Columns, Gedachten
comments 2

Schoolreisje: tips voor vaders en moeders

taartjestest, kindvriendelijk-cafe-terras-deventer

Toen ze voor het eerst op schoolreisje ging, vloeiden de tranen rijkelijk. Niet die van haar; zij was druk met regelen dat ze naast haar allerbeste lievelingsvriendinnetje kon zitten.

Nee, het waren míjn tranen die zo rijkelijk vloeiden.

Ik kan er gewoon níet tegen:

… kinderen die op schoolreisje gaan. Net zo goed als ik niet met droge ogen naar de Intocht van Sinterklaas kan kijken, of de finish van de Avond Vierdaagse. Iets met het onvoorwaardelijke vertrouwen dat die kinderen en masse uitstralen. Maar goed.

Ben jij géén huilebalk? Ook dan zijn de volgende schoolreisje tips goed om te lezen.

Qua voorbereiding op deze toch spannende gebeurtenis, hè. Komen ze.

Schoolreisje: tips voor vaders en moeder

ultrakorte column diana van ewijk

1. Zoek op die brief. Of: voorkom een totaal onverwachts schoolreisje.

Op de website van school (die je natuurlijk trouw iedere dag uitpluist) staat het schoolreisje al maanden van te voren aangegeven. Voor de zekerheid is er een brief (check nog eens onderin de schooltas, tussen de zweterige gymkleren of, als je op een moderne school zit: in je spam box) rondgestuurd. Ook je kind kan het al wéken nergens anders over hebben.
En toch. Toch is het hier ieder jaar weer een volslagen verrassing, dat schoolreisje. Een verrassing die morgen al plaatsvindt, meestal.

2. Laat het los, laat het gaan. Of: voor het eerst echt alleen op stap.

Natuurlijk, ze hebben weleens ergens gelogeerd, bij opa en oma… maar da’s toch heel wat anders dan helemaal alleen (lees: zonder jou, want helemaal alleen zijn ze niet, zo omringd door 25 andere kleuters, een stuk of tig (hulp)juffen en een kluitje schoolreispapa’s en -mama’s) in een bus naar een of ander ver plezier-oord reizen.
Laat het dus los – want ze gáán, hoe dan ook.

3. Heb, koste wat het kost, het volste vertrouwen.

Dat hebben zij ook. Zíj wel. Ze gaan er volledig vanuit dat alles goed is, en goed zal blijven. De regen slaat tegen de ramen, de ochtend van het vertrek? Juf heeft zon besteld, dus dat komt vast goed.
Weten zij veel van  kwijtgeraakte kleuters in overvolle pretparken, enge mannen, achtbaanwagentjes die bovenin de looping stil komen te staan en (de ultieme horror) verongelukte bussen?

Kijk de kunst af van je kind en heb vertrouwen. Vind je dat heel moeilijk? Ga dan mee op schoolreisje. Dan kun je met eigen ogen zien dat het (9,9 van de tien keer) gewoon goed gaat.

4. Be prepared: de bagage*.

In de brief (die je dus nooit ontvangen hebt) staat heel handig opgesomd wat je kind aan moet doen en mee moet nemen. Wat? Je dacht dat je kind in zijn gewone kloffie op schoolreisje ging, met zijn broodtrommel onder zijn arm? Nope. Leest u even de volgende kledingvoorschriften mee:

  • korte broek óf een broek die goed opgestroopt kan worden (geen spijkerbroek)
  • jas (dat spreekt uiteraard voor zich – ook als de mussen van het dak vallen)
  • zwemkleding (bij mooi weer)
  • regenlaarzen (bij minder goed weer)
  • regenkleding (bij minder goed weer)
  • handdoek
  • extra kledingset bestaande uit:
    • schone onderkleding
    • broek (nee, nog steeds geen spijkerbroek!)
    • sokken (zonder naden, om blaren te voorkomen)
    • t-shirt
    • trui
    • extra schoenen

Ook moet natuurlijk mee:

  • anti-wagenziektepilletjes
  • anti-wagenziekte-drukpuntarmbandjes
  • zonnebrandcrème
  • muggenspray
  • een tekentang
  • een handzaam EHBO-doosje
  • voldoende eten en drinken (naast de verplichte fles water, uiteraard)

Verder staat in de brief die je nooit hebt gekregen dat je kind naar de Efteling gaat, en dat je dús moet zorgen voor een lichte bepakking. Misschien dat een tros helium-ballonnen aan bovenstaande zwaarbepakte hutkoffer helpt…

5. En last but not least: geef geen snoep mee**

Nee, echt niet. Ook niet een heel klein lollietje, of een ieniemienie zakje chips. Dat is zielig voor de kinderen wiens ouders zich wel keurig aan de regels hebben gehouden (en die dat dat bij thuiskomst voor de voeten krijgen geworpen van een totaal overprikkeld schoolreiskind. Ik spreek uit ervaring, je begrijpt.)

Als je deze vijf tips voor een schoolreisje hebt gelezen, weet je wat je zo ongeveer te wachten staat. En vóór je nu alle schooltassen uit gaat spitten om die vermaledijde brief te onderscheppen, bedenk even dit: het schoolreisje is leukste dag van het jaar voor je kind. Geniet!

 

 

*) Ik overdrijf natuurlijk een beetje. Die tekentang, die hoef je pas bij terugkomst van het schoolreisje paraat te hebben.

**) Dit geldt uiteraard alleen voor de kinderen die op een school met een anti-snoepbeleid zitten. Mag jouw kind wel snoep mee? Dan zou ik er ook een beetje mee uitkijken, qua wagenziekte en algehele toch-al-overprikkeldheid.

 

Comments

comments

In categorie: Columns, Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *