Maak zelf duurzame pesto (ecotarisch recept)

pesto-van-raapsteeltjes-soephoofd.jpeg

Pesto – een geweldige uitvinding. Met een potje pesto maak je in een handomdraai (en ja, dat kun je bijna letterlijk nemen) een lekkere avondmaaltijd. Maar ja… een potje pesto, da’s lang niet altijd duurzaam. En als ‘ie wel duurzaam is, is ‘ie vaak niet te betalen. Daarom vroeg ik Circular Chef Arabelle van Aartrijk (van Food & Footnotes) om haar recept voor ecotarische pesto. 

Ik maakte al vaker no waste pesto (je kunt pesto namelijk maken van iedere bladgroente die in je groentela ligt te verpieteren. Handig tegen food waste!) maar gebruikte vaak nog wel pijnboompitten en Parmezaanse kaas. En dat kan dus duurzamer.

Hoe maak je seizoensgebonden pesto?

BlueCity-Circulaire-Economie-2018-oktober52

“Simpel,” zegt Arabella, “met lokale pitten of noten van eigen bodem en zonder kaas. Door de pitten weken ontstaat een kruimelige crème die lijkt op de consistentie van traditionele pesto.”  En die pijnboompitten dan? Die zijn niet echt duurzaam, toch? “Klopt, maar je kunt iedere pit (denk: pompoenpitten!) of vindbare noot gebruiken als alternatief voor pijnboompitten. Lekker wildplukken dus!”

Tot slot: je kunt deze pesto dus met de seizoenen mee maken. Zo maak je seizoensgebonden groene pesto maken met bijv. doperwten, peterselie, broccoliroosjes, boerenkool of… raapstelen. Of spinazie, rucola of snijbiet…

Recept voor seizoensgebonden pesto

kliekjescollectief

Deze seizoensgebonden pesto is niet alleen superduurzaam, maar ook superlekker! Eet ‘m in een Pasta Pesto, of op een broodje oude kaas – vooruit, dat is dan weer minder duurzaam, maar omdat je geen kaas in de pesto gebruikt, kom je er redelijk mee weg :-)

Ingrediënten pesto met zonnebloempitten

  • 30 gram verse basilicum 
  • 100 gram geweekte (zonnebloem)pitten (week de zonnebloempitten in water, ten minste 4 uur, maar een nachtje weken mag ook)
  • sap van 1/2 citroen 
  • 1 teen knoflook 
  • 3 eetlepel extra vergine olijfolie (wil je geen olie gebruiken, vervang de olie dan door water) 
  • 3 eetlepels water 
  • 150 gram gekookte (diepvries) doperwten 
  • optioneel: 2 eetlepels edelgistvlokken (of Parmezaanse kaas, beide voor wat extra umami)
  • flinke snuf zeezout
  • eventueel wat peper 

Bereidingswijze pesto met zonnebloempitten 

  • Week de zonnebloempitten (minstens 4 uur, of gewoon de hele nacht)
  • Was de basilicum (of de groene bladgroenten)
  • Kook (of ontdooi) de doperwten even 5 minuutjes.
  • Giet de doperwten af.
  • Doe alle ingrediënten voor de pesto in de blender of keukenmachine (dit kan eventueel ook met een goede staafmixer) en meng tot een romige pesto.
  • TIP: Voeg meer water toe als je van een dunnere pesto houdt en minder water voor een dikkere pesto. 

Eerder deelden we al deze Slazak Pesto, onkruidpesto (van zevenblad) en raapstelenpesto.
> lees hier waarom supermarktpesto vaak geen succes is.

 

Comments

comments

Filed under Ecotariër

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *