Lekker Lokaal Weekmenu #9: Hot Hot Dog, Kool-Karweistoof en Spruitengnocchi

Hot-Dogs-mit-Sauerkraut-e4e3ed5c2adc7feda2d9c79a62a3a988_fjt2011040221

Bye bye februari, bye bye Voorjaarsvakantie – het is weer de hoogste tijd voor het gewone leven! Morgen begint maart, de krokusjes komen op, en we hebben de eerste mensen alweer in korte broek (ja, echt!) zien rond lopen. En toch… laat de lente nog even op zich wachten….

Ons Lekker Lokaal Weekmenu staat daarom weer boordevol met stevige gerechten. Een beetje veel vlees, deze week, maar dat heb ik altijd, zo tegen het eind van de winter… Het zal de holenvrouw in mij wel zijn :-)

Klik & kookze!

Lekker Lokaal Weekmenu** op basis van seizoensgroenten

Hieronder vind je vijf gerechten. Je kunt de titel van ieder gerecht aanklikken, waarna je bij het recept komt. Klik & kookze!

1. Pompoensoep met appel
geroosterde-pompoen-appelsoepHet pompoenseizoen (dat rijmt!) is bijna afgelopen… Deze week verkopen we nog verrassingspompoen en witte pompoen, en dan is het klaar. Snel nog zo’n lekker pompoensoepje maken dus, want pompoen zit bommetjevol vezels, vitaminen en mineralen (denk: ijzer – broodnodig in de winter!) en is licht verteerbaar.

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • pompoen
  • appel
  • ui

Geen zin om te koken? Wij serveren vrijdag as Spangense Pompoensoep tijdens de Wilde Wereldsoep-avond in Stroop!

2. Hot Hot Dogs met Hot Kraut (of Curtido)

Hot-Dogs-mit-Sauerkraut-e4e3ed5c2adc7feda2d9c79a62a3a988_fjt2011040221Af en toe een broodje als avond-eten – dat mag best, vind ik. Afgelopen zaterdag was dat een Broodje Hotdog – maar dan wel Deluxe :-) Met een kwart rookworst, een flinke schep Curtido Kraut en een dito schep gekaramelliseerde uitjes… Mjam!
Erbij een flinke mok groentesoep (die had ik nog over, want soep kook ik altijd teveel – speciaal voor dit soort gelegenheden), dus stiekem nog best gezond ook. 

Je vindt het recept onderaan deze post!

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:

  • Hot Kraut of Curtido Kraut (van Ferme Kolen, bij Groenten en bij Smaakmakers)
  • Rookworst (van Van Bijten, ieder een kwart, doormiddengesneden na het verwarmen)
  • Uien (Klompe)
  • Broodjes (van Het Blauwe Hek)

3. Gnocchi met Spruiten en Spek

gebakken gnocchi spruiten

(beeld via Allerhande)
Knapperige spruiten, fluwelige gnocchi, zoute spekjes… Dit is het ultieme wintergerecht! Enne: net als de pompoenen gaan ook de spruitjes er bijna uit – nog even van genieten dus :-)

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • spruiten
  • gnocchi (van Burro e Salvia)

4. Witte Koolstoof met Karwei

witte-kool-stoof-aardappel-karwei-nootmuskaat.jpeg

Hij is al eens eerder voorbijgekomen, maar dit is gewoon een ongelooflijk lekker gerecht… De theelepel karwijzaadjes, een braadworstje met een berg gebakken uien en knoflook-pangritata (zie hier het recept voor knoflook pangritata) veranderen een doodsimpele witte kool in een geweldig bord comfort food!

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • witte kool
  • braadworstjes
  • ui
  • roomboter
  • pof-aardappels
  • tarwebloem

5. Geroosterde Wortel met Karbonaadjes

roasted carrots pork chopGeroosterde wortels met sappige karbonaadjes – een perfect gerecht om de week mee af te sluiten. Extra lekker: knolselderij en La Rattes meeroosteren, en het hele zwikje serveren met echt lekkere mayo… Happy weekend!

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • wortels (b-keuze, dus nog heel salonfahig ook, qua no food waste!)
  • bieten
  • knolselderij
  • La Ratte-aardappelen
  • varkenskarbonades (van De Buytenhof)

Recept: Hot Dog met Hot Kraut

blaukraut

Eigenlijk mag ik dit geen recept noemen, vind ik zelf – maar vooruit:

  • karameliseer de uitjes***, als volgt: 
    • Schil de uien en snijd deze in reepjes.
    • Doe een glas appelsap in een pan met dikke bodem en gooi hier de uitjes bij.
    • Laat de uitjes op een klein vuur in ong. 30 minuten karameliseren. Let er op dat de ui niet aanbrandt! Lijkt dit toch te gebeuren? Doe wat heet water bij de uien in de pan. Dit maakt de uien nog lekkerder en bruiner, omdat de bruine laag in de pan (de suikers die uit de uien en de appelsap komen) zo weer in de ui kan trekken.
  • verwarm de rookworst (niet koken, maar verwarmen!) en snijd ‘m door de helft, en dan weer door de helft, zodat je vier lange stukken gehalveerde worst hebt. dit past goed tussen je broodje.
  • bak de broodjes af en snijdt ze doormidden 
  • beleg de broodjes met een flinke schep Curtido Kraut (of Blau Kraut, of Hot Chi Kraut – allemaal lekker!), de kwart rookworst en een schep gekarameliseerde uitjes.
  • top af met een royale schep mosterd, voor de liefhebber – en klaar!

Kookze deze week weer!

 

 

*) de groenten en fruit in dit recept zijn zoveel mogelijk lokaal én van het seizoen ingekocht, en  kun je bestellen bij Rechtstreex. Extra makkelijk dus voor Rotterdammers :-) 
Enne: woon je in Rotterdam-West, Delfshaven of Spangen? Ik ben, samen met Sarina, wijkchef bij Stroop, Rotterdam! Lees hier meer over Rechtstreex Spangen, Rotterdam-West.
Vandaag of morgen bestellen, is vrijdag of zaterdag ophalen!

**) Een weekmenu? Dat is niet suf, dat is superhandig: 1x nadenken en boodschappen doen, 5 x lekker eten. Onze weekmenu’s zijn bovendien extra-superhandig voor wie zijn boodschappen bij Rechtstreex bestelt: kijk wat er op de lijst staat, zoek er leuke recepten bij, en bestel datgene wat je voor je weekmenu nodig hebt. Een kind kan de was doen.

***) Geen zin om zelf uien te karameliseren? Bij Marqt vond ik een klein potje gekarameliseerde uitjes. Heel lekker, maar ook duur – zo rond de 3 euro. Daar kun je zelf wel 2 kilo uien voor karameliseren – met gemak…

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *