Zo maak je Broodsoep met restjes groenten (Italiaanse broodsoep)

maaltijdsoep

Dagelijks gooien we in Nederland meer dan 400.000 broden weg. Dat komt neer op drie sneetjes per gezin, en 10 miljoen sneetjes in heel Nederland. Als we die nou voortaan gewoon opeten in plaats van weggooien, redden we jaarlijks 127 miljoen kilo brood van verspilling. Hoe? Maak er een verrassende broodsoep van!

Ik ontdekte het recept een paar jaar geleden, toen de kleuter van de kinderboerderij terugkwam met een gigantische courgette – en een op een blaadje gekalkt recept voor courgettesoep. Wat er op dat blaadjes stond… dát weet ik niet meer precies. Het enige wat ik me herinner is dat het supermakkelijk, superlekker en supersnel klaar was. Drie dingen die ik zeer waardeer in avondeten :-)

Ik maakte het recept in de eerste instantie met courgette (heel sjiek: ik maakte Pappe alle Zucchine e Basilico, oftewel: courgette-broodsoep met basilicum!), maar inmiddels weet ik: je kunt willekeurige welke restjes groenten in deze broodsoep verwerken.

Kliekjesrecept: Broodsoep met groenten

Deze soep werkt met ALLE soorten groenten! En er gaat een kilo van dat spul in, dus dit is een perfect kliekjesrecept, waarin je feitelijk gewoon alle restjes uit de groentela + alle overgebleven kontjes en sneetjes in kunt verwerken. 

Heb je geen basilicum? Don’t sweat it! Vervang die door lente-ui bijvoorbeeld, of door fijngehakte bieslook of peterselie. Of, exotischer: door dragon of een hand fijngehakte kervel. En heb je helemaal geen verse kruiden paraat? Door er dan gewoon een flinke theelepel gedroogde (Italiaanse) kruiden doorheen. Easy does it!

>> lees ook: dit artikel over gouden soepkruidencombi’s

Ingrediënten Pappe alle Zucchine e Basilico (Courgette broodsoep)

broodsoep van restjes groenten

  • olijfolie
  • 1 kilo courgette, de zaadlijsten eruit gehaald, in dunne schijfjes
  • 1 liter groentenbouillon
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • handvol basilicumblaadjes, gehakt
  • platte peterselie
  • zout & peper
  • een klein, plat Turks brood (of gewoon oud brood), in stukjes gescheurd – ongeveer 90 – 150 gram, maar iets meer of minder mag ook.
  • parmezaanse kaas (of edelgistvlokken naar smaak)

Bereidingswijze Pappe alle Zucchine e Basilico (Courgette broodsoep)

  • verhit de olijfolie en bak de knoflook, basilicum en de courgette met een beetje zout, zo’n 10 minuten, tot de courgette zacht is
  • voeg peper naar smaak toe en giet de bouillon erbij
  • voeg het brood toe en kook nog zo’n 10 minuten, of tot je de courgettesoep dik genoeg vindt. TIP: deze soep is trouwens het allerlekkerst als ‘ie lekker dik is. Goed laten inkoken dus!
  • kieskeurige (lees: anti-klontjes) tafelgenoten? Pureer de courgette-soep tot een gladde massa.
  • rasp de kaas, pluk de peterselie aan kleine stukjes en meng door elkaar. Strooi een royale hand over de soep en serveer!

Dat zeg ik: makkelijk toch?
Lekker met een restjes-kaas-tosti erbij, of een kleine groene salade.

Nog makkelijker #weggooigroentesoep maken?

soepstarter-webshopHeb je geen tijd en energie meer over? Dan is SoepStarter erg handig. Met SoepStarter maak je binnen een kwartier soep van groenten die je anders weg zou gooien. Zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder.

SoepStarter is verkrijgbaar in 3 verschillende smaken en kost €4,95. Met één potje maak je vier keer een liter soep van willekeurig welke groenten. SoepStarter is bovendien eindeloos houdbaar, en bewaar je gewoon in je voorraadkast. Gewoon proberen dus! 

>> lees meer over SoepStarter

Comments

comments

2 Comments

  1. Pingback: Lekker Lokaal Weekmenu Rechtstreex Rotterdam

  2. Pingback: Minder voedsel verspillen: 5 tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *