Spruitjessoep met Cheddar

wpid-soupe-de-la-semaine-spruitjessoep-kom.jpeg

Gemalen poppenstront – dat is het antwoord op de vraag wat we vanavond eten.  Met gouden streepjes, als ze aandringen. Vroeger háåtte ik het, als mijn moeder dat zei, maar (zoals dat wel vaker gaat als je ouder wordt) inmiddels begrijp ik haar volkomen.

Niets zo irritant als een kind dat al bij voorbaat haar neusje ophaalt. Dat ‘Gadver, wat góór!’ roept als je iets anders zegt dan pizza, patat of pannenkoeken. En dus aten we ook vorige week in theorie Gemalen Poppenstront – en zette ik in de praktijk een pan dampende Spruitjessoep op tafel. Soep van spruitjes, met gebakken spruitenblaadjes erbovenop. Lekker!

Spruitjessoep met Cheddar

wpid-soupe-de-la-semaine-spruitjessoep-prep.jpeg

Spruitjes – die lusten mijn kinderen alleen als ik ze op mijn oma’s manier maak: met flink wat knoflook, ui en sambal. Maar deze spruitjessoep is ook goed ontvangen, al blijven ze er – meer voor de vorm, heb ik het idee – toch een beetje tegen bokken :-)

Wij grote mensen vonden deze spuitjessoep érg lekker, dus die komt deze winter nog vaak op tafel! En vast ook wel op een Wilde Wereldsoep-Avond of in de Soepbakfiets* op Rotterdamse Oogst…

Ingrediënten Spruitjessoep met Cheddar

wpid-soupe-de-la-semaine-spruitjes-soep.jpeg

  • 500 gram spruiten, de kontjes eraf en door de helft gesneden. Bewaar een flinke handvol mooie blaadjes, om later mee te garneren.
    TIP: vind je het moeilijk om de spruitenblaadjes netjes van de spruiten af te halen? Snijd dan gewoon een groter kontje van de spruiten af, dan gaat het een stuk makkelijker.
  • 200-250 gram (ongeveer de helft van de hoeveelheid spruitjes dus) kruimige aardappel, geschild en in blokjes gesneden. 
  • 5 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 liter bouillon (zelfgetrokken, of doodgewone groentenbouillon)
  • 1 rode peper, pitten en zaadlijsten verwijderd, gehalveerd en in reepjes gesneden.
  • sap van een halve citroen
  • 125 ml slagroom
  • 50 gram cheddarkaas
  • 25-50 gram boter
  • scheutje melk
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze Spruitjessoep met Cheddar

  • fruit de knoflook aan, een paar minuten, zodat de boter de smaak van de knoflook opneemt,
  • doe de gehalveerde spruitjes erbij,
  • giet de melk bij de spruitjes (zoveel dat ze tot aan hun buik in de melk staan), doe het deksel terug op de pan en laat een minuut of 10-15 op laag vuur smoren,
  • voeg de aardappelblokjes, het citroensap en 1 liter bouillon toe, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes sudderen, totdat de aardappelblokjes ook gaar zijn. 
  • Pureer met de staafmixer tot een gladde massa.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Voor de Cheddarkaassaus
Verwarm in een klein pannetje de room en laat er de geraspte cheddarkaas in smelten. Voeg flink wat versgemalen zwarte peper toe. Laat de room vlak voor het serveren wat afkoelen, zodat ‘ie dikker wordt.

Voor de topping
Verhit in een koekenpan een eetlepel olijfolie en bak daarin de rode peperreepjes aan. Voeg na een paar minuten de blaadjes van de spruiten toe en bak ze een minuut of wat mee. Doe in een schaaltje. Bak nu, in dezelfde pan, de pijnboompitten goudbruin. Meng met de spruitenblaadjes en de gebakken peperreepjes.

Serveer de Spruitjessoep met een sliert Cheddarkaassaus en de gebakken spruitenblaadjes.

Eetze!

 

*) koolraap-soep-met-mosterd-en-appel-receptNaast onze Wilde Wereldsoep-avonden bij Stroop verkopen Sarina en ik onze Spangense Groentensoepen ook op Rotterdamse Oogt – vanuit een Soepbakfiets!

soephoofd-soepbakfiets

Benieuwd? Kom lekker proeven! Wij serveren vandaag een pittig Koolraap-Mosterdsoepje én een zachte Pompoen-Appelsoep. €4,00 voor soep met brood – daar warm je gegarandeerd van op :-)

>> lees meer over de Rotterdamse Oogst-markt

Comments

comments

3 Comments

  1. Pingback: Soephoofd pro (over 40 worden, kleine doelen en een gezonde midlife crisis) - Diana van Ewijk

  2. Pingback: Lekker Lokaal Weekmenu: Konijnenstoof, Koolraaptaartjes en Kaasfondue - Diana van Ewijk

  3. Pingback: Een simpeler leven: elke dag soep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *