Zoetzure Rabarbersoep (met kokosrijst)

diana van ewijk

“Ik kom uit Limburg, dus ik eet alles,” zei Tom. Ik was op zondag bij de Keuken van Rechtstreex, en de hut was net leeggekocht. Er lag vooral nog tomaat (maar goed, die had ik al in de Easy-peasy Tomatensoep verwerkt) en… rabarber. Rabarbersoep? Uh…

Toen begon Tom dus over dat Limburgers alles eten, en dat hij het zich weliswaar niet kon herinneren, maar in zijn jeugd vast ooit wel eens rabarbersoep op had. Goed. Rabarbersoep, dan in godsnaam maar. Belinda opperde: “Anders maak je een sweet & sour soep?” – en daar werd ik eigenlijk wel enthousiast van.

Zoetzure Rabarbersoep met ketjapkip en kokosrijst

(hier een kliekje, zonder ketjapkip en kokosrijst, maar met creme fraiche. Ook lekker!)

(hier een kliekje, zonder ketjapkip en kokosrijst, maar met creme fraiche. Ook lekker!)

Deze rabarbersoep is, ondanks de kilo rabarber die er in zit, niet fruitig. Dankzij de ketjap, gember, korianderzaad, knoflook en ui is het eerder wat Aziatisch. Zeker met gebakken ketjap-kip en kokosrijst. Een beetje vreemd* – maar wel lekker!

Ingrediënten Zoetzure Rabarbersoep met kokosrijst

soup de la semaine diana van ewijk

  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 2 zoete rode uien, gesnipperd
  • 250 gram trostomaten, in kwarten
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 kilo rabarber, in stukjes
  • het sap van 1 sinaasappel
  • 6 theelepels geraspte gember
  • 6-8 eetlepels honing (ligt eraan hoe zoet je de soep wil hebben. Mijn soep was aan de zoete kant, met 8 eetlepels. Zes is ook genoeg, om het wrange van de rabarber enigszins te dempen)
  • 500 ml kippenbouillon
  • ketjap naar smaak
  • zout en peper naar smaak
voor de kip:
  • 3 kipfiletjes, in kleine blokjes
  • ketjap
  • sereh, in ringetjes
  • peper
  • klein beetje gember, geraspt
  • klein beetje limoen, geraspt
    Tip: pik gewoon een beetje limoen- en gemberrasp die je voor de rijst nodig hebt.
voor de kokosrijst:
  • rijst (220 gram)
  • kokosmelk (1 blikje)
  • water (300 ml)
  • suiker (1 theelepel)
  • zout (een kwart theelepel)
  • 1 limoen (geraspt
Extra lekker voor erbij:
  • peultjes (dat groen staat natuurlijk ook mooi bij de rabarbersoep :-))

Bereidingswijze Zoetzure Rabarbersoep met ketjapkip en kokosrijst

Photo 17-05-15 16 39 22

de rijst:
  • Breng de kokosmelk met het water, de suiker en het zout aan de kook, voeg de rijst toe en kook 20 minuten
  • Haal van het vuur, voeg de limoenrasp toe en roer door met een vork.
  • Zet weg (en houd warm) tot je gaat eten.
de kip:
  • Meng de ketjap met de kip, de gesneden sereh, de peper, de geraspte gember en limoen, en wat peper en zout.
  • Goed husselen en lekker laten marineren. (ik doe dit liefst een dag van te voren!)
  • Bak goudbruin, vlak voor je gaat eten de kip gaar in 8 minuten.
  • Voeg de peultjes toe en bak ze nog een minuutje mee.
  • Zet weg (en houd warm) tot je gaat eten.
de zoetzure rabarbersoep:
  • bak de knoflook en de ui zachtjes, tot ze zacht en doorschijnend zijn,
  • voeg de gember toe en bak nog even door, zodat de geur vrijkomt
  • voeg de rabarber, trostomaatjes, de tomatenblokjes, sinaasappelsap en honing toe
  • voeg 500 ml kippenbouillon toe en breng aan de kook, laat zo’n 10 minuten goed koken, tot de rabarber zacht wordt.
  • zet het vuur zachter en voeg de ketjap toe (ik doe lekker royaal ketjap, om het wrange van de rabarber wat tegen te gaan)
  • proef op smaak: te zuur? Voeg wat honing toe! En nog wat ketjap :-)
  • Laat de soep, als ie perfect op smaak is, nog even pruttelen.
  • Klaar!

Serveer in diepe kommen, met een flinke schep kokosrijst, en garneer met de gebakken ketjapkip en peultjes. Eetze!

 

 

*) ik moet eerlijk zeggen: mijn kinderen beginnen te twijfelen aan mijn soepkookkunsten. Zij zitten echt te springen om weer eens een ‘gewoon soepje’, mam. Volgende week misschien, jongens – ligt er aan wat Rechtstreex in de Mystery Box stopt…

**)

Tom, de Limburger die claimt in zijn jeugd 'vast wel eens' rabarbersoep te hebben gegeten... (foto: Esther Audier)

Tom, de Limburger die claimt in zijn jeugd ‘vast wel eens’ rabarbersoep te hebben gegeten… (foto: Esther Audier)

Van de Keuken van Rechtstreex*** krijg ik elke week een Mystery Box: een kratje vol geheimzinnige groenten om een soep van te maken.

>> bekijk hier de Rechtstreex Romige Bladbietensoep met Rozeval-aardappelen en hier de Rechtstreex Easy  peasy Tomatensoep met Pangritata.

***) Uh… Wat is Rechtstreex?
Rechtstreex is een Rotterdamse club die lekkere, lokale producten levert – aan de klant, rechtstreeks van de boer. Waarom? Omdat ze geloven in een korte en transparante voedselketen. En dat kan – als je samen bestelt. Samen met je buren, je vrienden, je wijkgenoten.

Hoe dat werkt?
Nou, eigenlijk heel simpel: je bestelt je verse fruit, groente, zuivel, eieren, vlees, en brood via Rechtstreex.nl, en haalt ze vervolgens op bij je wijkchef. Werkt als een trein, is heel betaalbaar én milieuvriendelijk.

Extra bonus: Rechtstreex heeft in Rotterdam lekker veel wijkchefs en vooral: een prachtwinkel in de Fenix Food Factory – heel niet erg om daar je verse boodschappen op te halen, toch?

Comments

comments

2 Comments

  1. Pingback: Soephoofd pro (over 40 worden, kleine doelen en een gezonde midlife crisis) - Diana van Ewijk

  2. Pingback: Zelf Rabarber Kweken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *