Easy peasy Tomatensoep met Pangritata

maaltijdsoep-diana-van-ewijk

Kleine paarse, belachelijk grote rode, getijgerstreepte tussenformaatjes… Lukas, de Keukenmeester van Rechtstreex, gaf mij deze week een MysteryBox vol tomaten mee. Tijd voor tomatensoep, dus! Maar….

… met al die vrije dagen (lees: Mei-vakantie, Hemelvaart, Pinksteren) heb ik vreemd genoeg juist minder tijd om te koken dan in ‘normale’ weken. Er is altijd wel een kind dat net wil leren hoepelen, een kast die net uitgeruimd moet worden, of een B&B-gast die dringend wil weten hoe de WIFI werkt…

Hoog tijd voor een easy peasy tomatensoep, dus.
Met zelfgebakken pangritata – de eerste die ik eigenhandig in elkaar draaide, en die dit simpele soepje net die hartige bite geeft.

Ingrediënten: Easy peasy Tomatensoep met Pangritata

maaltijdsoep-diana-van-ewijk

  • 1 ui (in ringen gesneden, of verhakseld)
  • 3 tenen knoflook (geplet, met de vlakke kant van een mes)
  • 450 gram tomaten (meer mag natuurlijk ook! Je kunt deze soep namelijk ook prima maken met een extra blik gepelde tomaten, en de geroosterde tomaten achterwege laten. Hij is en blijft heel lekker!)
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 600 ml bouillon (groenten, liefst)
  • rozemarijn (en eventueel ook tijm, als je dat lekker vindt)
  • zout en peper naar smaak
Voor de pangritata:
  • twee sneden oud brood
  • 1 blikje ansjovis op olijfolie
  • tijm (of andere verse kruiden naar keuze, bijvoorbeeld oregano)
  • 2 teentjes knoflook
Extra:
  • ricotta (dat maakt bijna alles lekkerder, natuurlijk :-))
  • eventueel een extra snee geroosterd brood, om te dippen…
  • eventueel een blik witte bonen, om de soep wat vullender te maken

Bereidingswijze: Easy peasy Tomatensoep met Pangritata

makkelijke tomatensoep met pangritata

  • verwarm de oven voor op 200 graden
  • leg de tomaten, samen met de verse kruiden en de knoflook, in een braadslee, besprenkel royaal met olijfolie en rooster de hele bende 45 minuten (de ui moet niet zwart worden, maar een beetje verkleuren is wel zo lekker)
  • ga even iets leuks doen (douchen, de krant lezen, een aflevering van Seinfeld kijken) en maak daarna de pangritata:
    • snijd het brood in blokjes
    • snijd de ansjovis klein (bewaar de olie!)
    • ris de tijmblaadjes van de stokjes en hak ze klein
    • verhaksel alles (samen met de olie van de ansjovis) tot een fijn kruimelmengsel
    • verhit olijfolie in de pan en bak het kruimelmengsel een minuut of 10, 20 op middelhoog vuur tot het lekker krokant is.
      LET OP: broodkruim brandt snel aan, dus als het al een poosje bakt, zet je het vuur lager.
  • breng intussen je bouillon, samen met de gepelde tomaten aan de kook
  • voeg nu de geroosterde tomaten toe aan je tomatensoepbasis – schep vooral ook de kleverige stukjes die aan de bodem van je braadslee zitten mee!
  • blender de hele bende tot een smeuiïge soep
  • klaar!

Serveer de soep in grote kommen, met een schep ricotta en een hand pangritata. Lekker!

 

 

*)

diana-van-ewijk

Hiephoi! Van de Keuken van Rechtstreex krijg ik elke week een Mystery Box: een kratje vol geheimzinnige groenten om een soep van te maken.

>> bekijk hier de Rechtstreex Romige Bladbietensoep met Rozeval-aardappelen

Wat is Rechtstreex?

Rechtstreex is een Rotterdamse club die lekkere, lokale producten levert – aan de klant, rechtstreeks van de boer. Waarom? Omdat ze geloven in een korte en transparante voedselketen. En dat kan – als je samen bestelt. Samen met je buren, je vrienden, je wijkgenoten.

Hoe dat werkt?
Nou, eigenlijk heel simpel: je bestelt je verse fruit, groente, zuivel, eieren, vlees, en brood via Rechtstreex.nl, en haalt ze vervolgens op bij je wijkchef.
Werkt als een trein, is heel betaalbaar én milieuvriendelijk.

Extra bonus: Rechtstreex heeft in Rotterdam lekker veel wijkchefs en vooral: een prachtwinkel in de Fenix Food Factory – heel niet erg om daar je verse boodschappen op te halen, toch?

Comments

comments

5 Comments

  1. Pingback: Ggggroente: Eénpans PreiPasta - Diana van Ewijk

  2. Pingback: Ggggroente: Eénpans PreiPasta (budget recept) - Diana van Ewijk

  3. Pingback: Een simpeler leven: elke dag soep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *