Gedachten, Recepten, Sjieke Soep, Soep
comments 4

Koolraap Mosterd soep (met peen en appel)

koolraap-soep-met-mosterd-en-appel-recept

Ziezo, die herfstvakantie, die is weer voorbij. Vanaf morgen is het weer business as usual – maar ik start de week met een unusual soep: Koolraapsoep met flink wat extra grove mosterd! We kunnen wel een beetje pit gebruiken, hier…

De kinderen zijn weer terug van een week (ja, je leest het goed: een wéék. Ik ben een hele week kinderloos geweest!) kamperen met opa en oma, de kruipruimte is schoon (man’s werk), de keuken en de waskamer zijn gereorganiseerd én gekonmaried (mijn werk), het huis is aan kant en ik lig gewoon weer op ’s zondagochtend met een iPad-kind aan mijn zij te bloggen in bed. Business as usual, dus – en ook wel een beetje saaaaaai. Een pittige mosterdsoepje geeft een lekkere kickstart. Met peen en appel, bij wijze van griepprik :-)

Anti-griepsoep?

Yep, niet alleen kippensoep werk goed tegen griep – ook groentensoep helpt. In deze Koolraap Mosterd Soep zit naast koolraap ook ui, winterpeen (met daarin A vitamine B, C en E, en mineralen kalium, calcium en magnesium) en appel (B1, B2, B6 en C en kalium, fosfor en magnesium)
En wat betreft die koolraap: die zit bomvol vitaminen (B1, B2, B6, B11 en C) en mineralen (kalium, calcium, fosfor en magnesium).

Al die vitaminen en mineralen dienen een doel in je lichaam, en helpen je gezond houden. Sinds ik elke dag groentesoep eet, ben ik nog niet ziek geweest (nou ja, los van die spondylartopathie, natuurlijk – en misschien heeft de medicijnencocktail die ik slik ook wel een enorme anti-griepfunctie…).

Wat die vitamines en mineralen allemaal precies voor je doen? Dat kun je vinden op Jouw Fabriek, een fijn blog over de werking van je spijsverteringsstelsel en de voedingswaarde van groenten en fruit.
Als mijn eigen hoofd wat opklaart, zal ik een poging doen om het te snappen. En als ik het snap, zal ik eens proberen of ik het ook goed kan uitleggen… Tot die tijd eet ik gewoon heel veel groenten en fruit, in alle kleuren van de regenboog! En deze Koolraap Mosterd Soep draagt daar alvast zijn steentje aan bij :-)

Ingrediënten Koolraap Mosterd soep met peen en appel

wpid-koolraap-mosterdsoep-ingredienten.jpeg

 • 125 gram aardappels, kruimig, geschild, in blokjes
 • 1 winterpeen, geraspt, in plakjes
 • 1 grote koolraap, geschild, in blokjes
 • 1 flinke goudreinetten, afhankelijk van het formaat (of een andere, zoetzure appel), geschild en in blokjes
 • 1 kleine ui
 • 1 a 2 flinke eetlepels grove mosterd (liefst met hele mosterdzaadjes erin, ik gebruikte grove mosterd met hele mosterdzaadjes en witte wijn)
 • 1 el boter
 • 1 liter groentenbouillon (zelfgemaakt of van een blokje)
 • 250 ml melk
 • 2 tl piment (ook wel genoemd: long tai)(meer mag ook, lekker naar smaak!)
 • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze Koolraap Mosterd soep met peen en appel

 • Verhit de boter in een soeppan, doe de ui erbij en schudt de pan, zodat alle ui bedekt is met boter. Fruit de ui, op laag vuur, tot ‘ie glazig en goudbruin is. Neem hier gerust de tijd voor, zo’n 10 minuten om te beginnen. Hoe langer, hoe zoeter de ui wordt. Roer regelmatig, zodat de ui niet verbrandt. 
 • Doe de piment, winterpeen, de koolraap, de aardappels en de appelblokjes bij de ui. Bak een paar minuten zachtjes mee.
 • Doe de bouillon en de melk bij de groenten en breng aan de kook. Laat, als de soep eenmaal kookt, minimaal 20 minuten doorpruttelen, in ieder geval tot alle groenten goed gaar zijn. Blijf tussendoor roeren, zodat ‘ie niet aanbrandt.
 • Pureer de soep, bijvoorbeeld met een staafmixer, tot een gladde massa.
 • Voeg nu de mosterd toe, zoveel als je lekker vindt: blijf proeven tussendoor.
 • Breng op smaak met peper en zout, klaar!

Serveer met een extra klodder grove mosterd, voor de liefhebber.

wpid-koolraap-mosterdsoep-ingredienten-din.jpeg

 

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Recepten, Sjieke Soep, Soep

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

4 comments

 1. Pingback: Lekker lokaal weekmenu - Diana van Ewijk

 2. Pingback: Een simpeler leven: elke dag soep

  • admin zegt

   Ah, ja, dat staat er inderdaad niet in… De melk voeg je samen met de bouillon toe. Wel blijven roeren daarna, zodat je soep niet aanbrandt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *