Baked Potato-soep

Baked-potato-soep

Nu we allemaal welgevoeglijk zeiknat zijn geregend (en sommigen onder ons 4x – op één dag), kan ik zonder gewetenswroeging weer eens een ultiem comfort food*-soepje op het menu zetten. Baked Potato-soep!

Wie online gaat zoeken naar hèt Baked Potato-soep komt bedrogen uit: er zijn net zoveel varianten op deze soep van gepofte aardappels als er zijn van homemade tomatensaus.

Baked Potato-soep op zijn Diana’s

soupe-de-la-semaine-baked-potato.jpeg.jpg

Mijn variant Baked Potato-soep bevat lekker veel kaas en room – en voor de echt enorm natgeregenden onder ons: ook nog spekjes, bij wijze van extra topping…

Bonus: tijdens het poffen van de aardappels ruikt je hele huis naar warm en winters. Naar op de bank kruipen, gezellig onder een dekentje, met een goed boek – en natuurlijk met een grote kom Baked Potato-soep :-)

En maak je eerst nog een lekkere boswandeling, dan kun je zonder gewetenswroeging wel twéé grote kommen Baked Potato-soep opscheppen!

Baked Potato-soep
Deze Baked Potato-soep is de ultieme comfort food: romig, kazig, met grote brokken gepofte aardappel en een flinke hand bieslook. Laat maar komen, die regenbuien!
Write a review
Print
Ingredients
  1. 5 aardappels, schoongeschrobt, met schil
  2. 1 ui
  3. 1 ½ liter bouillon (ik gebruikte de tuinkruidenbouillon van Zonnatura)
  4. 1 stengel bleekselderij
  5. 115 gram geraspte kaas (liefst Cheddar, maar lekker belegen mag ook)
  6. 2 eetlepels bloem
  7. zout en peper
voor de topping
  1. bieslook
  2. zure room
  3. uitgebakken spekjes (eventueel)
Instructions
  1. leg de aardappels op een ingevette bakplaat en prik in elke aardappel wat gaatjes, met een vork. Bestrijk met olijfolie, bestrooi licht met zout en schuif in een voorverwarmde oven (Stand??)
  2. pof de aardappels in 45 minuten tot ze er mooi bruin uitzien en de aardappels iets meeveert als je erop drukt.
  3. laat afkoelen en snijdt in schijven van 2 cm dik.
  4. verhit de boter in een pan, voeg de uien toe, laat 10 minuten zweten, op laag vuur, met het deksel op de pan. Voeg de bleekselderij toe en laat nog eens 10 minuten zweten. Let op dat de groenten niet bruin worden - zet eventueel het vuur lager.
  5. voeg de bloem toe, roer goed door en bak een minuut mee
  6. voeg de aardappels toe, plus het zout en de peper. Bak 5 minuten.
  7. voeg de bouillon toe en laat 30 minuten sudderen.
  8. voeg de kaas toe en laat smelten.
  9. stamp het geheel met een stamper tot een grove soep.
Notes
  1. Serveer met een lepel zure room, een handje bieslook-ringetjes, extra kaas en eventueel uitgebakken spekjes.
http://www.dianavanewijk.nl/
NOOT: pof de aardappels op 180 graden celsius.
Lees- en kookze!

 

*) Het grote voordeel van het eind van de zomer? Dat de herfst weer begint! Ik ben dol op dit seizoen, ondanks (of eigenlijk: dankzij) alle hoosbuien. Want je wordt wèl zeiknat, maar niet door en door koud. Tel daarbij op de vallende blaadjes, onverwachts zwoele avonden die toch al lekker donker zijn, thee met uitzicht op een hagelbui en de meest fantastische regenbogen… yep, de herfst is één van mijn favoriete seizoenen!

**)

Luister tijdens het poffen der aardappels lekker naar het ultieme herfstlied!

Comments

comments

1 Comment

  1. Pingback: Lekker Lokaal Weekmenu 39: slow stoof & pompoenpasta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *