Gedachten, MoestuinMaaltje
comment 1

Jonge sla

jongesla

Rutger Kopland was mijn lievelingsdichter. Ja, dat klinkt niet erg literair, een lievelingsdichter, maar het was toch echt waar. Dat zit zo:

Op de middelbare school vond ik het allemaal nogal… móeilijk –

… leven, bedoel ik.

diana-van-ewijk-afke

Een portret van ergens uit 3 Atheneum, gok ik. In zwarte coltrui, misschien begon het zwaarmoedige hier al :-) (rechts trouwens Afke, mijn jongensmoederbrievenschrijver)

Dat begon pas in 5 atheneum, op de één of andere manier.
De jaren ervoor was ik als blij ei prima doorgekomen (in door mijn moeder gebreide paardentruien – ik was echt clue less), maar vanaf 5 atheneum sloeg dat zonnige weer ineens om.

Ik kreeg een moeilijk vriendje, dobberde een poosje mee in de lokale krakersscene, ging soort-van-gothic (en joeg daarmee verschillende oppaskindjes de stuipen op het lijf), en begon aan een portfolio voor de kunstacademie. Ik las semi-intellectuele boeken (denk: Zen en de Kunst van het Motor-onderhoud, in van die vijfdehands morsige pockets van De Slegte), probeerde Franse filosofen te begrijpen en maakte eindeloos veel zelfportretstudies in zwaar, vettig houtskool. De poëzie van Rutger Kopland paste daar perfect bij.

Mijn leven is nu niet meer zo moeilijk, maar toch…

… ik denk elke dag wel een keer aan Rutger Kopland. Of nou ja: aan bovenstaand gedicht. Dat komt omdat ik, als stadstuinierder-in-de-dop en fanatiek moestuintjesverzamelaar, een aantal sla-plantjes in de vensterbank heb staan.

Jonge sla, weliswaar níet in september, die weerloos over de randen van hun vochtige potjes hangt.

Van die tere, lichtgroene blaadjes… of nou ja: blaadjes? Mijn sla-plantjes doen het beter dan goed voor ze is. Ze staan te blaken in hun bakjes, met grote sappige bladeren die er heerlijk mals uitzien. En toch…

En toch: ik heb grote moeite met het opeten ervan.
Dankzij Rutger.

Ook mijn kinderen zijn geen grote sla-fans.

“Ik ben toch geen eekhoorn?” vindt Jet. “Waarom moet ik dan blaadjes eten?”

Maar goed, in dat sla-vermijdende gedrag gaat hopelijk gauw verandering komen, want ik weet stiekem al dat Meriam morgen een geweldige #MoestuinMaaltje Sla heeft! En dan moet ons Albert Heijn Moestuintje Sla er toch écht aan geloven…

MoestuinMaaltje met… sla

44 miljoen mini-moestuintjes gaf Albert Heijn weg. 44 miljoen!
Tuurlijk, dat zaaien is leuk – maar wat moet je straks met die bossen peterselie en die bergen radijs? Simpel: een #moestuinmaaltje maken!

Elke week een MoestuinMaaltje

mini-moestuin-door-diana-van-ewijk

MeriamMarlis** en ik delen iedere week een recept op basis van de mini-moestuintjes van Albert Heijn. Want: over een paar maanden komt iedereen om in de peterselie – en wat moet je daar nou mee koken? En wat is nou écht lekker, met spinazie?

Makkelijke recepten zijn het, die je kunt maken met de kinderen. Lekkere recepten bovendien, waarmee je met plezier je rucola-berg en andijvie-lawine opeet – daar sta ik hoogstpersoonlijk voor in.

Morgen op dit blog dus een #MoestuinMaaltje – met sla!

Nieuwsgierig naar vorige moestuinmaaltjes?

>> bekijk moestuinmaaltje Radijsjes
>> bekijk moestuinmaaltje Wortel
>> bekijk moestuinmaaltje Spinazie
>> bekijk moestuinmaaltje Rucola

 

 

 

 

Comments

comments

In categorie: Gedachten, MoestuinMaaltje

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *