Friszure Aubergine-soep

maaltijdsoep-diana-van-ewijk

 Jongens, wat een prachtig weer! Weer om in de tuin te zitten en te genieten van de zon, terwijl binnen de oven het werk voor je doet – en in dit geval een friszure aubergine-soep maakt. De versoeping van een Ottolenghi-recept:

Karnemelk in de soep? Why not? Dit recept is de versoeping van een échte Ottolenghi*-klassieker, en als híj het doet… dan waarom wij niet? Precies.

Soupe de la Semaine: Friszure Aubergine-soep

Ik maakte deze friszure aubergine-soep met waanzinnige bol-aubergines die ik kreeg van De Keuken van Rechtstreex**. Bijna zonde om te slachten, zo mooi.

Ingrediënten Friszure Aubergine-soep

maaltijdsoep diana van ewijk

  • 6 aubergines (of 3 a 4 flinke bol-aubergines)
  • 1 granaatappel
  • 4 tenen knoflook
  • 1 grote ui
  • 1½ tl citroentijmblaadjes, plus een paar takjes om te garneren (tja. Citroentijm. Kon ik niet zo snel vinden, en heb ik dús vervangen door doodordinaire tijm. Ook lekker!)
  • 5 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl za’atar (ik gebruik die van Jonnie Boer – lekker én makkelijk – houd ik van :-))
  • zeezout en zwarte peper naar smaak
  • 1 liter groentenbouillonKarnemelksaus:
    – 350 ml karnemelk (meer, als je dol bent op karnemelk!)
    – 100 g Griekse yoghurt
    – 1½ el olijfolie extra vierge, plus extra om te besprenkelen
    – 1 kleine teenknofllook, fijngewreven
    – een snufje zout

Bereidingswijze Friszure Aubergine-soep

maaltijdsoep diana van ewijk

  • Verwarm de oven voor op 200′ C.
  • Snijd de aubergines overlangs doormidden, dwars door het steeltje. Maak drie of vier parallel lopende inkepingen in het vruchtvlees, zodat er een diamantpatroon ontstaat – en laat daarbij de schil heel. (dus niet zoals ik hierboven heb zitten broddelen. Een diamantpatroon is aan te raden, wnat dan krijg je het vruchtvlees makkelijker los van de schil later!).
  • Leg de halve aubergines met de snijkant naar boven  op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met een kwastje met de olijfolie, totdat alle olijfolie is opgenomen. Bestrooi ze met de tijmblaadjes (en leg, zoals ik wat takjes tijm door de inkepingen) en een beetje zout en peper, leg er nog een paar takjes citroentijm bij.
  • Rooster de aubergines 35-40 minuten in de oven, zodat het vruchtvlees gaar, geurig en lichtbruin wordt. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Laat intussen in een soeppan de uitjes en knoflook, samen met een flinke theelepel za’atar, zweten.
  • Haal het vruchtvlees uit de aubergine-schil, voeg toe aan de ui en knoflook. Laat even aanbakken.
  • Giet de groentenbouillon bij het groentenmengsel en breng aan de kook. Laat nog een minuut of tien doorpruttelen.
  • Ontpit in de tussentijd de granaatappel (of koop, net zoals ik, een bakje granaatappelpitten bij de Albert Heijn!)
  • Maak de saus: klop alle ingrediënten door elkaar. Proef of hij goed op smaak is (en voeg gerust karnemelk toe als je van wat zuurder houd) en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  • Soep klaar? Schenk in een grote kom, en schenk er een flinke scheut karnemelksaus bij. Garneer met een takje tijm en wat granaatappelpitjes. Eetze!

Lekker met een goed stuk brood of kaasuientosti’s!

 

*)

 

Afkijken bij de meester? Dat kan! In dit filmpje zie je hoe Ottolenghi zijn befaamde groentengerecht Aubergines met Karnemelksaus maakt. Dat kun jij ook, echt!

**) Uh… Wat is Rechtstreex?

Rechtstreex is een Rotterdamse club die lekkere, lokale producten levert – aan de klant, rechtstreeks van de boer. Waarom? Omdat ze geloven in een korte en transparante voedselketen. En dat kan – als je samen bestelt. Samen met je buren, je vrienden, je wijkgenoten.

Hoe dat werkt?IMG_7838.JPG

Nou, eigenlijk heel simpel: je bestelt je verse fruit, groente, zuivel, eieren, vlees, en brood via Rechtstreex.nl, en haalt ze vervolgens op bij je wijkchef. Werkt als een trein, is heel betaalbaar én milieuvriendelijk, want: je groenten, fruit, vlees en zuivel legt zo min mogelijk voedselkilometers af.

Extra leuk: eind juni openen Sarina (buurvrouw en rechtgeaarde foodie) een Rechtstreex-afhaalpunt bij Stroop, Rotterdam! Om te mogen starten, hebben Sarina en ik zo’n 75 geïnteresseerden nodig.

Ben / ken jij een Rotterdammer en wil je brood van Jordy’s, worst van de Firma Bijten, de lekkerste boerenkaas uit Streefkerk, verse siroop van Pinky Rose, mooie gezonde appeltjes en peren uit Woerden, of kakelverse eieren uit Vreeland op tafel zetten?

>> meld je aan voor de nieuwsbrief van Rechtstreex!
(scroll even naar beneden en kies voor Spangen (Stroop) als wijkchef :-))

Wij houden je dan op de hoogte van onze vorderingen.

Eerst meer weten over Rechtstreex Rotterdam-West en Stroop?

Snappen wij helemaal. Hieronder vind je meer informatie:

>> veelgestelde vragen over Rechtstreex bij Stroop, Rotterdam (Spangen)

 

Wat ik met Rechtstreex heb?
Van de Keuken van Rechtstreex krijg ik elke week een Mystery Box: een kratje vol geheimzinnige groenten om een soep van te maken.

Eerdere Rechtstreex Soepen:

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *