Gedachten, Sjieke Soep, Soep
comment 1

Romige en snelle Spruitjessoep met yoghurt en pangritata

romige-spruitjessoep

“Wat eten we vanavond?” – dat is toch wel de meest-gestelde vraag aan iedereen met kinderen – of ben ik nu een uitzondering? De daarop volgende discussie verliep bij ons tot voor kort altijd hetzelfde. En kende ook dezelfde (dramatische) afloop.

De discussie die op de vraag volgde verliep namelijk ongeveer zo:

– Kind: “Wat eten we vanavond?”
– Ik: “Iets heel lekkers!”
– Kind, wantrouwig: “Wat dan?”
– Ik, triomfantelijk: “Spruitjessoep!”
– Kind, boos wegstampend, mompelend; “Rótmama!” (of woorden van gelijke strekking)

Yep. Het woord spruitjessoep stond altijd garant voor lelijke gezichten en chagerijnige buien… maar nu niet meer! Gisteren maakte ik namelijk deze romige, snelle spruitjessoep. En dat was, moest zelfs mijn spruitjeshatende achtjarige toegeven, een doorslaand succes.

Romige en snelle Spruitjessoep

romige-spruitjessoep-ingrediënten

Het recept voor deze romige spruitjessoep vond ik vorige week in de Volkskrant. Ik las het in een café, maar mocht de krant, toch al stukgelezen en van gisteren, gelukkig meenemen. Bij het ingrediënt gembersiroop moest ik even fronsen, maar juist dat ingrediënt maakt de soep zo lekker! En natuurlijk het feit dat de spruitjes in melk worden gekookt. 

Ingrediënten Romige en snelle Spruitjessoep

 • 500 g spruitjes, schoongemaakt, gehalveerd
 • 100 g kleine bruine of groene (Puy)linzen (Wil je de soep echt snel klaar hebben, gebruik dan 300 gram kant-en-klare linzen. Spoel ze wel eerst goed af, om toegevoegd zout en dergelijke te verwijderen)
 • 1 l (half)volle melk
 • 1/2 eetl. gedroogde tijm
 • 1 teen knoflook, fijngehakt
 • 2 1/2 groentebouillonblokjes
 • 1 eetl. gembersiroop

Bereidingswijze Romige en snelle Spruitjessoep

 • Kook de linzen in 20 tot 25 minuten gaar en giet ze af.
 • Doe de spruitjes met melk, tijm, knoflook en bouillonblokjes in een pan, breng aan de kook en kook ze op laag vuur in ongeveer 10 minuten gaar. Roer regelmatig om overkoken te voorkomen.
 • Pureer de soep met een staafmixer glad en roer de linzen en gembersiroop erdoor. Breng zonodig op smaak met zout en peper.
 • Schep de soep in warme kommen en doe in elke kom een lepel yoghurt. Bestrooi met pangritata en serveer er geitenkaastosti’s bij!

>> bekijk het recept voor Romige en snelle Spruitjessoep op Volkskrant.nl

Extra Soep Tip:

wpid-soephoofd-knoflook-pangritata-1.jpeg

Deze spruitjessoep is overigens érg lekker met een lepel dikke yoghurt en pangritata, ofwel met knoflook en ansjovis gebakken broodkruim.
> bekijk het recept voor pangritata

Nog sneller soep maken van spruitjes?

Eet gezonder, bespaar meer, verspil minder: maak met SoepStarter snel en makkelijk soep van groente die je anders weg zou gooien.

Dat kan, met de Franse SoepStarter. Daarmee maak je binnen een kwartier gezonde groentesoep van willekeurig welke groenten je nog over hebt; zonder bouillonblokje, zonder gedoe. Ideaal voor een restje overgebleven spruitjes, aardappels en bijvoorbeeld een ui :-)

>> bestel Franse SoepStarter

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Sjieke Soep, Soep

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

1 comment

 1. Pingback: Foodie Tips #4: van roof top restaurant tot pindasoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *