouillon (van een blokje, of zelfgemaakt met de schillen en de kontjes, zie bij ***)
 • 2 eieren
 • 150 gram ham, in blokjes
 • peterselie (gehakt, voor in de soep en op de aardappeltjes)
 • roomboter (om in te bakken, en voor door de aardappeltjes)
 • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze überklassieke Aspergesoep

 1. Snijd de kopjes van de asperges af, en snijdt de rest van de asperges in stukjes. Bewaar de kopjes voor later.
 2. Verhit de boter in je soeppan, en sauteer de uitjes met de bleekselderij en prei (geduld is een schone zaak – dit duurt ongeveer 10 minuten!)
 3. Voeg de asperges en de (zelfgetrokken asperge-)bouillon toe, breng aan de kook en laat zo’n 20 minuten pruttelen
 4. Blender de soep tot een smeuïg geheel
 5. Voeg de aspergetopjes toe aan de soep en laat ze een paar minuten meepruttelen.
 6. Kook intussen de eieren hard, pel ze en snijdt ze in schijfjes
 7. Kook ook de krieltjes
 8. Snijd de ham in smalle reepjes
 9. Meng de roomboter en de peterselie door de nog warme krieltjes.
 10. Serveer de aspergesoep met een bergje ham, ei en peterselie, en wat losse krieltjes on the side. Lekker!

 

 

*) Semi-klassiek – want überklassiek is deze aspergesoep niet, met de ui, bleekselderij en prei – maar ik houd wel van extra groenten in de soep :-)

**) Deze asperges komen van asperge-kwekerij Van Beek, in Terheijden. Ik heb ze besteld via Rechtstreex****. Een groot gedeelte van de supermarkt-asperges komt uit Zuid-Amerika en worden hier dus heengevlogen. Not so good qua voedselkilometers, dus – en ook niet voor de smaak. Hollandse asperges reizen minder lang, waardoor de kans op verhouting kleiner is. Nóg een reden om Rechtstreex te eten…

***) Met de schillen en kontjes van asperges kun je heerlijke bouillon maken – zonder dat je bouillonblokjes hoeft te gebruiken. Scheelt weer MSG – en dat is altijd fijn :-) Zet ze eenvoudigweg op met grofweg 1,5 liter water en flink wat zout, en laat ze een uurtje op laag vuur trekken (het water moet heel zachtjes borrelen, af en toe een bel is prima). Giet de bouillon vervolgens door een zeef en gebruik die om je aspergesoep mee te maken.

****) Uh… Wat is Rechtstreex?

Rechtstreex is een Rotterdamse club die lekkere, lokale producten levert – aan de klant, rechtstreeks van de boer. Waarom? Omdat ze geloven in een korte en transparante voedselketen. En dat kan – als je samen bestelt. Samen met je buren, je vrienden, je wijkgenoten.

Hoe dat werkt?IMG_7838.JPG

Nou, eigenlijk heel simpel: je bestelt je verse fruit, groente, zuivel, eieren, vlees, en brood via Rechtstreex.nl, en haalt ze vervolgens op bij je wijkchef. Werkt als een trein, is heel betaalbaar én milieuvriendelijk, want: je groenten, fruit, vlees en zuivel legt zo min mogelijk voedselkilometers af.

Extra leuk: eind juni openen Sarina (buurvrouw en rechtgeaarde foodie) een Rechtstreex-afhaalpunt bij Stroop, Rotterdam! Om te mogen starten, hebben Sarina en ik zo’n 75 geïnteresseerden nodig.

Ben / ken jij een Rotterdammer en wil je brood van Jordy’s, worst van de Firma Bijten, de lekkerste boerenkaas uit Streefkerk, verse siroop van Pinky Rose, mooie gezonde appeltjes en peren uit Woerden, of kakelverse eieren uit Vreeland op tafel zetten?

>> meld je aan voor de nieuwsbrief van Rechtstreex!
(scroll even naar beneden en kies voor Spangen (Stroop) als wijkchef :-))

Wij houden je dan op de hoogte van onze vorderingen.

Eerst meer weten over Rechtstreex Rotterdam-West en Stroop?

Snappen wij helemaal. Hieronder vind je meer informatie:

>> veelgestelde vragen over Rechtstreex bij Stroop, Rotterdam (Spangen)

Wat ik met Rechtstreex heb?
Van de Keuken van Rechtstreex krijg ik elke week een Mystery Box: een kratje vol geheimzinnige groenten om een soep van te maken.

Eerdere Rechtstreex Soepen:

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Sjieke Soep, Soep

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

3 comments

 1. Klinkt heerlijk! De asperges stonden bij mijn wijkchef niet meer op de lijst voor komende week, dus hier is het aspergeseizoen al een week eerder voorbij :-) Recept gepind voor volgend jaar!
  Succes met jullie eerste Rechtstreexweek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *