Melanzane Parmigiana met Aubergines (ecotarisch seizoensrecept – winter)

Gegrilde aubergine met tomaat, kaas en basilicum uit de oven, à la Sophia Loren; dat klinkt als comfort food - en dat ís het ook! En het is nog gezond ook, want deze lasagna maak je met plakken gegrilde aubergine i.p.v van lasagnevellen. Zo kom je wel aan je 200 gram groenten per dag :-)

Gegrilde aubergine met tomaat, kaas en basilicum uit de oven, à la Sophia Loren; dat klinkt als comfort food – en dat ís het ook! En het is nog gezond(er) ook, want deze lasagna maak je met plakken gegrilde aubergine i.p.v van lasagnevellen. Zo kom je wel aan je 200 gram groenten per dag :-)

En okee, kaas is niet per se ecotarisch, maar wel heel lekker. Als je de rest van de dag weinig tot geen zuivel nuttigt, en ook geen vlees eet, dan kan dit best een keer. Heel goed om een donkere dag mee af te sluiten, zo’n schaal Melanzane Parmigiana met Aubergines!

Melanzane Parmigiana met Aubergines

Ook erg handig aan dit recept: als je de voorbereidingen hebt getroffen, hoef je als je ’s avonds moe bent, alleen maar de oven aan te zetten. Dit is dus de perfecte tegenhanger van de snackbar: het kost net zoveel tijd, maar is vele malen gezonder – en eigenlijk ook veel lekkerder :-)

Ingrediënten Melanzane Parmigiana met Aubergines
  • 4 aubergines
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geplet en in plakjes gesneden
  • 800 g gepelde tomaten in blik
  • 100 g Parmigiano Reggiano, geraspt
  • 250 g ricotta
  • pangritata (hier vind je het recept voor pangritata. Heb je dat niet? Gebruik dan paneermeel, liefst zo grof mogelijk.

Voor je begint: snijd de aubergines in dunne plakken (ongeveer een halve cm), maal er zout en peper overheen en laat 15 minuten tot een uur ‘zweten’.

  • Maak de tomatensaus: bak de ui aan, een paar minuten tot ze glazig ziet. Voeg de knoflook toe, en na een paar minuten ook de gepelde tomaten. Breng de saus op smaak met peper en zout en laat 15 minuten zachtjes koken.
  • Grill intussen de plakjes aubergine in de pan: verhit 4 el olijfolie in een ruime koekenpan en bak de aubergines in 6 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier. Zorg wel dat de aubergines direct de bodem van de pan raken, bak dus in gedeeltes.
  • Of: grill de plakjes aubergine in de oven: Dep de plakken aubergine droog en leg ze op een licht met olie ingevette bakplaat. Sprenkel er de rest van de olijfolie over en bestrooi ze met zeezout en versgemalen peper. Gril de plakjes 2-3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze op de bakplaat afkoelen.
  • Verhit de oven tot 200 °C.
  • Schep een opscheplepel tomatensaus in een ronde ovenschaal van 30 cm doorsnee. Leg er een enkele laag aubergine in en bestrooi met de geraspte kaas. Maak nog zo’n laag. Schep de overgebleven tomatensaus erover en eindig met ricotta, geraspte kaas en de pangritata.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 20 min. in de oven. Verwijder na een half uur de folie en bak de parmigiana nog 30 minuten tot de bovenkant goudbruin is en de saus borrelt. Laat hem voor het opdienen een paar minuten staan.

Eet smakelijk!

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *