Gedachten
comments 3

MoestuinMaaltje: Sla Sushi

Meriam-Beek-Diana-van-Ewijk

… geen idee eigenlijk hoe deze oer-Hollandse krop aan zijn naam komt. Omdat het boterzacht is misschien… Mooi felgroen, ronde, golvende blaadjes, een zacht, fris zoetige smaak- veel Hollandser kun je het niet krijgen. Deze week maken we een #MoestuinMaaltje met…

… botersla, ook wel kropsla genoemd!

En voor de afwisseling (en het oog dat ook wel eens wat anders wil!) heb je ook eikenbladsla, Romaine sla, of – uit het mooie Italië- Lollo Rosso. Maar goed. Wij oogsten botersla uit ons moestuintje, dus we gaan met botersla aan de slag.

Botersla is een makkelijke moestuingroente…

Het groeit snel, in circa 8-12 weken heb je een krop, maar je kunt ook losse blaadjes oogsten en hoeft dus niet te wachten tot het een krop is, zo heb je er al snel best veel van!
Fijn natuurlijk, maar zo eet je ook al gauw wekenlang sla… En dan is een serie fijne sla-recepten wél zo handig.

… maar van oudsher geen culinaire hoogvlieger

Volgens Jamie (je kent hem wel: Oliver) is het zo’n mooi ingrediënt dat er maar weinig extra voor nodig is. Ik weet niet, hoor… ik herinner me vooral de sla van mijn oma, met slasaus uit een fles, en een gekookt ei, tomaat en een fijn gesneden uitje (die je dan de rest van de avond opboerde met een zure nasmaak van de slasaus). Of als garnering onder de huzarensalade op een feestje… Geen superfijne culinaire herinneringen.
Dat kan toch wel anders?

Sla Sushi

moestuin-recept-diana-van-ewijk

Om mijn kinderen die sla-treurnis te besparen, besloot ik mijn krop op te rollen. En geloof me: hoewel de ingrediënten en bereiding haast te simpel lijken om iets lekker op te leveren, is het dat wel! Dé manier om je sla-oogst weg te werken.**

Helemaal voor kinderen, want lekker spelen met je eten, zelf iets in elkaar draaien, welk kind vind dat nu niet heerlijk?

Ingrediënten Sla Sushi
Photo 26-04-15 16 05 40

 • 1 kropsla
 • 5 tomaten, in reepjes
 • 1 avocado, in reepjes
 • 1 ons bacon (of ontbijtspek, vind ik net wat lekkerder en makkelijker bakken)

Bereidingswijze Sla Sushi

 • was de slablaadjes
 • bak de bacon knapperig
 • snij de tomaten in reepjes, verwijder het zaad
 • snij de avocado in de smalle reepjes
 • leg een paar reepjes tomaat, avocado en een plakje bacon in het slablaadje (evenwijdig aan de nerf) en vouw ‘m dicht. Steek er evt nog een prikker in.
 • eventuele extra toppings: kruimels blauwe kaas of een hard gekookt ei.
 • TIP: je kunt de avocado ook vervangen door een beetje yoghurt-mayonaise.

>> download het recept MoestuinMaaltje Sla Sushi

Helemaal makkelijk doen? Zet alle ingrediënten in mooie schaaltjes op tafel, doe er een paar voor en laat daarna de kinderen lekker zelf een paar sushi’s in elkaar rollen, smullen maar. Knoeien mag!

meriam-beek-diana-van-ewijk

Een bewezen succes: zelfs E. en J. (laatstgenoemde geen groenvoerfan) vroegen om nog een sushi, en nog één, en nog één – ah, please?

Kweekweetje Sla:

Pas op voor slakken, die zijn dol op sla! Wil jij je sla lekker zelf opeten, bedek je jonge sla-plantjes dan met vliesdoek. Ook slim: zet ze dicht bij salie – daar houden slakken helemaal niet van.

Wil je meer slimme kweekweetjes?

Kijk op mijn persoonlijke blog voor meer slimme kweekweetjes en groene handigheidjes. Inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord.

 

Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, plus ons speciale #MoestuinMaaltje-snijplankje) deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten.

 Volgende week: een moestuin recept met dille!

 

*) Een #MoestuinMaaltje is een makkelijk moestuin recept, gebaseerd op één van de 20 soorten mini-moestuintjes die Albert Heijn heeft uitgedeeld. Recepten die niet alleen lekker zijn (ook voor kinderen), maar ook makkelijk om te maken (samen met je kinderen). Ook geven we per groente- of kruidsoort een slim kweekweetje, zodat de kans dat je ook echt kan oogsten van je AH moestuintje groter wordt. Uitprinten en bewaren dus, want je kunt nog tot ver in september blijven oogsten!

**) En doet jouw kropsla het ontzettend geweldig goed – en komt zelfs de sla sushi je neus uit? Dan kun je er altijd nog soep van maken. Daar gaan namelijk vier kroppen tegelijk in!

 

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

3 comments

 1. Pingback: MoestuinMaaltjes: 20 x eten van de Moestuinpotjes

 2. Pingback: Zelf groente spread maken: Sla Spread (Ggggroente-recept)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *