MoestuinMaaltje, Recepten
comment 1

MoestuinMaaltje: Veldsla-Stamp

wpid-moestuinmaaltje-veldla-stamppot-ingredienten.jpeg

Aan het eind van de zomer (en, lijkt de laatste dagen wel: het begin van de winter, want foei, wat is het kóud!) zijn wij ook aan het eind van de serie MoestuinMaaltjes gekomen… Daarom vandaag het laatste recept met onze keukenraamvensterbankoogst (goed scrabble-woord): veldsla!

Laatste keukenraamvensterbankoogst…

Uit de moestuin komt zomers veel sla. Mooie groene, zachtbladerige botersla, knapperige ijsbergsla, roodkleurige eikenbladsla, krulsla zoals lollo rosso of bianco, etc… allemaal anders – maar allemaal sla. Dat is voor sommigen dan ook een groot punt van kritiek op de Hollandse moestuin (én op de groentepakketten en andere voorzieningen zoals Rechtstreex). De hele zomer eet je veel sla, sla, sla…

De laatste blaadjes

Nu komen zo’n beetje de laatste blaadjes van het land. De meeste spinazie is al geoogst en verdwijnt naar binnen in de kas. Een aantal slasoorten en bladgroenten houdt het nog wel even vol. Zo oogstte ik vorige week vers van het land een vergiet vol Little Gem en snijbiet. Die ik samen met een groep kinderen tijdens een workshop in een MoestuinMaaltje Popeye Smoothie verstopte, in plaats van spinazie. En zit er deze week weer een eikenbladsla in ons groentepakket.

Veldsla…

wpid-moestuinmaaltje-veldla-stamppot.jpeg

Helemaal nieuw, aan het eind van het moestuinseizoen, is er dan veldsla! Kleine malse blaadjes, heel mooi en lekker zacht van smaak en structuur; een welkome afwisseling. Deze slablaadjes liggen mooi op je bord, en passen dus in elke salade. Maar mocht je de sla en salades nu echt zat zijn, dan past veldsla ook heel goed in een stamppotje, zomers en ‘s winters!

… met verse worst!

In dit stamppotje bijvoorbeeld, die extra bijzonder is, want: zonder aardappel, maar mét knolselderij. En om het af te maken een lekkere worst** erbij (die we nog in de vriezer hebben liggen van het enorme portie worst die man T. afgelopen oogstfeest*** maakte bij de worstenworkshop van Wildvleesch, heel erg leuk en lekker!). Ik weet wat wij gaan eten vanavond!

Anders dan anders dus, maar het blijft… sla :-)

Ingrediënten Veldsla-stamp

 • veldsla
 • 1 knolselderij
 • 200 gr spekjes
 • scheutje witte wijnazijn
 • room
 • zout en peper (naar smaak)

Bereidingswijze Veldsla-stamp

 • Was de veldsla en verwijder evt. de kleine worteltjes en laat goed uitlekken.
 • Maak de knolselderij schoon en snijd in blokjes. Kook in ruim water en een snuf zout. 
 • Bak de magere spekreepjes zonder olie uit in een koekenpan, tot ze lekker knapperig zijn. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Sprenkel er een paar drupjes witte wijnazijn overheen, dit geeft een lekkere bite.
 • Als de knolselderij gaar is, zet je er de staafmixer op en maak je er puree van. Een scheutje room maakt het extra luchtig en romig.  
 • Doe de knolselderijpuree in een pan en schep de spekjes er doorheen. Lepel er vervolgens de veldsla door, kijk zelf hoe veel je wilt. 

Lekker met een runderworstje en een lik grove mosterd. De zoetige smaak van de knolselderij combineert goed met de zachte veldsla en zoutige spekjes.

>> download het moestuin recept MoestuinMaaltje VeldslaStamp <<

Kweekweetje Veldsla

Veldsla, ook wel korensla of ezelsoor genoemd, is eigenlijk helemaal geen sla, maar bladgroente met een beetje nootachtige smaak. Het is heel gezond en rijk aan vezels, vitamine C, ijzer, calcium en foliumzuur. Heel goed dus met de naderende natte herfst. Binnen kun je veldsla ook goed telen, dus heb je zin in een leuk winter-moestuinproject, zaai dan wat veldsla in een pot!

Wil je meer slimme kweekweetjes?

Letterhand-Veldsla-kl

 

Kijk op mijn persoonlijke blog voor meer slimme kweekweetjes en groene handigheidjes. Inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord.

Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, plus ons speciale #MoestuinMaaltje-snijplankje) deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten.

 

En nu dan?

Ggggroente-bloemkool

Is er leven na de MoestuinMaaltjes? Jazeker! Want hoewel je al die groenten nu niet meer zo makkelijk uit eigen tuin oogst, is het juist in de winter extra belangrijk om gezond te eten: veel groenten dus. 

Daarom gaan we volgende week verder met Gggroente – gemakkelijk, gezonde en goedkope Ggggroente-gerechten! 

De eerste twee Ggggroente-gerechten staan al online:

Tot volgende week!

 

 

*) Een #MoestuinMaaltje is een makkelijk moestuin recept, gebaseerd op één van de 20 soorten mini-moestuintjes die Albert Heijn heeft uitgedeeld. Recepten die niet alleen lekker zijn (ook voor kinderen), maar ook makkelijk om te maken (samen met je kinderen). Ook geven we per groente- of kruidsoort een slim kweekweetje, zodat de kans dat je ook echt kan oogsten van je AH moestuintje groter wordt. Uitprinten en bewaren dus, want je kunt nog tot ver in september blijven oogsten!

**) die je natuurlijk ook weg kunt laten. Of waar je het velletje weer vanaf kunt halen, om balletjes van het worstvlees te draaien, zoals Diana deed, op de foto hierboven :-)

***) Rotterdamse Oogst, het jaarlijkse Oogstfeest in Rotterdam West

Comments

comments

In categorie: MoestuinMaaltje, Recepten

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

1 comment

 1. Pingback: Lekker Lokaal Weekmenu #3: Pittige Pompoenstoof, Veldsla-stoemp en Bietenbake -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *