Minder voedsel verspillen: 5 tips (+ 2 gratis downloads!)

printbare-menuplanner-januari-soephoofd-mockup

Minder voedsel verspillen… Waarom zou je? Nou, heel simpel: omdat het kan. En omdat het moet. Want een derde van het voedsel dat voor consumptie wordt geproduceerd, wordt weggegooid. Een derde! En nee, dat is niet alleen bij de boeren, de restaurants of in de fabrieken. Dat doen jij en ik, de doodnormale huis-, tuin- en keukenconsumenten.

In Nederland verspilt de consument ongeveer 47 kilo per persoon per jaar aan voedsel. Dat is niet alleen zonde van je geld (het komt neer op ruim €150,00. Daar kun je ook leuk een weekendje van weg…), maar ook zonde van de wereld waarin je leeft. Voedselverspilling heeft namelijk grote ecologische, economische en sociale gevolgen. >> lees hier meer over voedselverspilling

Thuis inder voedsel verspillen

Een groot gedeelte van wat wij als huis-, tuin- en keukenconsument weggooien is… groente. Ongelooflijk, vooral als je bedenkt dat maar 5% van de volwassen Nederlanders voldoende groente eet. We gooien dus weg wat we, voor onze eigen gezondheid, eigenlijk op zouden moeten eten. 

Het goede nieuws is: je eigen voedselverspilling verminderen is makkelijk, je gaat er bijna automatisch gezonder van eten en het is nog goed voor je portemonnee ook! Met de tips hieronder kun je vandaag nog aan de slag.

1. Slimmer inkopen
handig graits download tegen voedselverspilling

Saai maar waar: wat je niet inslaat, hoef je ook niet weg te gooien. Slimmer inkopen is dus key, als het gaat om minder voedsel verspillen. Handige tips daarbij zijn:

 • Stel een weekmenu op – dat bij jou past
  Voor 7 dagen inkopen, dat werkt niet bij ons. Ik stel daarom een weekmenu op voor 5 dagen. Eén dag is kliekjesdag en één dag is we-zien-wel-dag: we eten buiten de deur, ik maak een #weggooigroentesoep die eigenlijk een maaltijdsoep is en serveer die met tosti’s of een gekookt ei, of we trekken iets uit de vriezer.
  Bedenk voor jezelf wat werkt, qua menuplannen – en houd je daar vervolgens ook aan. 
 • Maak een boodschappenlijstje
  Suf misschien, maar het werkt echt, zeker als je voornamelijk in supermarkten winkelt. Supermarkten zijn namelijk ingericht om je tot impulsaankopen te verleiden: een knapperig brood, die onmisbare bonus-aanbieding, een extra fles sap. Als je een lijstje hebt, kun je veel gerichter door de winkel heen. Je zet als het ware oogkleppen op :-)
 • Effe checken
  Check voor je je boodschappenlijstje maakt je koelkast en voorraadkast. En je kruidenla! Zo zit ik nu met 3 potten komijnzaadjes…

>> download Weekmenu Planner (met boodschappenlijstje en seizoensgroenten-overzicht!) gratis

2. Beter bewaren

voedingscentrum koelkast indeling

 • Neem een voorbeeld aan de supermarkt
  Wat in de supermarkt niet in de koeling staat, hoeft bij jou thuis eigenlijk ook niet in de koelkast. Tomaten bijvoorbeeld, die bewaar je het best op een koele (en dus niet: een koude!) plek; in je voorraadkastje bijvoorbeeld, of op je aanrecht.
 • Zet je koelkast op 4 graden.
 • Pak je koelkast goed in: hoe hoger in de koelkast hoe warmer het is. Wat het snelst bederft, bijvoorbeeld verse vis of vlees, kun je het beste bewaren op de koudste plek: de onderste plank, boven de groentelade. De deur is het minst koud doordat deze regelmatig opengaat.
  >> download de folder Slim Kopen, Koken en Bewaren
  (daar komt bovenstaand plaatje ook uit)
 • Plak er een Ja/Nee-sticker op – of beter nog: zet je zintuigen aan het werk
  >> bestel de Ja/Nee-sticker (gratis!) bij het Voedingscentrum

3. Op maat koken

Ik moet eerlijk zeggen dat de Indo in mij hier tegen in opstand komt. Afgemeten koken… en dan onverwachts bezoek zeker met honger wegsturen? Toegegeven, dat onverwachtse bezoek bestaat vaak uit aanwaaikinderen (en die leven van de lucht, lijkt soms wel), maar toch… Afgemeten inkopen en koken, dat zit niet in mijn systeem. Liever koop en kook ik meer dan genoeg, en serveer de restjes op ons wekelijkse kliekjesdag. Makkelijk én lekker – daar houd ik van :-)

4. Restjes slim verwerken

weggooigroentesoep-courgette-vichyssoise.jpeg

Restjes groenten, aardappelen, kaas en vleeswaren kun je prima verwerken in simpele gerechten. Omeletten, of, mijn persoonlijke favoriet, soep! Want: soepen tegen verspilling – dat werkt echt.

Een zielige bos bospeen, gerimpeld en wel, doet het prima in een Indiase currysoep. Die halve zak spinazie? Daar maak je met aardappel een heel fijn en supersnel spinazie-maaltijdsoepje van. Nog twee handige anti-voedselverspilling-soeptips:

 • Verwerk aardappelen in de soep
  Enne: heb je maar één of twee piepers over? Die paar aardappelen doen het perfect in een soepje… aardappel-prei soep, bijvoorbeeld. Aardappels geven een lekkere structuur en maken je soep voller. Datzelfde geldt overigens voor oud brood: kook oud brood mee in je soep, zoals bijvoorbeeld in deze courgette-broodsoep. Heel italiaans :-)
 • Maak pangritata van oud brood
  Pangritata (ook wel bekend als Poor Man’s Parmesan) is niets anders dan in olijfolie krokant gebakken stukjes brood met kruiden, knoflook en zout. Het is een perfecte soep topping: knapperig, een echte smaakbom en lekker zoutig.
  > zo maak je pangritata van oud brood

Soepen tegen voedselverspilling – da’s heel geen straf :-) En het wordt nóg makkelijker met SoepStarter!

5. Kliekjes opeten

Sinds een jaar weer vaste prik bij ons: kliekjesdag! Elke donderdag eten we de resten uit onze eigen koelkast en vriezer. Perfect voor wie, net als ik, dus niet zo van op maat koken houdt :-) En handig: donderdag is bij ons thuis de dag waarop we allemaal gaar zijn van de school/werkweek, dus makkelijk koken is op die dag heel fijn. Inspiratie nodig?

>> Doe mee met het KliekjesCollectief 

In deze besloten Facebookgroep delen we snelle recepten waarmee je onappetijtelijke kliekjes omzet in een lekker hapje.

Bonus: makkelijk soep maken = minder voedsel verspillen

maak weggooigroentesoep van groenten die je anders weg zou gooien. Tegen voedselverspilling, voor gezonder eten!

Denk jij: “Ik ga toch potverdrie niet óók nog soep staan koken?! Ik heb het al zo druk!” Denk dan nog een keertje. Soep is namelijk supermakkelijk te maken van willekeurig welke groente, neemt niet langer dan 20 à 25 minuten in beslag en is reuze-gezond. Bovendien: van die 25 minuten is 10 minuten prutteltijd, waarin je prima de rest van je avondeten kunt (voor)bereiden.

Zo maak je #weggooigroentesoep:

 1. Snipper een flinke ui en fruit, zo’n 5 minuten op matig vuur, tot ‘ie glazig is, voeg de knoflook en kruiden toe en laat nog 5 minuten bakken, op middelmatig vuur, tot alles zacht is.
 2. Hak je #weggooigroente in kleine blokjes en laat even mee stoven. Maak in de tussentijd 1 liter bouillon.
 3. Schenk de bouillon bij de groenten in de pan tot ze groenten nèt onderstaan. Houd je bouillon over? Geen probleem, die bewaar je gewoon in de koelkast tot je volgende #weggooigroentesoep.
 4. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat een minuut of 10 rustig pruttelen.
 5. Pureer en serveer!

>>  download de 20minutenSoepmaakMethode-Poster

Print uit, hang aan je keukenmuur, verminder voedselverspilling, bespaar centen én verhoog je groente-inname!

Nog makkelijker weggooigroentesoep maken?

vecht mee tegen voedselverspilling; maak snelle soep van groenten die je anders weg zou gooien

Heb je geen tijd en energie meer over? Dan is SoepStarter erg handig. Met SoepStarter maak je binnen een kwartier soep van groenten die je anders weg zou gooien. Zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder.

>> lees meer over SoepStarter

Comments

comments

Filed under Gedachten

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

4 Comments

 1. Ik vind het straf dat daar nu zo’n ophef wordt rond gemaakt. Dit doe ik dus al jaaaaaren!! Weekmenu opstellen, boodschappen gericht voor het weekmenu in huis halen, lijstje bijhouden wat er nu exact in de diepvries ligt….. Dit systeem werkt al jaren prima bij ons! En inderdaad, vorige week nog een gourmet gegeten voor de verjaardag van mijn man, veel groentjes over: geraspte wortel, gesneden witloof, enkele tomaatjes,….. en de dag erna heel lekkere soep van gemaakt. Resultaat: iedereen tevreden met mijn soepje op een koude avond en NIETS weggegooid. Zo zie je maar….. simpele dingen doen het altijd nog goed! Groetjes

  • Goed om te horen, Ann! Als iedereen dat nu zou doen, dan zou er inderdaad niet zo’n ophef gemaakt hoeven worden :-) Enne: juist de simpele dingen maken het leven goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *