Gedachten, Soep Enzo
comments 7

Knoflook-Pangritata (Oud Brood Recept)

wpid-soephoofd-knoflook-pangritata.jpeg

Er is weinig wat ik zo lekker vind als brood. Simpel maar goed gebakken brood. Zo’n stevige zuurdesem met een krakerige korst. Of een fluffy pita-broodje. Of een goedgevuld krentenbrood (met amandelspijs, natuurlijk!).

Toch eet ik niet veel brood* – en dus blijft er hier in huis altijd veel brood over. Hoog tijd om een goed oud brood recept te delen dus!oud-brood-recept

Het brood dat bij ons thuis het vaakst overblijft, is bruinbrood. Een kapje van ons broodbakmachinebrood (lekker, maar binnen één dag al kneiterhard), een half Turks brood (over van de Wilde Wereldsoep-avonden in Stroop), een sneu stukje zuurdesem dat achterin in de broodtrommel ligt weg te kwijnen…

Oud Brood Recept: Turks Brood

oud-brood-receptWij zijn niet de enigen die vaak en veel oudgeworden Turks brood in huis hebben. Sterker nog: in onze Rotterdamse wijk is sinds kort zelfs een heuse Broodbroeder actief.

“In grote steden is het verboden om brood buiten aan de dieren te voeren. Maar wat moet je er dan mee? Je kan het aan de broodbroeder geven, hij zamelt het in en zorgt dat het als voedingsstof terug gaat naar de natuur.” – Broodbroeder Titus

Broodbroeder Titus maakt volgende week een broodsoep van in de buurt gered brood – maar hij zette me ook aan het denken. Want inderdaad, al dat brood dat op straat eindigt, dat is toch doodzonde? Zeker als diezelfde broodweggooiers ’s middags bij de Albert Heijn paneermeel kopen. Of ’s avonds saaie soep eten… Twee dingen die je met oud brood in huis helemaal niet hoeft te doen.

Oud Brood Recept: Knoflook Pangritata

oud-brood-recept

Dit recept is zo ontzettend makkelijk. En zo ontzettend smakelijk… als je het eenmaal in de vingers hebt, gooi je nooit meer oud brood weg. En, vooral belangrijk: eet je nooit meer saaie soep of pasta.

Pangriwatta?

Oh ja, ik zal eerst even uitleggen wat pangritata is. Pangritata (ook wel Poor Man’s Parmesan) is niets anders dan in olijfolie krokant gebakken stukjes brood met kruiden, knoflook, zout en voor de niet-vegans onder ons: een ansovisfiletje.

Knoflook-Pangritata: ingrediënten

 • twee sneden oud brood
 • 1 blikje ansjovis op olijfolie
 • tijm (of andere verse kruiden naar keuze, bijvoorbeeld oregano)
 • 2 teentjes knoflook

Knoflook-Pangritata: bereidingswijze

 • snijd het brood in blokjes
 • snijd de ansjovis klein (bewaar de olie!)
 • ris de tijmblaadjes van de stokjes en hak ze klein
 • verhaksel alles (samen met de olie van de ansjovis) tot een fijn kruimelmengsel
 • verhit olijfolie in de pan en bak het kruimelmengsel een minuut of 10, 20 op middelhoog vuur tot het lekker krokant is.
  LET OP: broodkruim brandt snel aan, dus als het al een poosje bakt, zet je het vuur lager.

Pro-tip: ik vermaal de pangritata weleens tot heel fijn kruim in de keukenmachine. Heerlijk!

 

Comments

comments

7 comments

 1. Pingback: Lekker Lokaal Weekmenu #9: Hot Hot Dog, Kool-Karweistoof en Spruitengnocchi -

 2. Pingback: Groentezooi #4: Meer groente eten - 4 tips om het leuk te houden

 3. Pingback: Makkelijke Soep Recepten

 4. Pingback: Minder voedsel verspillen: 5 tips

 5. Pingback: Romige en Snelle Spruitjessoep met yoghurt en pangritata

 6. Ernestien zegt

  Hoi Diana, zo juist gemaakt deze pangrita en het is echt heel lekker. Mijn kritische kinderen hebben er lepels van in hun soep gegooid. Heel veel dank dus voor dit recept. Ik wilde eerst vragen of je het ook kunt bewaren maar dat is bij nader inzien dus helemaal niet nodig….

  • Leuk om te horen, Ernestien! Je kunt pangritata, als je ‘m goed hebt uitgebakken, prima bewaren – zelfs wel een paar weken. Maar eerlijk is eerlijk: dat is bij ons ook niet heel vaak nodig :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *