Gedachten
Reageer

Een simpeler leven: elke dag soep

DIanaVanEwijkNL_PlaceholderPhoto

Jarenlang heb ik me niet druk gemaakt om koken: ik vond het zonde van mijn tijd en vooral van mijn energie. Nu ik ziek ben, is dat radicaal veranderd: gezond eten staat met stip bovenaan mijn prioriteitenlijstje.

Sinds ik weer zo’n hevige opvlamming heb (voor wie dat weten wil: ik heb Spondylartopathie, een vorm van reuma), staat mijn leven on hold. Ik heb heel weinig energie, en nog minder focus. Wat ik wél veel heb, zijn ontstekingen in allerhande gewrichten, wat alles bij elkaar ‘gewoon werken’ onmogelijk maakt. Dat betekent dat ik van eind juni tot begin januari een soort sabbatical heb. Vervelend, maar ergens natuurlijk ook wel enorm luxe.

Elke dag soep

Deze opvlamming begon ergens in juni – rond de tijd dat ik ook met Rechtstreex ben gestart. Toevallig (of niet, het kan ook zomaar karma zijn :-)) had ik dus vanaf het begin van deze semi-sabbatical elke zaterdag een aanrecht vol biologische en lokaalgeteelde seizoensgroenten te verwerken.
En dat doe ik met verve, al zeg ik zelf: zo serveer ik elke dag minimaal twee groentegerechten bij het avondeten – én starten we het avonddiner met soep.

Yep. Elke dag soep.

Van Kokos-Wortelsoep tot Koolraap-Mosterdsoep, en van Geroosterde Tomatensoep tot Spruitjessoep – ik zet het op tafel.

Elke dag soep is, wat mij betreft, de allersimpelste manier om (veel en veel!) meer groenten te eten. En laat dat nou ook nodig zijn voor mijn herstel: daarvoor volg ik namelijk, los-vast, een dieet waarbij 75% van mijn dagelijkse voeding uit groenten en fruit zou moeten bestaan. 

Los-vast, let wel, want in diëten volgen ben ik niet zo’n ster. 

Ik zit op ongeveer 50% groenten en fruit per dag, en daar voel ik me goed bij. Plus: ik ben, naast natuurlijk de reuma, dit najaar nog niet ziek geweest: geen koorts, geen griep, geen keelpijn. En dat geldt ook voor de kinderen.

Kortom: elke dag soep – die blijft erin.

Soep is namelijk niet alleen extreem makkelijk om te maken; ik word er ook nog eens compleet Zen van. Het meest ontspannende klusje op een dag is de laurierblaadjes uit de soep vissen. Lekker met een XL-pincet boven een stomende pan hangen – heerlijk.

 

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *